Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράθυρο για τη μη διανομή μερίσματος

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να μην προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος καθ'Α οιονδήποτε τρόπο για τη χρήση του 2008.

"Παράθυρο" για τη μη διανομή μερίσματος              

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να μην προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος καθ'Α οιονδήποτε τρόπο για τη χρήση του 2008.

Με σχετική τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου προβλέπεται η μη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες για τη χρήση του 2008 είτε με μετρητά είτε με ίδιες μετοχές, ενώ απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν στη επαναγορά ιδίων μετοχών για όσο διάστημα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Σύμφωνα ωστόσο με όσα τονίζουν στην «E» τραπεζικοί παράγοντες, υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμη και η έκδοση νέων μετοχών φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται η απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που έχουν εκδώσει οι συγκεκριμένες τράπεζες προς το εξωτερικό, ενώ με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 19 Μαΐου 2009 η προθεσμία (που έληξε την 1/2/09) λήψης απόφασης από τη γενική συνέλευση των τραπεζών για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με την έγκριση προνομιούχων μετοχών (το πρώτο από τα μέτρα του πακέτου των 28 δισ. ευρώ).

Κληθέντες να σχολιάσουν τη σχετική τροπολογία, τραπεζικοί παράγοντες από όλο το φάσμα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, εμφανίζονται σύμφωνοι με το πνεύμα και το γράμμα της, θεωρώντας ότι τα μετρητά, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, πρέπει να μείνουν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Αυτό που αξίζει ωστόσο να σημειωθεί είναι ότι για τέσσερις τράπεζες υπάρχει και τεχνική αδυναμία αύξησης κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων μετοχών προκειμένου να δοθούν ως μέρισμα, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών τους είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή κατώτερη της ονομαστικής.

Ως εκ τούτου σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, η τροπολογία έρχεται ως μάννα εξ ουρανού για τις τράπεζες προκειμένου να μην προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος καθ'Α οιονδήποτε μορφή.

Είναι ενδεικτική άλλωστε η δήλωση της διοίκηση της Alpha Bank προς τους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2008, ότι δεδομένων των κυβερνητικών νομοθετικών παρεμβάσεων, δεν προτίθεται να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, ούτε με τη μορφή μετοχών.

"Θεωρούμε, τόνισαν υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank, ότι μια διανομή μερίσματος σε μετοχές δεν έχει αξία στην παρούσα φάση για τους μετόχους μας, οπότε πρόθεσή μας είναι να μην διανείμουμε μέρισμα καθ'Α οιονδήποτε τρόπο για το 2008".

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση προς τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν στην αγορά, μέσω του ΧΑ, ιδίων μετοχών τους, τα οφέλη της απόφασης είναι προφανή για τις τράπεζες, καθώς με δεδομένη την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των μετοχών τους και την κατ'Α επέκταση υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεών τους, «μπαίνει φρένο» στην αφαίμαξη των κεφαλαίων τους.

Τραπεζικά στελέχη χαρακτήρισαν άνευ αντικρίσματος όλη αυτή την προσπάθεια, που κατέβαλαν οι τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, να στηρίξουν τις μετοχές τους, μέσω προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αγορές ιδίων μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα, λόγω συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών, έχουν συνολικές υποαξίες που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο