Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών συνταξιούχωνΤης Μαργαρίτας Κάρδαρη*

Σχετ. Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 30/2019

Άρθρο 7

Αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την 17/05/2019 και τους παρακρατείται ποσό σύνταξης.

Το υπόλοιπο της οφειλής παρακρατείται σε μέχρι 120 δόσεις, χωρίς υποβολή αίτησης, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Δεν έχουν δικαίωμα επανυπολογισμού του ποσού της οφειλής.

Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να μην ισχύσει η ελάχιστη παρακράτηση του οφειλομένου υπολοίπου ποσού και να αποπληρώσουν την οφειλή τους με τον τρόπο που αρχικά είχε προβλεφθεί, στην περίπτωση αυτή  πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων του ΕΦΚΑ και να υποβάλλουν χειρόγραφη αίτηση.

Άρθρο 9

Αφορά υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει ή θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, έχουν οφειλές και θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 30/09/2019, καθώς και αγρότες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 30/09/2019 και έχουν συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώνουν το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2019.

Έχουν δικαίωμα επανυπολογισμού της οφειλής και οι δόσεις παρακρατούνται από τη σύνταξη. Ειδικά για τους αγρότες ελάχιστο ποσό δόσης 30 ευρώ χωρίς επανυπολογισμό της οφειλής.

Ποσό δόσης κατά ελάχιστο όριο  παρακρατείται και από την προσωρινή σύνταξη

Δεν απαιτείται εκ νέου αίτημα συνταξιοδότησης παρά μόνο στην περίπτωση που τους έχει κοινοποιηθεί η οφειλή και έχει παρέλθει δίμηνο χωρίς να έχουν καταβάλει το ποσό που έχει προσδιοριστεί ως υποχρεωτικά προκαταβαλλόμενο για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης και υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα η αίτηση ρύθμισης θα προηγηθεί του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Άρθρο 40

Αφορά τα πρόσωπα που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση και θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 01/10/2019. Το ποσό της οφειλής ρυθμίζεται σε δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60 με παρακράτηση από τη σύνταξη. (Δεν έχουν δικαίωμα επανυπολογισμού της οφειλής).

Γενικές Παρατηρήσεις

Ανώτατο ποσό παρακράτησης από τη σύνταξη 20.000 ευρώ για τους συνταξιούχους από τ. ΟΑΕΕ, 15.000 από τ. ΕΤΑΑ και 6.000 από ΟΓΑ.

Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλές από εξαγορά πλασματικού χρόνου οι οποίες και συνυπολογίζονται στα προαναφερόμενα ανώτατα όρια παρακράτησης ποσών από τη σύνταξη.

Τα ανωτέρω αφορούν συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

Ο επανυπολογισμός της οφειλής επιφέρει μειώσεις στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης.

Η ρύθμιση αφορά και οφειλές συνταξιούχων από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές (συντάξεις ή μέρος αυτών που εισπράχθηκαν παρανόμως). Το ποσό επιστέφεται σε έως 120 δόσεις από μελλοντικές συντάξεις αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η σχετική αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα (όχι ηλεκτρονικά) με φυσική παρουσία στις υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων του ΕΦΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει εκδοθεί οριστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη.

Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών παρέχεται και σε κληρονόμους οφειλέτη ασφαλισμένου ή συνταξιούχου με δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών και μέσα από τη διαδικασία συνταξιοδότησης επιζώντα συζύγου.  

Εάν ο συνταξιούχος είναι οφειλέτης και για άλλη αιτία (π.χ. οφειλέτης ως εργοδότης από απασχόληση προσωπικού) έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί σε δεύτερη ρύθμιση η οποία δεν συσχετίζεται με την πρώτη.
*Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δικηγόρος με εξειδίκευση στο κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.
Νομική σύμβουλος σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα σε θέματα εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.
Συνεργάτης του περιοδικού «Ασφάλιση- Συντάξεις» της Εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο