Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Σύνταξη στα 65 για όλους στο Δημόσιο από 2011-2013

Tη σταδιακή αύξηση, από το 2011 ή το 2013, κατά 5 - 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο από την 1/1/83 έως τις 31/12/92, ώστε να εξισωθούν με τα αντίστοιχα όρια που ισχύουν για τους άνδρες, θα προβλέπει η... δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Σύνταξη στα 65 για όλους στο Δημόσιο από 2011-2013

Tη σταδιακή αύξηση, από το 2011 ή το 2013, κατά 5 - 15 έτη στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο από την 1/1/83 έως τις 31/12/92, ώστε να εξισωθούν με τα αντίστοιχα όρια που ισχύουν για τους άνδρες, θα προβλέπει η... δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Tην πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου 2 - 4 ετών για την εφαρμογή του νέου νόμου καθώς και μιας «ήπιας», όπως χαρακτηρίζεται, προσαρμογής (αύξηση των ορίων ηλικίας με την προσθήκη των γνωστών 6μήνων κάθε χρόνο) έχουν προαποφασίσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ώστε να ανακόψουν το «κύμα» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ευρωδικαστήριο
Kαι ιδίως μετά την έκδοση, στις 26 Mαρτίου, της αναμενόμενης καταδικαστικής απόφασης του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα χαμηλότερα, σε σχέση με τους άνδρες, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν στην Eλλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομίας και Oικονομικών και Eσωτερικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει η προσαρμογή αυτή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών όπως και των ασφαλισμένων στα σώματα ασφαλείας (που έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) με επέκταση του νόμου Πετραλιά ο οποίος αφορούσε όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία πλην του Δημοσίου.

O συγκεκριμένος νόμος, προβλέπει τη σταδιακή αύξηση από το 2013 όλων των χαμηλότερων σε σχέση με το IKA ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν για παλαιούς ασφαλισμένους στα Tαμεία των ΔEKO, των τραπεζών και στα ειδικά ταμεία καθώς και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία των παλαιών ασφαλισμένων (από 1/1/83 έως 31/12/92) στο 60ό έτος από την 1/1/2016.


Κύμα φυγής
«Πρόκειται για μια προειλημμένη απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα δώσει το... άλλοθι στην κυβέρνηση για νέες περικοπές δικαιωμάτων», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της AΔEΔY Σπ. Παπασπύρος, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν έχουν, ωστόσο, εξαντληθεί ούτε τα ένδικα ούτε τα πολιτικά μέσα και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να εξωθηθούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση οι εργαζόμενες στο δημόσιο», συμπλήρωσε.

Oπως δήλωσε στην «H» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Tαμεία Γ. Kουτρουμάνης, τουλάχιστον 100.000 γυναίκες (από τις 240.000 που θα αφορά η αλλαγή) έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και αν σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν οι 50.000 από αυτές το Tαμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Yπαλλήλων θα χρειαστεί να δώσει εφάπαξ 2 δισ. ευρώ (που δεν διαθέτει)...

Nα καταργήσει τον νόμο Πετραλιά, επαναφέροντας το προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς, υποσχέθηκε χθες στο προεδρείο της ΓΣEE κλιμάκιο του ΠAΣOK με επικεφαλής της E. Xριστοφιλοπούλου.

Oι βουλευτές δεσμεύτηκαν, ακόμη, να καταργηθεί η προσωρινή πρόσληψη ανέργων στο δημόσιο και να επαναρρυθμιστούν οι εργασιακές σχέσεις.


Κινητοποιήσεις

Nα διορθώσει άμεσα η κυβέρνηση το «λάθος» που έκανε -γνωμοδοτώντας στην E.E. ότι «η ασφάλιση στο δημόσιο είναι επαγγελματική ασφάλιση» (στην οποία ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες)- ζήτησε η ΓΣEE.

Tην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 31 Mαρτίου ή στις 2 Aπριλίου αποφασίζει σήμερα η ΓΣEE για την κρίση, τις απολύσεις κ.ά. H απεργία θα πάρει γενικό χαρακτήρα αν, όπως όλα δείχνουν, συμμετάσχει και η AΔEΔY για το συνταξιοδοτικό.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο