Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φρένο στα δάνεια από τις τράπεζες της Ευρώπης

Τα πρώτα σημάδια μείωσης του αριθμού δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να είναι ορατά εδώ και μερικές εβδομάδες. Η διαπίστωση οφείλεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ .

Φρένο στα δάνεια από τις τράπεζες της Ευρώπης

Τα πρώτα σημάδια μείωσης του αριθμού δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες άρχισαν να είναι ορατά εδώ και μερικές εβδομάδες. Η διαπίστωση οφείλεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ .

«Ο ρυθμός παροχής δανείων από τις τράπεζες ήταν σαφής  και θετικός  στις χώρες της ευρωζώνης όλη αυτή την περίοδο των χρηματοπιστωτικών αναταραχών  που διαρκούν εδώ και ενάμιση έτος» είπε χθες ο κ.Τρισέ σε ομιλία του σχετική  με το ζήτημα αυτό.


 » Αλλά διακρίναμε τις τελευταίες εβδομάδες τα πρώτα σημάδια μιας  μειωμένης προσφοράς δανείων από τις τράπεζες» πρόσθεσε ο ίδιος. Κατά την  γνώμη του κ.Τρισέ  είναι σίγουρο ότι ένα «μεγάλο τμήμα αυτής της μείωσης   των δανείων συνδέεται με τη μείωση της ζήτησης» ενώ και οι επιχειρήσεις καθυστερούν να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες επενδύσεις και τα νοικοκυριά αναβάλουν τη σύναψη τραπεζικών δανείων.

 «Αλλά  υπάρχουν και ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η μείωση των δανείων συνδέεται με παράγοντες  που σχετίζονται με την προσφορά και με όρους δανειακής χρηματοδότησης  που  είναι πολύ πιο αυστηροί και περιοριστικοί απ ότι στο παρελθόν και αναφέρονται στο φαινόμενο του  ?deleveraging? στη μείωση δηλαδή του αριθμού εκείνων που προσφεύγουν στις τράπεζες για να δανεισθούν» πρόσθεσε ο κ.Τρισέ

 Αν αυτές οι συμπεριφορές γενικεύονταν μέσα σ ένα αρκετά εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα αυτό θα    αδυνάτιζε ακόμη περισσότερο ακόμη  « τους λόγους ύπαρξης αυτού του τραπεζικού συστήματος»,προειδοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ. Η δπ[ιτυχ΄’ια των μ΄’ετρωνΤα μέτρα που πήραν οι εθνικές κυβερνήσεις των κοινοτικών  χωρών για ν αποτρέψουν μια κρίση εμπιστοσύνης σ ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα «εξαρτάται  μόνο πλέον  από τις ίδιες τις τράπεζες». Αυτές «φέρουν μια σημαντική ευθύνη» και η ευθύνη τους αυτή είναι στο « να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα»  για «να συνεχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία», υποστήριξε ο κ.Τρισέ.  Για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος  ο διοικητής της ΕΚΤ επανέλαβε τη θέση του  ότι  «οφείλουμε ν αποφύγουμε συμπεριφορές που αποβλέπουν σε βραχυπρόθεσμες στόχους», « είναι σήμερα πλέον φανερό ότι οι προοπτικές πραγματοποίησης βραχυπρόθεσμών κερδών συνδέονται συχνά με λανθασμένες ερμηνείες  του  αναλαμβανόμενου ρίσκου». «Αντίθετα οφείλουμε να ευνοήσουμε την μέσο και μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα των επενδύσεων» ,είπε ο ίδιος.

 Κατά την άποψη του η σημερινή κρίση καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο   της λειτουργίας «όλων των χρηματοπιστωτικών  οργανισμών» και συγκεκριμένα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων(hedge funds)  ,των διεθνών  οίκων αξιολόγησης καθώς και όλων των «σημαντικών» αγορών όπως αυτές των «παραγώγων». Τέλος ο κ.Τρισέ επανέλαβε τη διαθεσιμότητα τόσο του ίδιου όσο και της τράπεζας που διοικεί να αναλάβουν ένα διευρυμένο ρόλο στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να συμβάλουν  στην χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο