Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα»
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ποινικός Κώδικας».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, με το υπόψη σχέδιο νόμου, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Κυρώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος, νέος Ποινικός Κώδικας (ΠΚ) και παράλληλα καταργείται ο ισχύον ΠΚ.


Ειδικότερα, οι κυριότερες τροποποιήσεις εστιάζονται στα εξής: Καταργείται η μετατροπή των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών σε χρηματικές και προβλέπεται η ολική ή μερική μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας (πλην των περιπτώσεων διατήρησης της μετατροπής ποινών σε χρηματικές για τις υποθέσεις εγκλημάτων που έχουν ήδη τελεστεί και για όσο χρόνο αναμένεται η εκδίκασή τους).

Καταργούνται τα πταίσματα ως κατηγορία αξιόποινων πράξεων. Επανακαθορίζονται οι ποινές που επιβάλλονται στην πλειονότητα των ποινικών αδικημάτων (κατά βάση, μειώνεται το πλαίσιο ποινής, αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των χρηματικών ποινών με μονάδα μέτρησης τις ημερήσιες μονάδες, ενσωματώνεται ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας στις κύριες ποινές, προβλέπεται χωριστά η δήμευση ως παρεπόμενη ποινή και ως μέτρο ασφαλείας κ.λπ.).

Αναμορφώνεται ο θεσμός της αναστολής εκτέλεσης της ποινής [καταβολή ποσού ύψους έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ως όρος αναστολής εκτέλεσης της ποινής]. (άρθρο πρώτο)

2. Ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2019, ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του κυρούμενου Ποινικού Κώδικα. (άρθρο δεύτερο)Δείτε την αιτιολογική έκθεση - σχέδιο νόμου ή κατεβάστε τα από εδώ.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewer. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο