Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτακτοι φόροι υπό προϋποθέσεις - Εισηγήσεις για έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις

«Βλέποντας και κάνοντας» τα... σχέδια για έκτακτους φόρους Εισηγήσεις για έκτακτη οικονομική εισφορά ή «κεφαλικό φόρο»

«Βλέποντας και κάνοντας» τα... σχέδια για έκτακτους φόρους Εισηγήσεις για έκτακτη οικονομική εισφορά ή «κεφαλικό φόρο»

«Βλέποντας και κάνοντας» είναι η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας στις εισηγήσεις ακόμη και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα απορρίπτεται κάθε πρόταση σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ. Οι εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομίας «δίνουν και παίρνουν» και φθάνουν μέχρι του σημείου να ζητείται η επιβολή έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης επί όλων των καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επί προθεσμία καταθέσεων άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, π.χ. άνω των 50.000 ευρώ, ή ακόμη και η επιβολή «κεφαλικού φόρου» στα υψηλά εισοδήματα. Οι «εισηγητές» αυτής της πρότασης υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της θα έχει δύο πολύ θετικά αποτελέσματα: πρώτον, θα προκύψει ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο έσοδο το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος· και, δεύτερον- εξίσου σημαντικό-, θα δοθεί ένα μήνυμα προς την ευρωζώνη, το Εco/Fin, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τις διεθνείς αγορές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διορθώσει τα δημοσιονομικά. Οι εισηγητές υποστηρίζουν επίσης ότι η επιβολή έκτακτης εισφοράς θα αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με εκείνο που δεν εισπράχθηκε το 2008 για τρεις κυρίως λόγους: πρώτον, διότι η συγκρότηση του μηχανισμού για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας αποδείχθηκε δυσκολότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να γίνουν εφέτος αντί για πέρυσι, όπως λογάριαζε η κυβέρνηση. Δεύτερον, διότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στο μέτρο για περαίωση φορολογικών εκκρεμοτήτων και λόγω της περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς και των μικρών προθεσμιών που είχαν αρχικά δοθεί. Οι προθεσμίες αυτές παρατάθηκαν. Τέλος, ως τρίτος λόγος που συνετέλεσε στην υστέρηση των εσόδων προβάλλεται από το υπουργείο Οικονομίας η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο του 2008. Το υπουργείο αναγνωρίζει επίσης ότι το τελευταίο δίμηνο του 2008 οι μηχανισμοί είσπραξης εσόδων παρουσίασαν καθυστερήσεις. Για το 2009 προσδοκάται ότι οι όποιες υστερήσεις εσόδων και οι καθυστερήσεις στην είσπραξή τους θα ξεπεραστούν. Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στηρίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος αφορά την αύξηση των εσόδων μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ο δεύτερος τον περιορισμό των δαπανών μέσω της μείωσης των προσλήψεων, την περικοπή των δαπανών για υπερωρίες, μετακινήσεις, συμμετοχές σε ΔΣ, την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων κτλ.

Ενώ όμως το θέμα της έκτακτης εισφοράς το αφήνει ανοικτό το υπουργείο Οικονομίας, παραλλήλως απορρίπτεται από την ηγεσία του κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τελικά όλους τους καταναλωτές και φυσικά και τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, ενώ το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί είναι αμελητέο σε σχέση με τις ανάγκες. Ούτως ή άλλως, το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008- 2011 προβλέπει αύξηση του συνόλου των φόρων ως ποσοστού του ΑΕΠ για το 2009 στο 22%, σε σχέση με το 2008 που διαμορφώθηκε στο 19,9%. Οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν στο 12,3% το 2009 από 11,9% που ήταν το 2008, οι έμμεσοι φόροι στο 9,3% έναντι του 7,8% και ο φόρος κεφαλαίου στο 0,4% από το 0,2%.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close