Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Grant Thornton: Στα ... τάρταρα η αισιοδοξία των επιχειρηματιών

Τους τελευταίους 12 μήνες, η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις σημειώνει 56% πτώση και συγκεκριμένα, η αναλογία αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας μειώθηκε στο -16% από +40% . Είναι η πρώτη φορά από το 2003 που ξεκίνησε η IBR (International Business Report) που τα ποσοστά απαισιοδοξίας έχουν υπερκεράσει τα αντίστοιχα αισιοδοξίας όσον αφορά στις προοπτικές για την οικονομία.

Grant Thornton: Στα ... τάρταρα η αισιοδοξία των επιχειρηματιών

Τους τελευταίους 12 μήνες, η αισιοδοξία στις επιχειρήσεις σημειώνει 56% πτώση και συγκεκριμένα, η αναλογία αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας μειώθηκε στο -16% από +40% . Είναι η πρώτη φορά από το 2003 που ξεκίνησε η IBR (International Business Report) που τα ποσοστά απαισιοδοξίας έχουν υπερκεράσει τα αντίστοιχα αισιοδοξίας όσον αφορά στις προοπτικές για την οικονομία. Η φετινή IBR, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών 7.200 ιδιωτικών επιχειρήσεων σε 36 χώρες, παρουσιάζει με συντριπτικά ποσοστά πως η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, παρατηρούνται αναπάντεχες διαφοροποιήσεις μεταξύ ώριμων και αναπτυσσόμενων χωρών κυρίως βάσει της στάσης τους προς την οικονομική κρίση. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικά αναπτυγμένες χώρες, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στην Ηπειρωτική Κίνα (που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 32% του παγκόσμιου ΑΕΠ1) σημείωσαν -34% και +30% ποσοστά αισιοδοξίας αντίστοιχα. Ανάλογα ποσοστά σημείωσαν η Ιαπωνία (-85%) και η Ινδία (+83%) που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Αυτά τα πολωτικά ποσοστά αποτελούν εν δυνάμει ελπιδοφόρα μηνύματα της παγκόσμιας αγοράς και δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις το έχουν ήδη αναγνωρίσει» αναφέρει ο Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα. «Η αντίληψη τους για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αιτιολογεί τη γενικότερη κάμψη στην αισιοδοξία και προοιωνίζει μία παρατεταμένη ύφεση. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνειδητοποιούν ότι σε μίκρο επίπεδο η κατάσταση θα μπορούσε να τους προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες».  

Παρά τη γενικότερη απαισιοδοξία, η έρευνα έδειξε πως οι επιχειρήσεις σε 11 χώρες παρέμειναν αισιόδοξες για το μέλλον με μεγαλύτερα ποσοστά εκείνα της Ινδίας (+83%), της Μποτσουάνας (+81%) και της Βραζιλίας (+50%). Αντιθέτως, η Ιαπωνία (-85%) και η Ισπανία (-65%) δε συμμερίζονται τα ίδια συναισθήματα. Η μεγαλύτερη αλλαγή στις αντιλήψεις σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, το ποσοστό του οποίου από το περσινό +81% μειώθηκε σε -49% φέτος, υποδηλώνοντας τους στενούς εμπορικούς δεσμούς Ανατολής και Δύσης και το σοβαρό πλήγμα που υπέστη από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε τον πιο απαισιόδοξο άξονα εμπορικών συναλλαγών με -38%, ενώ η Λατινική Αμερική (+11%) και οι Ασιατικές χώρες (+3%) παρουσίασαν αισιόδοξα ποσοστά, αν και χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

Οι 33 από τις 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανέφεραν ως βασικό παράγοντα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις την πτώση στη καταναλωτική ζήτηση και την έλλειψη επιχειρησιακής πίστωσης ως δευτερεύουσας σημασίας. Ο Βασίλης Καζάς προσέθεσε: «Το σύνολο των χωρών στην έρευνα IBR αντιπροσωπεύουν το 81% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν οι κυβερνήσεις είχαν έστω και την παραμικρή αμφιβολία για την ανάγκη λήψης μέτρων ενίσχυσης των καταναλωτικών δαπανών και τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, τότε η συντριπτική συναίνεση των επιχειρήσεων θα πρέπει σίγουρα να τους πείσει».


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο