Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ.Παπαθανασίου: «Στοπ» στα μερίσματα και την αγορά ιδίων μετοχών από τράπεζες

20 Φεβρουάριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Σήμερα το πρωί θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή. Θα αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές
Γ.Παπαθανασίου: «Στοπ» στα μερίσματα και την αγορά ιδίων μετοχών από τράπεζες

Σήμερα το πρωί θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή. Θα αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές

«Φρένο» στις τράπεζες για τη διανομή μερίσματος σε χρήμα βάζει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου με τροπολογία που καταθέτει  σήμερα  το πρωί στη Βουλή.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας αναφέρει ότι οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ δεν θα μπορούν να δίνουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές. Παράλληλα με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται και η αγορά ιδίων μετοχών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων «με τροπολογία που κατατίθεται αύριο στη Βουλή σχετικά με τις τράπεζες προβλέπουμε ότι οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, για τη χρήση του 2008 δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές. Δεν τους επιτρέπεται επίσης η επαναγορά μετοχών τους για όσο χρόνο διαρκεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Μέσα από την κίνηση αυτή οξύνονται ωστόσο οι όχι και καλύτερες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, ενώ αναμένεται η αντίδραση των τραπεζιτών.

Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα οι τράπεζες δεν θα μπορούν ακόμη να προχωρούν σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

Οι Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕbank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank έχουν ενταχθεί στο σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μεσομακροπρόθεσμων δανείων έως 15 δισ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έκδοση ειδικών ομολόγων του Δημοσίου ύψους έως 8 δις ευρώ και διάθεσή τους στις τράπεζες, καθώς και ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών έως 5 δις ευρώ.


Για το ίδιο θέμα Η express αναφέρει.

Οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα στη βάση του σχεδίου των 28 δισ. για την ενίσχυση της ρευστότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μιλώντας χθες στη Βουλή. «Με ρωτάτε αν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του προγράμματος. Oχι, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός ενημερώνοντας την Eπιτροπή Oικονομικών της Βουλής για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανασίου, που υπογράμμισε ότι τα 28 αυτά δις ευρώ προορίζονται για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα κιόλας στη Βουλή, θα διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, για τη χρήση του 2008, δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές. Με την ίδια τροπολογία δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες η επαναγορά μετοχών τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

«Δεν θέλουμε να μειώσουμε τη ρευστότητα και οι μέτοχοι να ωφεληθούν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι μέσα στην εβδομάδα ορίζονται και οι επίτροποι προκειμένου να λειτουργήσει η επιτροπή εποπτείας. Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τρεις τράπεζες για την ένταξή τους στο σχέδιο των 28 δισ. και έχουν κάνει αίτημα και οι υπόλοιπες. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να λειτουργεί από την επόμενη εβδομάδα.



Για το ίδιο θέμα το <Κέρδος> αναφέρει.

Μετοχές αντί μερισμάτων
Φραγμό στη διανομή μερισμάτων στις τράπεζες, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από το Δημόσιο, προκειμένου να ενισχυθεί πάση θυσία η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, βάζει το υπουργείο Οικονομίας. Με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα για τη χρήση του 2008, αλλά μόνο σε μετοχές. Με την ίδια τροπολογία δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες η επαναγορά μετοχών τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Φραγμό στη διανομή μερισμάτων στις τράπεζες, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από το Δημόσιο, προκειμένου να ενισχυθεί πάση θυσία η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, βάζει το υπουργείο Οικονομίας.

Οπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται ότι οι τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα για τη χρήση του 2008, αλλά μόνο σε μετοχές. Με την ίδια τροπολογία δεν θα επιτρέπεται στις τράπεζες η επαναγορά μετοχών τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

«Η ενέργεια αυτή έχει την έννοια ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε καθόλου τη ρευστότητα, δεν θέλουμε οι μέτοχοι να ωφεληθούν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς. «Οχι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του προγράμματος, διότι έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ όταν προκλήθηκε να απαντήσει για το πώς θα διασφαλιστεί το ενδεχόμενο οι πόροι του προγράμματος να μην κατευθυνθούν στα προβληματικά υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στις βαλκανικές χώρες, παρέπεμψε στην εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος

«Το πρόγραμμα των 28 δισ. δεν είναι ενίσχυση των τραπεζών, αλλά της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου εκεί πρέπει να πάνε. Αυτό που κάνει ο διοικητής της ΤτΕ είναι να πει ότι αυτές οι εγγυήσεις, αυτή η ρευστότητα δεν θα πάει έξω. Εχουν άλλους πόρους οι τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα Βαλκάνια», παρατήρησε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα οριστούν και οι κρατικοί επίτροποι που θα συμμετάσχουν στα ΔΣ των τραπεζών που θα κάνουν χρήση του προγράμματος. «Το πρόγραμμα των 28 δισ. θα αρχίσει να λειτουργεί από την επόμενη εβδομάδα, όταν θα μπουν μέσα και οι άλλες τράπεζες. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τρεις και έχουν κάνει αίτημα και οι υπόλοιπες», συμπλήρωσε ο υπουργός.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης