Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χορήγηση βεβαίωσης κέρδους από τον ΟΠΑΠ - Πως ρυθμίζεται το θέμα των συνδικαιούχων

24 Μάιου 2019 Σχόλια
Χορήγηση βεβαίωσης κέρδους από τον ΟΠΑΠ - Πως ρυθμίζεται το θέμα των συνδικαιούχων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά



1. H ΟΠΑΠ Α.Ε χορηγεί, για φορολογικούς λόγους, βεβαίωση καταβληθέντος κέρδους κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου-δικαιούχου.

2. Δικαιούχος Βεβαίωσης ενός εισπραχθέντος κέρδους θεωρείται το φυσικό πρόσωπο που νομίμως έχει εισπράξει το κέρδος του από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ Α.Ε, τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και τα ταμεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι, έχει συμμετάσχει στα παιγνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε. νομίμως, σύμφωνα με τα περιλαμβανόμενα στους Κανονισμούς Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής των παιγνιδιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. τις Αποφάσεις Δ.Σ. και τις εγκυκλίους που εκδίδει κάθε φορά η ΟΠΑΠ Α.Ε.

3. Ως «αποδεικτικό είσπραξης κέρδους» για εξοφληθέν κέρδος συμμετοχής ή ποσού κάρτας παίκτη μέχρι του ορίου του ποσού (με βάση την εκάστοτε σχετική Απόφαση του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε), που καταβάλλεται από τα πρακτορεία, νοείται η (ανώνυμη) απόδειξη πληρωμής η οποία εκτυπώνεται κατά την εξόφληση, από τις τερματικές μηχανές των πρακτορείων (νέα, τροποποιημένη σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα).

4. Ως «αποδεικτικό είσπραξης κέρδους» για εξοφληθέν κέρδος συμμετοχής ή ποσού κάρτας παίκτη από τις συνεργαζόμενες με την ΟΠΑΠ Α.Ε. Τράπεζες, νοούνται από κοινού, το γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας (επώνυμο) μαζί με το «αποδεικτικό για έκδοση βεβαίωσης κέρδους». Το αποδεικτικό αυτό αντιστοιχεί στην «αίτηση πληρωμής προς τράπεζα» και εκτυπώνεται κατά την έκδοσή της από τις τερματικές μηχανές των πρακτορείων.

5. Ως «αποδεικτικό είσπραξης κέρδους» για εξοφληθέν κέρδος συμμετοχής ή ποσού κάρτας παίκτη από τα ταμεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. νοείται η απόδειξη πληρωμής που εκτυπώνεται κατά την εξόφληση του κέρδους από τις αρμόδιες οργανικές μονάδες της ΟΠΑΠ Α.Ε. η οποία είναι πάντοτε επώνυμη ανεξαρτήτως ποσού.

6. Για κάθε περίπτωση είσπραξης κέρδους δύναται να ορίζονται από την Αρμόδια Δ/νση ως «παραστατικά είσπραξης κέρδους» παραστατικά τα οποία εναλλακτικά μπορούν να προσκομίζονται για την έκδοση των αντίστοιχων βεβαιώσεων κέρδους, υπό την προϋπόθεση ότι με αυτά μπορεί να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο κέρδος.

7. Στις περιπτώσεις που το «αποδεικτικό είσπραξης κέρδους» είναι, σύμφωνα με τα παραπάνω, επώνυμο, βεβαίωση για το εν λόγω κέρδος, χορηγείται  μόνο στο όνομα/ονόματα που αναγράφεται/ονται σ αυτό. Σε περίπτωση που τα στοιχεία του αιτούντος δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εισπράξαντος όπως αυτό αναγράφεται στο «αποδεικτικό είσπραξης κέρδους» δεν χορηγείται Βεβαίωση Κέρδους. Στις περιπτώσεις ανώνυμου «αποδεικτικού είσπραξης κέρδους», η αντίστοιχη βεβαίωση χορηγείται στον κομιστή του «αποδεικτικού είσπραξης κέρδους» ή όποιου άλλου παραστατικού ορίζεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. σαν απαραίτητο για την έκδοση Βεβαίωσης Κέρδους.

8. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίωση κέρδους χορηγείται μόνο, εφόσον ο αιτών είχε, κατά την κατάθεση της κερδίζουσας συμμετοχής, την ελάχιστη ηλικία των 18 ετών (εκτός αν άλλως ορισθεί στο Κανονιστικό Πλαίσιο της ΟΠΑΠ Α.Ε). Για κέρδη συμμετοχών που κατέθεσε ο ενδιαφερόμενος ενώ δεν πληρούσε την παραπάνω προϋπόθεση, δεν εκδίδεται Βεβαίωση Κέρδους και τα παραστατικά είσπραξης κέρδους που έχουν προσκομιστεί σηματοδοτούνται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό από άλλο πρόσωπο. Τα παραστατικά αυτά μπορούν να επιστραφούν στον ενδιαφερόμενο κατόπιν αίτησής του.

9. Στις περιπτώσεις συνδικαιούχων κέρδους, η αντίστοιχη απόδειξη πληρωμής ή το γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει όλα τα ονόματα των συνδικαιούχων και προκειμένου για έκδοση Βεβαίωσης Κέρδους πρέπει να υποβάλλεται στην ΟΠΑΠ Α.Ε. μαζί με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599 των συνδικαιούχων στην οποία υποχρεωτικά αναγράφονται τα ποσοστά «συνιδιοκτησίας». Βεβαίωση κέρδους εκδίδεται μόνο για τους συνδικαιούχους, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην αντίστοιχη απόδειξη πληρωμής ή στο γραμμάτιο είσπραξης της Τράπεζας και για το ποσό που προκύπτει από τα ποσοστά «συνιδιοκτησίας». Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές υπεύθυνες δηλώσεις συνιδιοκτησίας κέρδους, που έχουν γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο της αντίστοιχης επώνυμης πληρωμής. Για κέρδη ανώνυμων αποδείξεων δεν γίνονται αποδεκτές υπεύθυνες δηλώσεις συνιδιοκτησίας.


10. Κάθε Βεβαίωση Κέρδους μπορεί να αναφέρεται αθροιστικά σε κέρδη περισσοτέρων της μιας συμμετοχών, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη έχουν πληρωθεί μέσα την ίδια οικονομική χρήση, η οποία αναγράφεται και στην Βεβαίωση Κέρδους.

11. Η Βεβαίωση Κέρδους χορηγείται για το συνολικό ποσό κέρδους ή μέρος αυτού (στις περιπτώσεις που υπάρχουν συνδικαιούχοι) που προκύπτει από τα παραστατικά είσπραξης κέρδους που θα βρεθούν επισυναπτόμενα στην αίτησή του ενδιαφερομένου/δικαιούχου, τα οποία καταμετρώνται και καταχωρούνται στο σύστημα από την αρμόδια οργανωτική μονάδα. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν ευθύνεται για τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ του αναγραφόμενου στην αίτηση ποσού και αυτού που θα προκύψει μετά την καταχώρηση των παραστατικών στο μηχανογραφικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των στοιχείων που αναγράφονται στα παραστατικά είσπραξης πληρωμής και αυτών που βρέθηκαν αποθηκευμένα στο μηχανογραφικό σύστημα της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπερισχύουν τα αποθηκευμένα στοιχεία στο μηχανογραφικό σύστημα της ΟΠΑΠ Α.Ε.

12. Η ΟΠΑΠ Α.Ε χορηγεί Βεβαιώσεις για κέρδη που έχουν καταβληθεί μέχρι και 5ετία πριν από το έτος υποβολής της αντίστοιχης αίτησης υπό την προϋπόθεση ότι από τα προσκομιζόμενα παραστατικά ταυτοποιείται ο δικαιούχος, το κέρδος και η πληρωμή του.

13. Για την έκδοση Βεβαίωσης Κέρδους απαιτούνται υποχρεωτικά: Α) συμπληρωμένη αίτηση υπογεγραμμένη από τον δικαιούχο στην οποία υποχρεωτικά αναγράφονται: Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το ΑΔΤ ή αρ. διαβατηρίου (και η εν ισχύ άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς), το ΑΦΜ (για τους έχοντες Ελληνικό ΑΦΜ), η Οικονομική Εφορία όπου ανήκει ο αιτών, η.ημ/νία γέννησης, τηλέφωνο επικοινωνίας, πιθανό ποσοστό «συνιδιοκτησίας» κέρδους, καθώς και το συνολικό ποσό κέρδους για το οποίο αιτείται την έκδοση της συγκεκριμένης Βεβαίωσης Κέρδους. Β) φωτοτυπία του ΑΔΤ ή διαβατηρίου( ή άδειας παραμονής). Γ) φωτοτυπία αποδεικτικού παραστατικού ΑΦΜ. Στις περιπτώσεις όπου ο αιτών δεν είναι κάτοχος Ελληνικού ΑΦΜ δηλώνει υπεύθυνα τον σκοπό χρήσης της Βεβαίωσης. Δ) τα «αποδεικτικά είσπραξης κέρδους» όπως ορίζονται παραπάνω ή όποιο άλλο σχετικό παραστατικό ορίζεται από την Αρμόδια Δ/νση και αναφέρεται στο ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ. Ε) Για τους συνδικαιούχους, υπεύθυνη δήλωση του Ν με νόμιμα θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

Σχετική και η απόφαση της ΔΕΔ (ΔΕΔ Θ 1942/2018).



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης