Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ενισχύονται οι επιθεωρήσεις εργασίας

Διοικητικά πρόστιμα από 500 ευρώ - 50.000 ευρώ θα μπορούν να επιβάλουν, στο εξής, οι επιθεωρητές εργασίας όταν διαπιστώνουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχουν.

Ενισχύονται οι επιθεωρήσεις εργασίας

Διοικητικά πρόστιμα από 500 ευρώ - 50.000 ευρώ θα μπορούν να επιβάλουν, στο εξής, οι επιθεωρητές εργασίας όταν διαπιστώνουν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις τις οποίες ελέγχουν.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα υποχρεωθούν να τηρούν για το διάστημα μιας διετίας τα αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με το προσωπικό τους και επί μια πενταετία το βιβλίο αδειών.

Την αύξηση του πλαφόν των προστίμων (σήμερα είναι 1.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης) προβλέπει νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη Πετραλιά.

Ελλείψεις
Με δεδομένα αφενός την έλλειψη προσωπικού στο ΣΕΠΕ (σύμφωνα με τα στοιχεία ένας επιθεωρητής εργασίας αντιστοιχεί σε κάθε 1.000 επιχειρήσεις) και αφετέρου τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού λόγω και της κρίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ των άλλων:

Τη δημιουργία νέων τοπικών τμημάτων επιθεωρήσεων και τη σύσταση νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Τη δυνατότητα στελέχωσης του Σώματος των επιθεωρητών εργασίας με αποσπάσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αλλά και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου και ΝΠΔΔ που θα καταρτίζονται.

Την ανακατανομή των κενών οργανικών θέσεων του ΣΕΠΕ κατά υπηρεσίες με αποφάσεις του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Τη μισθολογική εξομοίωση των γιατρών του ΣΕΠΕ με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο