Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλαστικά μίας χρήσης: Το Συμβούλιο εγκρίνει την απαγόρευσή τουςΗ ΕΕ λαμβάνει αυστηρά μέτρα κατά της ρύπανσης από πλαστικά. Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα οδηγία με την οποία επιβάλλονται νέοι περιορισμοί για ορισμένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

Η σημερινή έγκριση των νέων κανόνων και τυπικά από το Συμβούλιο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Η οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης βασίζεται στην ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα και προχωρά ακόμη παραπέρα, προβλέποντας αυστηρότερους κανόνες για τα προϊόντα και τις συσκευασίες που συγκαταλέγονται στις δέκα συνηθέστερες κατηγορίες απορριμάτων στις ευρωπαϊκές ακτές. Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τη χρήση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, θεσπίζονται ειδικά μέτρα για να μειωθεί η χρήση των πλαστικών προϊόντων που καταλήγουν συχνότερα ως απορρίμματα στο περιβάλλον.

Τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης κατασκευάζονται πλήρως ή εν μέρει από πλαστικές ύλες και συνήθως προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μία μόνο φορά ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα προτού πεταχτούν στα σκουπίδια. Ένας από τους κύριους σκοπούς της οδηγίας είναι να μειωθεί η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούμε. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα πλαστικά πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια, οι πλαστικοί ράβδοι στήριξης μπαλονιών και οι ωτοκαθαριστές θα απαγορευθούν από το 2021.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επιτύχουν μέχρι το 2029 το στόχο συλλογής 90% για τις πλαστικές φιάλες, οι οποίες θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση οδηγίας το Μάιο του 2018. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου 2018. Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισαν στις 6 Νοεμβρίου 2018 και κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 19 Δεκεμβρίου 2018, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους πρέσβεις των κρατών μελών στην ΕΕ στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Η σημερινή έγκριση των νέων κανόνων και τυπικά από το Συμβούλιο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο