Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» τα έσοδα και οι εισπράξεις

Καταρρέουν τα έσοδα του Δημοσίου από τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, μεταβιβάσεις ακινήτων κτλ. βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κινούνται με αρνητικό πρόσημο το πρώτο δίμηνο του 2008 και αυτό δημιουργεί πρόσθετο...

Στο «κόκκινο» τα έσοδα και οι εισπράξεις

         Καταρρέουν τα έσοδα του Δημοσίου από τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, μεταβιβάσεις ακινήτων κτλ. βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κινούνται με αρνητικό πρόσημο το πρώτο δίμηνο του 2008 και αυτό δημιουργεί πρόσθετο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο διαπιστώνει καθημερινά ότι ούτε το μέτρο της περαίωσης των επιχειρήσεων έχει αποδώσει ούτε η ενοποίηση των φόρων στα πετρελαιοειδή ούτε η επιβολή του ΕΤΑΚ. Επίσης οι οφειλέτες του Δημοσίου, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή των χρεών τους, έχουν γυρίσει την «πλάτη» στις εφορίες και δεν τους απασχολεί ούτε το γεγονός ότι δεν μπορούν να λάβουν αποδεικτικό ενημερότητας και να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Η μεγάλη πτώση που παρουσιάζουν τα τακτικά έσοδα, τη στιγμή όπου στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 12% σε ετήσια βάση, φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τη λήψη πρόσθετων μέτρων κυρίως φοροεισπρακτικών ώστε να μην πέσει για μία ακόμη φορά εκτός προβλέψεων ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι εισπράξεις από ΦΠΑ που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των εσόδων του προϋπολογισμού κινούνται πτωτικά σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2008 και αυτό οφείλεται τόσο στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή λόγω ανυπαρξίας του φοροελεγκτικού μηχανισμού όσο και στην πτώση που παρουσιάζει ο τζίρος των επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων).

Ακόμη, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα λόγω πτώσης των τιμών (περίπου 20%) αλλά και της κατανάλωσης (περίπου 10%).

Μεγάλες απώλειες εμφανίζουν τα έσοδα του κράτους από την παρατεταμένη καθίζηση της κτηματαγοράς και την κατάργηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία όπως είναι ο φόρος κληρονομιών, γονικών παροχών, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Η επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων σε αντικατάσταση των παραπάνω φόρων δεν έχει ακόμη αποδώσει καθώς τώρα στέλνονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το 2008, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά του 2009.

Ωστόσο, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να μη χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος μετά την ψήφιση του νόμου για περαίωση των φορολογικών εκκρεμών υποθέσεων της επταετίας 2000-2006 ουσιαστικά έχει περιέλθει σε αδράνεια.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλάζει συνεχώς επικεφαλής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή πολιτική γραμμή σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς στόχους. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει εισέλθει σε προεκλογικό ρυθμό τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα έσοδα του κράτους και φέτος όπως πέρυσι θα παρουσιάσουν σημαντική υστέρηση και αυτό θα δώσει «πάτημα» για νέα φοροεπιδρομή.

Μεγάλο πλήγμα για τα έσοδα αποτελεί η μη πληρωμή από περίπου 1.000.000 οφειλέτες του Δημοσίου περίπου 9 δισεκατομμυρίων (εισπράξιμων) ληξιπρόθεσμων χρεών. Μάλιστα, ενώ ισχύει ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών με διαγραφή των προσαυξήσεων, πολύ λίγοι είναι αυτοί που ως σήμερα έχουν επισκεφθεί τις κατά τόπους εφορίες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από ΦΠΑ, στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου μόλις σε τρεις μήνες ξεπέρασαν τον στόχο που είχε τεθεί στον περυσινό προϋπολογισμό. Τους υπόλοιπους ο ρυθμός μεταβολής είτε ήταν αρνητικός είτε πολύ κάτω από τον στόχο του 13,6%. Αυτό υποδηλώνει την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να εντοπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που εμφανίζεται στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων.


Πηγή Το βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο