Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ιχνηλασιμότητα καπνικών προϊόντων: Οδηγίες εγγραφής και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις

15 Μάιου 2019 Σχόλια
Ιχνηλασιμότητα καπνικών προϊόντων: Οδηγίες εγγραφής και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά


Τις οδηγίες εγγραφής των Πρώτων Σημείων Λιανικής Πώλησης Καπνικών Προϊόντων και απόκτησης Μοναδικού Αναγνωριστικού Κωδικού Οικονομικού Φορέα και Εγκαταστάσεων και τις σχετικές ερωταπαντήσεις δημοσιοποίησε η Γ.Γ.Π.Σ.

Η Γραμματεία ανακοίνωσε επίσης τα εξής:

Η εφαρμογή του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας των Καπνικών Προϊόντων τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία από 14/5/2019.

Για είσοδο στην εφαρμογή εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας και απόκτησης μοναδικών αναγνωριστικών κωδικών Οικονομικού Φορέα, Φορέα εκμετάλλευσης πρώτων σημείων λιανικής πώλησης, Μονάδων και Μηχανημάτων επισκεφθείτε τους συνδέσμους που θα βρείτε στην ενότητα "Πρόσβαση στην εφαρμογή".

Προσοχή! Οι κωδικοί που ενδεχομένως λάβατε από το δοκιμαστικό περιβάλλον δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγική λειτουργία.

Ευρωπαϊκό σύστημα ιχνηλασιμότητας & χαρακτηριστικών ασφαλείας καπνικών προϊόντων

Συχνές ερωτήσεις

Γενικά


1. Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του συστήματος;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ, όλα τα καπνικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποκτήσουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό και χαρακτηριστικό ασφαλείας που πιστοποιεί την γνησιότητα τους. Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και η προστασία της δημόσιας υγείας από αμφιβόλου ποιότητας καπνικά, των νόμιμων οικονομικών φορέων που δραστηριοποιούνται στη αγορά καπνού και των δημοσίων εσόδων.

2. Πότε θα εφαρμοστεί;

Για τα τσιγάρα και τον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων (στριφτών) τσιγάρων το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί από την 20η Μαΐου 2019 ενώ για τα πούρα, τα πουράκια και τα άλλα καπνά για κάπνισμα (όπως καπνός πίπας, ναργιλέ κλπ) από την 20η Μαΐου 2024.

3. Είμαι ιδιοκτήτης περιπτέρου που πουλάει τσιγάρα. Τι θα πρέπει να κάνω;

Η μοναδική υποχρέωση που έχετε είναι να αποκτήσετε αναγνωριστικό κωδικό φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και αναγνωριστικό κωδικό μονάδας.

4. Τι διαφορά έχουν ο αναγνωριστικός κωδικός φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και ο αναγνωριστικός κωδικό μονάδας;

Ο αναγνωριστικός κωδικός φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης αφορά την επιχείρηση ως νομική οντότητα ενώ ο αναγνωριστικός κωδικός μονάδας αφορά το κατάστημα ως φυσική τοποθεσία.

5. Είμαι ιδιοκτήτης 3 διαφορετικών καταστημάτων ψιλικών που πωλούν καπνικά. Τι κωδικούς πρέπει να αποκτήσω;

Σε αυτή την επιχείρηση θα αποκτήσετε έναν αναγνωριστικό κωδικό φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και 3 αναγνωριστικούς κωδικούς μονάδας, έναν για κάθε κατάστημα που διαθέτετε.

6. Είμαι χονδρέμπορος καπνικών αλλά από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μου γίνεται και λιανική πώληση καπνικών. Τι κωδικούς πρέπει να αποκτήσω;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποκτήσετε έναν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα και δύο αναγνωριστικούς κωδικούς μονάδας, έναν για κάθε δραστηριότητα (χονδρική πώληση-λιανική πώληση).

7. Έχω πρατήριο καυσίμων που πουλάει τσιγάρα. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Βλέπε ερώτηση 3

8. Είμαι διαχειριστής σε κατάστημα κράτησης που προμηθεύεται καπνικά προϊόντα για τους κρατούμενους μας είτε προς πώληση είτε για δωρεά προς άπορους κρατούμενους. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

Βλέπε ερώτηση 3

9. Ποια η διαδικασία για να αποκτήσω αναγνωριστικό κωδικό Οικονομικού Φορέα ή φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και αναγνωριστικού κωδικού μονάδας;

Προκειμένου να αποκτήσετε αναγνωριστικό κωδικό Οικονομικού Φορέα ή φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και αναγνωριστικού κωδικού μονάδας, θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.minfin.gr/web/guest/-/id-issuer και να διαβάσετε όλες τις σχετικές οδηγίες και στη συνέχεια να κάνετε την εγγραφή σας μέσω των παρακάτω συνδέσμων:
- Για χρήστες TAXISnet που διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.
- Για χρήστες που δεν διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.

10. Η εγγραφή για την απόκτηση αναγνωριστικού κωδικού Οικονομικού Φορέα ή φορέα εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης και αναγνωριστικού κωδικού μονάδας πρέπει να γίνει μέχρι τις 15/5/2019;

Όχι. Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και μετά τις 15/5/2019. Όμως, προκειμένου να προμηθευτείτε καπνικά προϊόντα που φέρουν Μοναδικό Αναγνωριστικό Κωδικό σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40 (ΕΕ) και τον εκτελεστικό κανονισμό 2018/574 (ΕΕ) που τίθενται σε ισχύ από 20/5/2019, θα πρέπει να έχετε εγγραφεί στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας και να έχετε αποκτήσει αναγνωριστικό κωδικό Οικονομικού Φορέα και Εγκατάστασης.

Πρόσβαση στην εφαρμογή

11. Ποιά η διεύθυνση / URL της εφαρμογής για την απόκτηση κωδικού Οικονομικού Φορέα στο πλαίσιο ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων;


To site με οδηγίες και πληροφορίες βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.minfin.gr/web/guest/-/id-issuer
Το site για είσοδο στην εφαρμογή βρίσκεται στους παρακάτω συνδέσμους:
- Για χρήστες TAXISnet που διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.
- Για χρήστες που δεν διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, πατήστε εδώ.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet για να λάβω τον κωδικό Οικονομικού Φορέα;
Ναι αν διαθέτετε Ελληνικό ΑΦΜ. Ο σύνδεσμος για εγγραφή όσων διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet είναι: https://www1.gsis.gr/dsae/idissuerreg

12. Είμαι σημείο λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων. Μπορεί να κάνει τη διαδικασία για την απόκτηση κωδικού Οικονομικού Φορέα κάποιος άλλος αντί για εμένα; Αν ναι, χρειάζεται να του δώσω τους κωδικούς μου πρόσβασης στο TAXISnet;

Ναι. Οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος Οικονομικός Φορέας μπορεί να εγγράψει στο Μητρώο Σημεία Λιανικής Πώλησης και να λάβει κωδικό Οικονομικού Φορέα και Εγκατάστασης για λογαριασμό τους μετά από εξουσιοδότηση που του παρέχουν. Οφείλει στη συνέχεια να ενημερώσει τους φορείς εκμετάλλευσης των Σημείων Λιανικής Πώλησης που ενέγραψε για τους αναγνωριστικούς κωδικούς που αποδόθηκαν.

13. Έχω κάνει εγγραφή στο δοκιμαστικό περιβάλλον και έχω λάβει τους κωδικούς Οικονομικού Φορέα / Εγκατάστασης / Μηχανής. Μπορώ να τους δώσω στον προμηθευτή μου για να με προμηθεύσει προϊόντα;

Όχι. Οι κωδικοί που λάβατε στο δοκιμαστικό περιβάλλον δεν ισχύουν για παραγωγική λειτουργία. Θα πρέπει να εγγραφείτε στο παραγωγικό σύστημα.

Τεχνικά ζητήματα

14. Υπάρχουν οδηγίες χρήσης της εφαρμογής στα Ελληνικά;


Ναι. Οι οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά είναι διαθέσιμες εδώ. Οι οδηγίες χρήσης στα Αγγλικά είναι διαθέσιμες εδώ.

15. Ποιοι κανόνες υπάρχουν για την επιλογή κατάλληλου password;

Το password πρέπει να ακολουθεί τους εξής κανόνες:
- να έχει μέγεθος τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
- να περιέχει τουλάχιστον ένα πεζό και ένα κεφαλαίο λατινικό χαρακτήρα
- να περιέχει τουλάχιστον έναν αριθμό
- να περιέχει τουλάχιστον ένα από τα επιτρεπτά σύμβολα
(Επιτρεπτά σύμβολα: _ - ! @ # $ % ^ & * ( ) = + [ ] ; ' / . , { } < > \ " )

16. Τα στοιχεία μου πρέπει να τα πληκτρολογήσω στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά;

Τα στοιχεία συμπληρώνονται στο λατινικό αλφάβητο, όπως απαιτείται να μεταδίδονται και στο δευτερεύον αποθετήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

17. Τι πρέπει να συμπληρώσω στο πεδίο «User ID» για να κάνω login;

Το e-mail που συμπληρώσατε κατά την εγγραφή σας.

18. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια διεύθυνση e-mail για περισσότερους από έναν λογαριασμούς χρηστών;


Όχι. Ο λογαριασμός e-mail χρησιμοποιείται και ως username στο σύστημα. Θα πρέπει να είναι υπαρκτός και μοναδικός.

19. Προσπαθώ να κάνω login και παίρνω το μήνυμα «User disabled»

Δεν έχετε ενεργοποιήσει το λογαριασμό χρήστη σας. Ελέγξτε το e-mail σας για να διαπιστώσετε ότι λάβατε το e-mail με τον σύνδεσμο ενεργοποίησης του λογαριασμού κατά την εγγραφή σας.

20. Πληκτρολογώ τα στοιχεία μου και εμφανίζεται το μήνυμα «Non-alphanumeric value»

Συμπληρώνετε μη επιτρεπόμενους χαρακτήρες. Θα πρέπει να συμπληρώσετε λατινικούς αλφαβητικούς ή αριθμητικούς χαρακτήρες.

21. Τί σημαίνει η επιλογή Individuals / Non-Individuals;


Η επιλογή «Individuals» αφορά τα Φυσικά Πρόσωπα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ατομικές επιχειρήσεις ενώ η επιλογή «Non-Individuals» αφορά τα μη Φυσικά Πρόσωπα.

22. Τί πρέπει να διαλέξω στην παρακάτω επιλογή; «Please make a selection about economic operator»
a. Create a new EO Identifier Code
b. Use EO Identifier Code issued by another ID Issuer


Εάν επιθυμείτε την έκδοση αναγνωριστικού κωδικού οικονομικού φορέα ή φορέα εκμετάλλευσης πρώτου σημείου λιανικής πώλησης από το σύστημα επιλέξτε Create a new EO Identifier Code.
Εάν έχετε ήδη λάβει κωδικό Οικονομικού Φορέα από Εκδότη άλλου Κράτους – Μέλους, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε για παραγγελία κωδικών επισήμανσης μονάδων συσκευασίας ή/και γενικής συσκευασίας, επιλέξτε Use EO Identifier Code issued by another ID Issuer

23. Ξέχασα το password μου. Τί πρέπει να κάνω;

Εφόσον είστε ενεργός χρήστης, επισκεφθείτε το σύνδεσμο Forgot your password? στην αρχική σελίδα και εισάγετε τη διεύθυνση e-mail που δηλώσετε κατά την αρχική εγγραφή σας. Θα σας σταλεί εκ νέου σύνδεσμος ενεργοποίησης του λογαριασμού, μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε το password σας.

24. Ξέχασα το username μου. Τί πρέπει να κάνω;


Το username σας είναι το e-mail που δηλώσατε κατά την αρχική εγγραφή. Εάν δεν το θυμάστε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το [email protected].

25. Έχασα το e-mail με τους κωδικούς Οικονομικού Φορέα ή Φορέα εκμετάλλευσης σημείου λιανικής πώλησης που μου αποδόθηκαν. Πως μπορώ να τους ανακτήσω;

Οι μοναδικοί αναγνωριστικοί κωδικοί που σας αποδόθηκαν εμφανίζονται στο σύστημα μετά την εισαγωγή σας με τους κωδικούς πρόσβασής σας, δίπλα στην ονομασία σας.


Δείτε τη σχετική είδηση του κόμβου «Τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων».

Δείτε το εγχειρίδιο οδηγιών ή κατεβάστε το από εδώ.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης