Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επιστολές ΕΦΕΕΘ για αιτιολόγηση απόλυσης-αναγγελίας άδειας και ρύθμιση οφειλώνΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666
www.efeeth.gr, e-mail: [email protected]

Θεσσαλονίκη 10/5/2019

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κ. Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
2) ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
3) O.E.E.-Π.Τ.Κ.Μ.
4) Ε.Ε.Θ.
5) Β.Ε.Θ.
6) Ε.Β.Ε.Θ.
7) Ο.Ε.Ε.Θ
8) Ο.Β.Σ.Θ.
9) Ε.Σ.Θ.


Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή επέρχεται πληθώρα αλλαγών στις υφιστάμενες ρυθμίσεις που αφορούν τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την ψήφιση και εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων.

Συγκεκριμένα:

1) Σχετικά με τον βάσιμο λόγο απόλυσης εργαζομένων (άρθρο 48 του νομοσχεδίου), η προτεινόμενη διάταξη περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει από όσα θα επιλύσει παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι ήδη νομοθετικά ρυθμισμένο. Το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει η συγκεκριμένη διάταξη είναι η δημιουργία μεγάλου αριθμού διενέξεων, αντιπαραθέσεων και δικαστικών διαμαχών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ο τραυματισμός της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον τελικά ψηφιστεί η διάταξη θα πρέπει να δοθούν λεπτομερείς και σαφείς οδηγίες και διευκρινίσεις για να εξαλειφτούν το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της εν λόγω διάταξης.

2) Όσον αφορά την υποχρέωση αναγγελίας της άδειας των εργαζομένων (άρθρο 53) εντός μίας ώρας από την έναρξη πραγματοποίησής της, πρόκειται για μία διάταξη η οποία δημιουργεί περαιτέρω γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις -ανεβάζει και άλλο χωρίς ιδιαίτερο όφελος για κανέναν- το κόστος εφαρμογής των εργατικών διατάξεων και πλήττει για ακόμα μία φορά τον δοκιμαζόμενο λόγω της κρίσης παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας.
Οι Φοροτεχνικοί - Λογιστές που τελικά θα κληθούν να κάνουν πράξη την διάταξη κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν εργοδότες και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά πιστεύουμε πως αυτή την φορά θα είναι αδύνατον λόγω των πολλών πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται, να τους προστατεύσουν από την επιβολή άδικων προστίμων.

3) Σχετικά με την ηλεκτρονική αναγγελία απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ , πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης (άρθρο 59).
Σε οικοδομικές εργασίες ή τεχνικά έργα πρέπει να αναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ -αντί του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ που προβλέπονταν στο άρθρο 37 του ν.4488/2017 -πριν την έναρξη της ημερήσιας απασχόλησης. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας από τον τόπο του έργου- όπου και αν βρίσκεται αυτό- με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να υπάρχει χειριστής που να μπορεί να καταχωρεί τα στοιχεία που ζητάει το ΕΡΓΑΝΗ , είτε είναι ο κύριος του έργου (που μπορεί να είναι και ιδιώτης- ιδιοκτήτης ) είτε ο εργολάβος ή ο υπεργολάβος , με την απειλή των υπέρογκων προστίμων του άρθρου 5 του ν.4554/2018. Και αν αυτό είναι εφικτό σε περιπτώσεις μεγάλων έργων και οργανωμένων εργοταξίων, είναι πολύ δύσκολο σε μικρά , απομακρυσμένα ή διάσπαρτα έργα , που αποτελούν και τον κύριο όγκο των έργων αυτών. Θα πρέπει επίσης να απαντηθεί και το ζήτημα της πιθανής απασχόλησης ενός εργαζομένου σε δύο έργα της ίδιας εταιρίας εντός της ημέρας και η περίπτωση της μη απασχόλησης λόγω καιρικών συνθηκών ή της μη ετοιμότητας του εργοταξίου. Να σημειωθεί ότι για μεν τα ιδιωτικά έργα προϋπολογίζεται ο ελάχιστος αριθμός των απαιτούμενων ημερομισθίων από τον ΕΦΚΑ, και για τα δημόσια υπολογίζεται το ύψος της εργατικής δαπάνης με βάση τις εργασίες που περιγράφονται στην μελέτη του έργου.

...........................................

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
κ. Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
2) ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
3) O.E.E.-Π.Τ.Κ.Μ.
4) Ε.Ε.Θ.
5) Β.Ε.Θ.
6) Ε.Β.Ε.Θ.
7) Ο.Ε.Ε.Θ
8) Ο.Β.Σ.Θ.
9) Ε.Σ.Θ.


Αξιότιμε Κύριε Διοικητά,

Σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και όσον αφορά την ρύθμιση των οφειλών προς την φορολογική διοίκηση (άρθρο 98) και ειδικότερα την διάταξη που αφορά τα νομικά πρόσωπα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την λανθασμένη προσέγγιση του θέματος.

Οι επιχειρήσεις καλούνται σε μία δύσκολη εποχή οικονομικών προβλημάτων, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Με τις προτεινόμενες όμως διατάξεις εξαιρούνται από την ρύθμιση σε 120 δόσεις τα νομικά πρόσωπα και καλούνται να αποπληρώσουν αυτές σε 18 ή 30 δόσεις. Θεωρούμε πως θα πρέπει να ισχύσουν οι ίδιες διατάξεις για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα για να είναι εφικτή η ένταξη στις ρυθμίσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες.

Επιπλέον ζητούμε να επεκταθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης σε 24 και 48 και να είναι σε συνεχή ισχύ, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και παράλληλα να υπάρχει συνέπεια στην εκπλήρωση των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων τους.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο