Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σκληρή στάση από Ε.Ε. για το δημόσιο έλλειμμα

Oι Βρυξέλλες επιμένουν, παρά την οικονομική κρίση, στην πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την ερχόμενη Τετάρτη κινούν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που οδηγεί στην επιτήρηση την Ελλάδα και άλλα 4 κράτη-μέλη (Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα). Μία διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι τις αρχές Μαΐου, με το Συμβούλιο Υπουργών (ECOFIN) να έχει την τελευταία λέξη.

Σκληρή στάση από Ε.Ε. για το δημόσιο έλλειμμα                                             

Oι Βρυξέλλες επιμένουν, παρά την οικονομική κρίση, στην πιστή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την ερχόμενη Τετάρτη κινούν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που οδηγεί στην επιτήρηση την Ελλάδα και άλλα 4 κράτη-μέλη (Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα). Μία διαδικασία που θα κρατήσει μέχρι τις αρχές Μαΐου, με το Συμβούλιο Υπουργών (ECOFIN) να έχει την τελευταία λέξη.

Στη γνωμοδότηση για την ελληνική οικονομία, που ενδέχεται να τροποποιηθεί αλλά όχι επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί αρκετά αυστηρή γλώσσα και εμμένει στις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος των ελλειμμάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες προβλέψεις του νέου Προγράμματος Σταθερότητας που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Eτσι, διατηρείται η πρόβλεψη του Ιανουαρίου για ανάπτυξη 0,2% το 2009, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 1,1%. Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί για την Επιτροπή στο επίπεδο του -3,7% του ΑΕΠ το 2009 και στο -4,2% το 2010. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το 2010 θα κυμανθεί στο -3,2% και με βάση αυτή την εκτίμηση αισιοδοξεί ότι το 2011 θα πέσει κάτω από το όριο του 3%. Η διαφορά είναι μεγάλη και δημιουργεί προβλήματα στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου είχε δηλώσει στο τελευταίο ECOFIN ότι οι ελληνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις κοινοτικές για τη ρύθμιση αυτής της διαφοράς στις προβλέψεις ως προς το ύψος του ΑΕΠ και του ελλείμματος, αλλά φαίνεται ότι η επαφή αυτή δεν απέδωσε καρπούς. Πάντως, παρά την αμφισβήτηση των στοιχείων των Αθηνών από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στις προβλέψεις τους. Aλλωστε, κατά κανόνα, οι κοινοτικές προβλέψεις είναι πιο αυστηρές από αυτές των κρατών-μελών.

Η Επιτροπή, λοιπόν, θα ζητήσει την Τετάρτη να κινηθεί η διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας με βάση το άρθρο 104.5 του Συμφώνου Σταθερότητας. Η γνωμοδότηση θα συζητηθεί στην οικονομική και νομισματική επιτροπή και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Υπουργών (ECOFIN), της 10ης Μαρτίου, το οποίο θα αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία αν πρέπει να κινηθεί η περαιτέρω διαδικασία με βάση το άρθρο 104.6. Κάτι που αναμένεται...

Στις 24 Μαρτίου, η Επιτροπή θα υποβάλει τις συστάσεις της και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της. Hδη, στη γνωμοδότηση της Τετάρτης δίνει μία εικόνα για τα μέτρα που θα ζητήσει από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι απαιτούνται μεταξύ άλλων:

- Συγκράτηση των μισθών
- Αυστηρές περικοπές των δαπανών στον δημόσιο τομέα
- Μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό
- Φορολογικές ρυθμίσεις

Το ECOFIN θα εξετάσει στις 4 Μαΐου, αυτή τη φορά στην Πράγα, τις συστάσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει πάλι με ειδική πλειοψηφία. Στη σύνοδο αυτή, ο Γιάννης Παπαθανασίου θα έχει την ευκαιρία να υπερασπίσει το ελληνικό πρόγραμμα και να εκφράσει την άποψή του για το χρονοδιάγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επικαλεστεί την κρίση που πλήττει σήμερα όλα τα κράτη-μέλη. Το αδύνατο σημείο των ελληνικών θέσεων, που ενδέχεται να εκμεταλλευθούν άλλες χώρες, είναι ότι είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει έλλειμμα πάνω από 3% το 2007 και το 2008, ενώ προβλέπεται επιδείνωση το 2009 και το 2010. Επιπλέον, η Ελλάδα είχε από την αρχή της 10ετίας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Το 2004 είχε ανάπτυξη 4,9%, το 2006 4,5%, το 2007 4% και το 2008 γύρω στο 3%. Πάντως, είναι θετικό για την Ελλάδα ότι δεν είναι η μόνη που παρουσιάζει έλλειμμα το 2008 άνω του 3%. Κανονικά, θα έχει "παρέα" στην όλη διαδικασία άλλες 4 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία. Μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2009 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των χωρών της ευρωζώνης που υπερβαίνουν το όριο του 3%.

Πηγή  Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο