Σημεία συνέντευξης της Υπ. Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΔΥΠΑ - Ε.Ένωσης κ.ά.

9 Μάιος 2019
Taxheaven.gr



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Αθήνα, 09-05-2019

«Ενισχύουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μόνιμα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ελάφρυνσης»

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”.

«Λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης και στήριξης των εισοδημάτων, τα οποία δεν είναι τα πρώτα, έχουμε ξεκινήσει από τη Δ.Ε.Θ. να ξεδιπλώνουμε αυτόν τον διαφορετικό χάρτη οικονομικής πολιτικής και μόνιμης ενίσχυσης των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και αυτό διότι καταφέραμε να βγούμε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε καλά οικονομικά, να έχουμε αποθεματικά στα ταμεία μας τα οποία μας δίνουν και διαπραγματευτική δύναμη, να έχουμε πολιτική και οικονομική ελευθερία, για να χαράσσει αυτή η κυβέρνηση τις πολιτικές της με βάση τις προτεραιότητες που έχει», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη νέα 13η σύνταξη υπογράμμισε ότι αυτή θα ενισχύει μόνιμα το εισόδημα των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Με βάση και τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, πρόσθεσε, έχει μία αναδιανεμητική δομή «οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον το 100% της σύνταξής τους. Όσοι έχουν 501 έως 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους, όσοι έχουν 601 έως 1000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης τους και από 1000 ευρώ και πάνω θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε κάθε χρονιά αυτή περίπου την περίοδο να καταβάλλεται η 13η σύνταξη, ενώ θα υπάρχει ευχέρεια στον νόμο ώστε επόμενες χρονιές με περισσότερη δημοσιονομική δυνατότητα να αυξάνονται τα ποσοστά και για τα επόμενα κλιμάκια».

Τονίζοντας ότι από φέτος μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση παρουσίασε μία συνολική στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά. Μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία κλειδώνουμε ένα ποσό από τα αποθεματικά που έχουμε δημιουργήσει, προκειμένου να χαμηλώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών και έτσι να δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να έχουμε μόνιμου τύπου παροχές και ελαφρύνσεις και το 2020, με πιο σημαντική εξ αυτών τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Αναφερόμενη στο μέτρο της επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για τις συμβάσεις πλήρους εργασίας νέων εργαζομένων έως 29 ετών, σημείωσε ότι από το 2020 «το κράτος θα καλύπτει το 80% της εισφοράς τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Θα καλύπτει, επίσης, το 25% της εισφοράς τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου, για εργαζόμενους από 25 έως 29 ετών. Η επιδότηση των εισφορών δεν αφορά μόνο νέες προσλήψεις, αλλά και τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Είναι ένα μέτρο το οποίο οδηγεί σε άμεση αύξηση του καθαρού μισθού του εργαζόμενου, αφού το κράτος θα καλύπτει ένα κομμάτι από τις εισφορές του, είναι άμεση ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις και προφανώς είναι και κίνητρο για νέες προσλήψεις. Βασική προϋπόθεση να έχουν σύμβαση πλήρους εργασίας».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία υπογραμμίζοντας ότι  «αυτή τη στιγμή συζητάμε στη Βουλή το πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο των 120 δόσεων το οποίο επιτρέπει στους ασφαλισμένους να τελειώσουν μια για πάντα με τα βάρη του παρελθόντος, μειώνοντας την οφειλή τους και βάζοντάς την σε 120 δόσεις».

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «το 87% των ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2017 πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα των κλάσεων. Επίσης, από 1/1/2019 μειώθηκαν κατά 33% οι εισφορές και για το υπόλοιπο περίπου 15% και ήδη το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων είναι ελαφρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα ασφαλιστικό με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και με κανόνα τις μόνιμες οριζόντιες περικοπές. Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα, βάλαμε τάξη στο σύστημα, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμες συντάξεις και τις έχουμε μειώσει κατά 75%, προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις, ξεκινήσαμε τις αυξήσεις από 1/1/2019 σε 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους και σήμερα θεσμοθετούμε τη 13η σύνταξη με μόνιμο τρόπο».