Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΣΛΦΕΕ Ν. Ρεθύμνης: Επιστολή σχετικά με την καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ 8 – ΡΕΘΥΜΝΟ
Τηλ: 2831027519
Email: [email protected],
[email protected]


Ρέθυμνο 08/05/2019

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
-Υπουργό, κ. Αχτσιόγλου Ευτυχία


ΘΕΜΑ: ΑΡΘΡΟ 53 ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Στο κατατεθέν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο σας, και συγκεκριμένα στο άρθρο 53 που αναφέρεται στην καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος και την προτεινόμενη ρύθμιση για την υποχρεωτική καταχώρηση της χορηγούμενης άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και μία ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησης της θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

- Στο νομοσχέδιο αιτιολογείται ότι ο σκοπός της αλλαγής είναι για να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της πραγματικής χορήγησής της από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

- Κατανοούμε την διάθεση του υπουργείου να προστατεύσει τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν την άδειά τους, αλλά σαν επαγγελματίες λογιστές γνωρίζουμε ότι το υπάρχον καθεστώς είναι ήδη αρκετά αυστηρό όσον αφορά την υποχρέωση του εργοδότη να χορηγεί στον εργαζόμενο την ετήσια άδεια που δικαιούται. Η χορήγηση της άδειας είναι ήδη κατοχυρωμένη.

- Στην πράξη το νέο σύστημα που προωθείτε προς ψήφιση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους εργοδότες, στους εργαζόμενους και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που είναι αρμόδια να διεκπεραιώνουν υποθέσεις όπως αυτήν.

Όπως είναι γνωστό ο νόμος προβλέπει την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα κατάτμησης της ετήσιας άδειας. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι σε τουριστικές περιοχές όπως τη δική μας, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και ειδικά στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού , συνήθως γίνεται κατάτμηση της άδειας κατόπιν συνεννόησης εργαζόμενου και επιχείρησης ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ επίσης υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις έκτακτης απουσίας του μισθωτού από την εργασία του , που δεν θεωρούνται ως χρόνος απασχολήσεως και συμψηφίζονται με τις ημέρες αδείας.

Ο κλάδος των λογιστών είναι αυτός που καλείται να υλοποιήσει την εφαρμογή τέτοιου είδους διατάξεων, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία κατά κανόνα αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξωτερικούς λογιστές , ενώ ταυτόχρονα η πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών του δημοσίου, καθιστά σχεδόν αδύνατη τη δυνατότητα χειρισμού τους από τους ίδιους τους επιχειρηματίες.

Σας καλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε την αλλαγή αυτή, διότι θα δημιουργήσει επιπλέον άσκοπη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αυξημένο κόστος χρόνου και δαπάνης σε όλους.

Σαν σύλλογος λογιστών ελεύθερων επαγγελματιών νομού Ρεθύμνης αντιδρούμε σε αυτή την αλλαγή, ζητάμε την απόσυρση του άρθρου από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, διότι θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αναποτελεσματική ως προς την επίτευξη του σκοπού της και ανεδαφική ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής της.

Κατά τη γνώμη μας το υπάρχον σύστημα δεν χρίζει ανάγκης αλλαγών αλλά εφόσον θεωρείτε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο θέμα διαφύλαξης του δικαιώματος της άδειας, προτείνουμε την έναρξη διαλόγου του υπουργείου με τους φορείς των λογιστών , των επιχειρήσεων και των εργαζομένων , με σκοπό την εξεύρεση λειτουργικών και αποτελεσματικών λύσεων.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση της θέσης μας αυτής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο υπεύθυνος λογιστής της επιχείρησης να γίνει εργαζόμενος εικοσιτετραώρου βάσεως, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις νέες απαιτήσεις του υπουργείου.

Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι που έχουμε δικαιώματα, και την ετήσια άδειά μας θέλουμε να πάρουμε, και να μπορούμε να ξεκουραστούμε κάποιες ώρες της ημέρας χωρίς οχλήσεις από τους πελάτες μας που πρέπει να δηλώσουν εντός μίας ώρας έκτακτα περιστατικά αδειών εργαζομένων.


Με τιμή,

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος
Σαριδάκη Κατερίνα

Η Γραμματέας
Νικολιδάκη Αγγελική


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΡΓΑΝΗ άδεια επιχειρήσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο