Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΣτΠ: «Αδικαιολόγητη στέρηση παροχών σε βάρος χαμηλοσυνταξιούχων αναπηρίας που συνεχίζουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ»Σύνοψη διαμεσολάβησης

Αδικαιολόγητη στέρηση παροχών σε βάρος χαμηλοσυνταξιούχων αναπηρίας που συνεχίζουν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ

Απρίλιος 2019

Από τη διερεύνηση αναφορών που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη διαπιστώθηκε ότι σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω οι οποίοι παρέμειναν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, λόγω χαμηλού εισοδήματος, χορηγούνται, τελικά, μικρότερες παροχές από αυτές που χορηγούνται σε συνταξιούχους με τον ίδιο βαθμό αναπηρίας, αλλά σχετικά μεγαλύτερο εισόδημα, στους οποίους διεκόπη το ΕΚΑΣ και εξαιτίας της διακοπής αυτής είναι δικαιούχοι των αντισταθμιστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, συνταξιούχοι με την παραπάνω αναπηρία, οι οποίοι, λόγω χαμηλού εισοδήματος, παρέμειναν δικαιούχοι του επιδόματος ΕΚΑΣ έλαβαν για το 2017 ΕΚΑΣ ύψους 115 ευρώ, για το 2018 ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ και για το 2019 λαμβάνουν ΕΚΑΣ ύψους 12 ευρώ.

Παράλληλα, σε όσους συνταξιούχους, με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας, διεκόπη η χορήγηση του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν με τον ν. 4397/2016, προβλέφθηκε σύμφωνα με τον ν. 4411/2016 η χορήγηση ισόποσης παροχής με αυτήν που απώλεσαν, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 230 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα έως 31.12.2019.

Προέκυψε έτσι το αντιφατικό φαινόμενο, οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής οι οποίοι, λόγω ισχνότατου εισοδήματος, συνεχίζουν να παίρνουν το ΕΚΑΣ, και μάλιστα σταδιακά μειούμενο, να απολαμβάνουν τελικά σαφώς μικρότερες παροχές από αυτές που απολαμβάνουν συνταξιούχοι με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας και με σχετικά μεγαλύτερο εισόδημα.

Ενδεικτικά, συνταξιούχος με βαριά αναπηρία και μηνιαία σύνταξη 350 ευρώ, το 2018 έλαβε ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ, ενώ, για το ίδιο έτος, συνταξιούχος με βαριά αναπηρία και μηνιαία σύνταξη 750 ευρώ έλαβε επιπλέον αντισταθμιστική παροχή 230 ευρώ, εφόσον αυτό το ποσό ελάμβανε ως ΕΚΑΣ πριν τη διακοπή του.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρώντας ότι η διαφοροποίηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, δεδομένου ότι και οι δύο κατηγορίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ύπαρξη βαριάς αναπηρίας, πρότεινε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επεκταθεί αναδρομικά η ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά το δικαιούμενο ποσό της αντισταθμιστικής παροχής για την απώλεια του ΕΚΑΣ και στις περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% που παραμένουν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Επίσης, πρότεινε την εφεξής πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Το έγγραφο της Αρχής παραμένει αναπάντητο χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί οι θέσεις του Υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε να έχουν αναληφθεί ενέργειες για την άρση της ανισότητας.


Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]


Συνοδευτικά Αρχεία

- Το υπ’ αριθμ. 241124/35356/9.8.2018 έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Το υπ΄αριθμ. 241124/52378/22.11.2018 υπενθυμιστικό έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΕτικέτες για αναζήτηση ΕΚΑΣ αναπηρία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο