Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ερχονται οι φορολογικές δηλώσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους άρχισε καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε από χθες την αποστολή του εντύπου Ε1 μαζί με το «βιβλιαράκι» της Εφορίας μέσω του οποίου παρέχονται οδηγίες για την ορθή συμπλήρωσή του.

Ερχονται οι φορολογικές δηλώσεις

         Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους άρχισε καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε από χθες την αποστολή του εντύπου Ε1 μαζί με το «βιβλιαράκι» της Εφορίας μέσω του οποίου παρέχονται οδηγίες για την ορθή συμπλήρωσή του.

Για πρώτη φορά εφέτος η Εφορία έχει συμπεριλάβει στις οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συμβουλές και για τη σύνταξη και υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), καθώς και πληροφορίες για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εμποροβιοτέχνες και οι εισοδηματίες θα πρέπει, σύμφωνα με τις προθεσμίες που αναγράφονται στο «βιβλιαράκι» της Εφορίας και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, να υποβάλουν τα φορολογικά έντυπα από τις 3 Μαρτίου ως τις 17 Μαρτίου 2009 και δύο μήνες αργότερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Εφέτος έχει καθυστερήσει σημαντικά η αποστολή των φορολογικών εντύπων καθώς το υπουργείο Οικονομικών περίμενε πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών με την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου και μετά να εκτυπώσει τις οδηγίες συμπλήρωσης και να τις συμπεριλάβει στη συνέχεια στον φάκελο με τα έντυπα που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι. Μάλιστα, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο βασικό έντυπο Ε1, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν κωδικοί που κανονικά θα συμπλήρωναν οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση που δεν είχε επανέλθει το αφορολόγητο των 10.500

ευρώ. Τους συγκεκριμένους κωδικούς (πίνακας 2, κωδικοί 019, 020) θα συμπληρώσουν μόνο για πληροφοριακούς λόγους και όχι για να εξαιρεθούν κάποιου φόρου. Η φορολογική δήλωση στην οποία θα αναγραφούν τα εισοδήματα του 2008 δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με αυτήν που υποβλήθηκε πέρυσι. Απλώς πλέον στον πίνακα 7 (ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο) περιλαμβάνεται η περίπτωση 14 που αφορά την έκπτωση από το εισόδημα του 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο ή τη σύζυγό του για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, αποκτήθηκαν μέσα στο 2005 και δεν μεταβιβάστηκαν για τρία έτη. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και δηλώνονται με την εφετινή δήλωση έχει καταργηθεί το τέλος χαρτοσήμου στα μισθώματα των εκμισθωμένων κατοικιών, ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος τα επιδόματα της τρίτεκνης μητέρας που χορηγήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2008 με τον Ν. 3631/29.1.2008. Επίσης, οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της ταυτότητας, της διεύθυνσης ή της οικογενειακής κατάστασης του φορολογουμένου είναι απαραίτητο να δηλωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πριν από τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων. Σε ό,τι αφορά την υποβολή του Ε9 έτους 2009 υποχρέωση έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέκτησαν μέσα στο έτος 2008 εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, καθώς επίσης και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.

Υποχρέωση υποβολής Ε9 έχει και ο υπόχρεος ο οποίος στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 ως 2008) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών κτλ.

Σημειώνεται ότι και εφέτος στον πίνακα 7 υπάρχει ο κωδικός 049, ο οποίος αφορά τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δαπάνες με αποδείξεις οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό ως και 40%, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 8.000 ευρώ. Οι αποδείξεις αφορούν δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια κτλ.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο