Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

ΛΣΑ: Επιστολή με θέμα «Αλλαγές στα εργατικά-Νέο νομοσχέδιο»


Ελ. Βενιζέλου 75, Νέα Ιωνία, 14231.
Τηλ.: 210 51.38.289, 210 51.57.310,
[email protected], www.lsa.gr

Προς:
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
• Υπουργό, κα Αχτσιόγλου Ευτυχία
Κοινοποίηση:
• Αναπ. Υπουργό, κα Φωτίου Θεανώ
• Υφυπουργός, κο Πετρόπουλο Αναστάσιο
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
• Πρόεδρο, κο Κόλλια Κωνσταντίνο

Αθήνα, 07 Μαΐου 2019

Θέμα: «Αλλαγές στα εργατικά-Νέο νομοσχέδιο»

Αξιότιμη κυρία Αχτσιόγλου,

Στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 53 προβλέπεται η υποχρεωτική καταχώρηση της χορηγούμενης ετήσιας άδειας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έως και μία ώρα μετά την έναρξη πραγματοποίησής της.

Με την συγκεκριμένη διάταξη, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχετε λάβει υπόψη σας τον ανθρώπινο παράγοντα, τυχόν έκτακτα συμβάντα και ασθένειες εργαζομένων, καθώς επίσης την ποικιλία δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, τη φύση της εκάστοτε εργασίας και τον αριθμό των εργαζομένων.

Ο εργοδότης θα υποχρεούνται να επισκέπτεται τον λογιστή του μία ώρα μετά το έκτακτο συμβάν, ή τη χορήγηση προγραμματισμένης αδείας και ο λογιστής του από τη μεριά του οφείλει να είναι διαθέσιμος οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε ώρα.

Επιπλέον, στο άρθρο 48 προβλέπεται η ύπαρξη βάσιμου λόγου απόλυσης, ο οποίος συνδέεται είτε με τη συμπεριφορά ή τις ικανότητες του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Σε περίπτωση καταγγελίας δίχως βάσιμο λόγο, το άρθρο 24 του ΑνΕΚΧ προβλέπει το δικαίωμα των εργαζομένων σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.

Η επαρκής αποζημίωση των εργαζομένων οφείλει να υφίσταται σε μία ελεύθερη και δίκαιη αγορά εργασίας, είτε υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης είτε όχι. 

Η ύπαρξη ελευθερίας στην αγορά και συνεπώς η μη ύπαρξη εξαναγκασμού στην εργασία θα πρέπει να ισχύει και από τις δύο μεριές. Και του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Αντιλαμβάνεστε επίσης, ότι οι επιλογές που διατίθενται ως λόγοι απόλυσης, μπορούν να προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες, για παράδειγμα εάν πλήττεται η εικόνα του εργαζόμενου από την αιτιολογία έλλειψης ικανοτήτων ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Συνεπώς, προκύπτει ο κίνδυνος να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι, μυστικώς και παράνομα, με οποιονδήποτε τρόπο-εγγράφως ή όχι, να εγγυώνται κατά την πρόσληψή τους ότι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την επιχείρηση.

Είναι σαφές ότι οι ως άνω διατάξεις αυξάνουν την γραφειοκρατία και συνεπώς, οι επιχειρήσεις ωθούνται στην απόκρυψη στοιχείων για την αποφυγή της και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ανεργίας και την αύξηση της μαύρης εργασίας, γεγονός που φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας των διατάξεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε θερμά, όπως επανεξετάσετε τις ως άνω διατάξεις του νομοσχεδίου.

Με τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Κυριακόπουλος Νικόλαος

Η Γεν. Γραμματέας
Πολίτου Μαρίνα


Ετικέτες για αναζήτηση απόλυση αποζημίωση Αχτσιόγλου


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο