Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Επιτήρηση» με 3ετή ευελιξία θα επιβάλει η Ε.Ε. σε Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες

Η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι πλήρης επισήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει των συστάσεων που θα απευθύνει στο ΕΚΟΦΙΝ στις 18 Φεβρουάριου για τις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα. Στο μεταξύ οι ηγέτες των 27 θα συμμετάσχουν σε μία ακόμη έκτακτη σύνοδο κορυφής, που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Επιτήρηση» με 3ετή ευελιξία θα επιβάλει η Ε.Ε. σε Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες

Η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι πλήρης επισήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει των συστάσεων που θα απευθύνει στο ΕΚΟΦΙΝ στις 18 Φεβρουάριου για τις χώρες που έχουν υπερβολικό έλλειμμα. Στο μεταξύ οι ηγέτες των 27 θα συμμετάσχουν σε μία ακόμη έκτακτη σύνοδο κορυφής, που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, για να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο Γιοχάνες Λάϊντεμπεργκ, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε χθες ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα είναι πλήρης, με στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμα και με την προβλεπόμενη από το Σύμφωνο ευελιξία, της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών που έχουν υπερβολικά ελλείμματα. Δεν τίθεται θέμα λοιπόν "παγώματος" του Συμφώνου... Η Ελλάδα λοιπόν και οι άλλες 4 χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία και Μάλτα), των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3 % του ΑΕΠ, έχουν προειδοποιηθεί ότι στις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται να προταθεί από την Επιτροπή η κίνηση διαδικασίας για την επιτήρηση. Η ευελιξία αναμένεται να παίξει στην τριετία που θα δοθεί στις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών για την εξυγίανση των ελλειμμάτων τους.

Ταυτόχρονα σχεδόν με τη δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων των 27 Μίρεκ Τοπολάνεκ, ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών θα συνέλθουν έκτακτα πριν από τα τέλη του μηνός στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Στόχος : Η αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των 27 για την αντιμετώπιση της κρίσης εν όψει της τακτικής εαρινής συνόδου κορυφής του Μαρτίου (19-20).

Η τσέχικη προεδρία έχει επικριθεί έντονα τελευταία ότι έχει τηρήσει "παθητική στάση" στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα βέλη προήλθαν κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επεδίωξε να συνέλθουν μόνο οι 16 ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης, αλλά προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Γερμανίας, της Κομισιόν και φυσικά της τσέχικης προεδρίας.

Οι αψιμαχίες όμως μεταξύ Γαλλίας και Τσεχίας δεν περιορίζονται στο αν θα συνέλθουν οι ηγέτες των 16 ή των 27. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου ότι δεν θα επιτρέψει σε γαλλικές επιχειρήσεις που επωφελούνται ενίσχυσης να την χρησιμοποιήσουν για να μετεγκατασταθούν π.χ. στην Τσεχία. Το παράδειγμα αυτό της Τσεχίας, ως χώρα μετεγκατάστασης, προκάλεσε την οργή και την έντονη δυσφορία της Πράγας, η οποία κατηγόρησε το Παρίσι για "προστατευτισμό".

Πάντως την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των 27 για τα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, επισήμανε χθες και ο πρόεδρος των 16 , Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός , Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, πριν αρχίσουν οι εργασίες των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης. Στη σύνοδο αυτή, όπως και στη σημερινή του ΕΚΟΦΙΝ , συμμετέχει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος είχε προηγουμένως μία συνάντηση γνωριμίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζάν Κλώντ Τρισέ.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο