Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΤΕ: «Η μεταρρύθμιση του ελέγχου στην ΕΕ»Ελληνική Δημοκρατία

Αθήνα, 22 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08/2019

«Η μεταρρύθμιση του ελέγχου στην ΕΕ»

Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) ανακοινώνει έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήσεως της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων (ECON) για τις επιπτώσεις στα κόστη, στη συγκέντρωση και στον ανταγωνισμό στην αγορά της ΕΕ για την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικού ελέγχου, πριν και μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου (Audit Reform). Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην αύξηση του ανταγωνισμού και του κόστους μεταξύ των μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών (Big4) καθώς και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς των υπολοίπων ελεγκτικών εταιριών (Non Big4) αλλά και του ποσοστού των κοινών ελέγχων (joint audit).

Αναλυτικότερα, μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων που αναδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα είναι:

• Παρότι η συνολική συγκέντρωση στην αγορά της ΕΕ μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τον υποχρεωτικό έλεγχο παρέμεινε σταθερή, η συγκέντρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, σχεδόν στα μισά κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και ο χρηματοοικονομικός τομέας της αγοράς μειώθηκε.

• Οι λοιπές ελεγκτικές εταιρείες εκτός των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών Non Big 4) έχουν κερδίσει κάποιο μερίδιο αγοράς μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και ασχολούνται περισσότερο με διαδικασίες υποβολής προσφορών στις οποίες ανταγωνίζονται στην τιμή, στην ποιότητα και στην τεχνολογία. Η αύξηση του μεριδίου αγοράς των λοιπών ελεγκτικών εταιρειών, είναι μεγαλύτερη στην κατηγορία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

• Το (σταθμισμένο) μέσο (ονομαστικό) κόστος ελέγχου αυξήθηκε ελαφρώς μετά τη μεταρρύθμιση του ελέγχου.

• Η αύξηση του κόστους ελέγχου οφείλεται στην αύξηση των ωρών ελέγχου και στην αυξημένη πολυπλοκότητα του ελέγχου των πολυεθνικών ομίλων.

• Στα Κράτη Μέλη με σχετικά αυστηρή εφαρμογή της υποχρεωτικής εναλλαγής ελεγκτικών εταιριών (MFR), παρατηρήθηκε μείωση του δείκτη Herfindahl-HirschmanIndex (HHI) και του μεριδίου αγοράς των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών (Big 4), ενώ στα Κράτη Μέλη με πιο ευέλικτη εφαρμογή της υποχρεωτικής εναλλαγής, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά στον δείκτη (HHI) και στο μερίδιο αγοράς των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών (Big 4).

• Η παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών (NAS) σε οντότητες δημοσίου συμφέροντος (PIEs) από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες έχει μειωθεί. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που οι αμοιβές από μη ελεγκτικές υπηρεσίες (NAS) ήταν υψηλές σε σχέση με τις αμοιβές του ελέγχου.

Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις ο έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ενισχύει την ποιότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των επιχειρήσεων αυτών (π.χ. λιγότερα λογιστικά λάθη, καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό κ.α.) σε σχέση με αυτές που δεν ελέγχονται.


Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ
Παναγιώτης Γιαννόπουλος
__________________________
* Ο δείκτης «ΗΗΙ» (Herfindahl-HirschmanIndex) χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της συγκέντρωσης της αγοράς.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο