Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

ΣτΠ: Αναστολή ή περικοπή σύνταξης των άγαμων θυγατέρων λόγω διασταλτικής ερμηνείας της έννοιας του εισοδήματοςΚοινωνική Προστασία

Σχέσεις Κράτους-Πολίτη

Σύνοψη διαμεσολάβησης


Αναστολή ή περικοπή σύνταξης των άγαμων θυγατέρων λόγω διασταλτικής ερμηνείας της έννοιας του εισοδήματος

Απρίλιος 2019

Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη: Ευανθία Σαββίδη - Γιάννης Σ. Κωστής
Ειδικοί επιστήμονες: Χριστίνα Φλώρου - Γιάννης Τσελεκίδης

Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν συνταξιούχοι, στις οποίες χορηγείται σύνταξη από τη Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου του ΕΦΚΑ, ως άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, διαμαρτυρόμενες για την αναστολή των συντάξεών τους, επειδή στις φορολογικές τους δηλώσεις, του προηγούμενου οικονομικού έτους, είχαν καταχωρηθεί χρηματικά ποσά που είχαν αποκτηθεί εφάπαξ και αφορούσαν πώληση ακινήτων, γονικές δωρεές χρηματικών ποσών κ.λπ.

Η αναστολή των συντάξεων πραγματοποιήθηκε επειδή η Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου - ΕΦΚΑ, ερμηνεύοντας ότι εισόδημα αποτελεί κάθε μορφής χρηματικό ποσό, ακόμη κι αν προέρχεται από πώληση περιουσιακών στοιχείων και είσπραξη εφάπαξ ποσών, θεώρησε ότι τα δηλωθέντα αυτά ποσά πρέπει να χαρακτηριστούν ως εισοδήματα με αποτέλεσμα να ανασταλεί ή να περικοπεί η καταβολή των συντάξεων των συγκεκριμένων δικαιούχων, αφού με το συνυπολογισμό των ποσών αυτών το συνολικό τους εισόδημα υπερέβαινε το εκ του νόμου προβλεπόμενο μηνιαίο εισοδηματικό όριο των 720 ευρώ, που αναγόμενο σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 8.640 € (720 € Χ 12 = 8.640 €).

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του υποστήριξε ότι τα παραπάνω ποσά εσφαλμένα θεωρούνται εισόδημα, αφού στην έννοια του εισοδήματος, σύμφωνα με τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εντάσσονται η αμοιβή από την εργασία ή οι καρποί περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου, εφόσον υφίσταται περιοδικότητα και διαρκώς εκμεταλλεύσιμη πηγή και όχι κάθε άλλη προσαύξηση της περιουσίας.

Επομένως, εφόσον η προσαύξηση της περιουσίας δεν απορρέει από διαρκώς εκμεταλλεύσιμη πηγή και δεν υφίσταται περιοδικότητα (δηλαδή είναι εφάπαξ), δεν μπορεί να θεωρηθεί εισόδημα, εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά από ειδική διάταξη νόμου.

Συνεπώς, εσφαλμένα η Υπηρεσία ανέστειλε ή περιέστειλε τις συντάξεις των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων, οι οποίες είχαν δηλώσει χρηματικά ποσά που αποκτήθηκαν εφάπαξ και αφορούσαν πώληση ακινήτων, γονικές δωρεές χρηματικών ποσών κ.λπ., θεωρώντας τα εισοδήματα.

Η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε εν μέρει δεκτή, με αποτέλεσμα να μην αναστέλλεται πλέον η σύνταξη και να επαναχορηγείται σε όσες διεκόπη, στις περιπτώσεις που είχαν δηλωθεί χρηματικά ποσά που προέρχονταν από πώληση ακινήτων.

Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο