Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. οι αναθεωρημένες δαπάνες - έσοδα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Σε εξονυχιστικό έλεγχο τίθεται από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο «μικροσκόπιό» της τις προβλέψεις για δαπάνες και έσοδα, με επιπρόσθετο «επιβαρυντικό παράγοντα» το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος.

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. οι αναθεωρημένες δαπάνες - έσοδα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης


Σε εξονυχιστικό έλεγχο τίθεται από την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο «μικροσκόπιό» της τις προβλέψεις για δαπάνες και έσοδα, με επιπρόσθετο «επιβαρυντικό παράγοντα» το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος. Παράγοντες της Κομισιόν, το Κολέγιο Επιτρόπων της οποίας συνεδριάζει με αντικείμενο το ΠΣΑ την προαναφερθείσα ημερομηνία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να «ενεργοποιήσουν» την παράγραφο 2 του άρθρου 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία θέτει ως επιπλέον κριτήριο για την αξιολόγηση των Προγραμμάτων –πέραν του ελλείμματος– το ύψος του δημοσίου χρέους του κράτους - μέλους. Στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να ζητηθούν πρόσθετες εγγυήσεις, δεδομένου μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία, λόγω και του χρέους, αναγκάζεται να δανείζεται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει επιπλέον ανησυχία για το γεγονός ότι στο Πρόγραμμα έγιναν ήδη αλλαγές, μόλις μία εβδομάδα μετά την υποβολή του στις 30 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανήλθε το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου περιγράφεται στο Πρόγραμμα (σελ. 30) ως μια από τις πηγές άντλησης εσόδων. Τα έσοδα αυτά, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αντικαθίστανται, χωρίς να αντισταθμίζονται πλήρως, από την αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα (αναμενόμενα έσοδα 300 - 350 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, περιγράφεται πρόγραμμα περιστολής δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ εφέτος, οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,7% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι εκφράζεται ανησυχία και για το γεγονός πως η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά παροχών (όπως οι πρόσφατες ενισχύσεις στους αγρότες), για τις οποίες οι αρμόδιοι επίτροποι ενημερώνονται από τον Τύπο και στη συνέχεια γίνεται η εξειδίκευση από τους υπουργούς. Οι πρόσθετες αυτές δαπάνες δεν περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ και στη συντριπτική πλειονότητά τους θα καλυφθούν με επιπλέον δανεισμό.

Οι «εξετάσεις», πάντως, της ελληνικής οικονομίας αρχίζουν ουσιαστικά από αύριο, με τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Eurogroup, ενώ μία ημέρα μετά συνεδριάζει το ECOFIN. Θεωρείται πολύ πιθανόν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Συμβουλίων να τεθούν οι χώρες με ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος –Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία– ορισμένες εκ των οποίων, λόγω και της υποβάθμισής τους από τους διεθνείς οίκους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το υψηλό κόστος δανεισμού συνδυάζεται με τα άλλα προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η μείωση των φορολογικών εσόδων, ή η αύξηση των δαπανών για επιδόματα και ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.

Την ερχόμενη Πέμπτη, εξάλλου, θα βρεθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη του ΔΝΤ θα συναντηθούν με παράγοντες του Yπουργείου Οικονομίας, της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΣΕΒ, αλλά και ανεξάρτητους αναλυτές. Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι ενυπάρχει ο κίνδυνος να είναι ιδιαίτερα επικριτικοί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, λόγω των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ανά έτος μεγεθύνονται.

Πηγή Εxpress
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο