Ειδήσεις Επισημάνσεις

Οι «λογιστικές vs φορολογικές διαφορές» ή αλλιώς «The Accountant vs The Walking Dead»Η ελληνική δραματική - τρόμου - θρίλερ τηλεοπτική σειρά ”The Accountant vs The Walking Dead”, είναι βασισμένη στην Ελληνική νομοθεσία που εξελίσσεται ανάμεσα στη λογιστική και την φορολογία. Στις λογιστικές εγγραφές εναντίον στα «ζόμπι πίνακες» μόνιμων και προσωρινών διαφορών.

Ο Accountant, ενσαρκώνει τον βασικό ήρωα, έναν λογιστή-φοροτεχνικό, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε κατάσταση νιρβάνα στο λογιστικό του γραφείο, πέφτει τελικά σε κώμα, λόγω της μάχης που έδινε με τον ιό 4172/2013.  

Ο πρωταγωνιστής μας, ξυπνάει το έτος 2015, αντικρίζοντας τα ζόμπι, λόγω της επιδημίας του νέου ιού με την κωδική ονομασία Ν. 4308/2014. Τα φορολογικά του έντυπα έχουν μεταλλαχθεί σε αρχεία.    

Ο λογιστής-φοροτεχνικός, κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Για να το πετύχει κάθεται ξανά στα θρανία. Να θυμηθεί αυτό που σπούδασε... τη λογιστική. Έτσι εμφανίστηκαν τα μονοήμερα-διήμερα-τριήμερα σεμινάρια, πανοράματα και μακροχρόνιες εκπαιδεύσεις. Μαθαίνει νέα κωδικοποίηση, νέα περιγραφή λογαριασμών και ρίχνεται στη μάχη του «δεδουλευμένου».  

Το αρχικό του όμως χαμόγελο, που επιτέλους θα έκανε λογιστική, κόπηκε όταν εμφανίστηκαν οι «Μόνιμες και οι Προσωρινές Διαφορές». Νέοι νόμοι, νέες ΠΟΛ (που μεταλλάχθηκαν σε Α και σε Ε) και ανάμεσα τους ο ΣΛΟΤ (που έχει το ρόλο του ΟΗΕ). Τα «ζόμπι Μονίμων διαφορών» τα αντιμετώπισε παλαιότερα και εύκολα. Τα έβλεπε μπροστά του, τα έγραφε σε ένα πίνακα στο Ε3 και προχωρούσε…

Μέχρι που ξαφνικά ξεπροβάλει ένα περίεργο και δύστροπο ζόμπι, ο Πίνακας “Κ”. Σε εκείνο το σημείο, κοίταξε το screen saver του υπολογιστή του, πάτησε κλικ στο mouse του ανοίγοντας την εφαρμογή facebook, και δημοσίευσε το εξής: “Ο Accountant μαζί με τους The Walking Dead πίνουν δηλητηριώδες ουσίες στην περιοχή E3”.

Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων, διαδραματίζεται στην ΕΛΦΕΕ Ρόδου όπου δημιούργησα ένα αρχείο excel, με πολλούς υποστηρικτές, γεμάτους από ιδέες και προτάσεις. To μαγικό αυτό ραβδάκι (σαν του Harry Potter), ήταν το όπλο για την επιβίωση τους ανάμεσα στα ζόμπι του πίνακα Κ.

Ο δεύτερος κύκλος επεισοδίων που ακολούθησε ήταν ακόμα ένα στοίχημα. Το ζόμπι πίνακας Κ, πήρε προαγωγή και έγινε Ε, με την ελπίδα κάποτε να γίνει Α. Ο Accountant πάλευε ανάμεσα σε καταβληθείσες και καταβεβλημένες εισφορές. Ανάμεσα σε εκκαθαρισμένους και σε προϋπολογιζόμενους ΕΦΚΑδες. Ανάμεσα σε βεβαιωμένους και πληρωμένους ΕΝΦΙΑδες. Σε ζόμπι Πάγια, που αλλιώς σκοτώνονται με τον ιό 4308/2014 και αλλιώς με τον ιό 4172/2013. Σε ζόμπι ΕΦΚΑδες που διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση τους έως το 2017 και διαφορετική το 2018.

Σήμερα όμως…. ο Accountant έμαθε να επιβιώνει από τους The Walking Dead. Έχει αυτό το μαγικό ραβδάκι στην εργαλειοθήκη του υπολογιστή του. Αυτό το excel των Προσωρινών Λογιστικών και Φορολογικών Διαφορών που αναπροσαρμόστηκε για το φορολογικό έτος 2018. Το ορθό θα ήταν φυσικά, να μην υπήρχαν διαφορές. Το λογιστικό αποτέλεσμα να ήταν ταυτόσημο με το φορολογικό. Το «δεδουλευμένο» να είναι ίσο με το «φορολογητέο». Η συνύπαρξη τους όμως δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Σαν να λένε και τα δύο: «Χαχαχα νόμιζες πως θα σ' αφήσουμε να ηρεμήσεις accountanako μου, ε;».

Το αρχείο που επισυνάπτεται (μπορείτε να το κατεβάσετε και από πάνω δεξιά του άρθρου), θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους λογιστές-φοροτεχνικούς και δεν υπάρχει καλύτερη πηγή για να φτάσει σε όλους, εκτός από το Taxheaven, που το ευχαριστώ προσωπικά για την φιλοξενία του. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα ζόμπι. Δεν πρόκειται άλλωστε, να τα εξοντώσουμε ποτέ. Απλά θα συνεχίσουμε να επιβιώνουμε, όσο είμαστε ενημερωμένοι και οργανωμένοι.


Σταματάκης Στέλιος
[email protected]
[email protected]
Λογιστής – Φοροτεχνικός Αντιπρόσωπος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στην ΠΟΦΕΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο