Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

TIR: Νέες διαδικασίες στο καθεστώς διαμετακόμισης με απόφαση της ΑΑΔΕΓια την περαιτέρω απλούστευση των διατυπώσεων του καθεστώτος TIR και τις ανάγκες του εμπορίου, εκδόθηκε η νέα απόφαση Α 1098/2019 «Απλουστευμένες διαδικασίες στο πλαίσιο του καθεστώτος διαμετακόμισης: Εγκεκριμένος αποστολέας-Εγκεκριμένος παραλήπτης-Εγκεκριμένος παραλήπτης TIR-Εγκεκριμένος εκδότης.»

Για τον σκοπό της απόφασης ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1. Τελωνείο αναχώρησης: το Τελωνείο στο οποίο γίνεται δεκτή η τελωνειακή διασάφηση υπαγωγής των εμπορευμάτων σε καθεστώς διαμετακόμισης.

2. Τελωνείο προορισμού: το Τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διαμετακόμισης για τη λήξη του καθεστώτος.

3. Τελωνείο έκδοσης: το Τελωνείο που είναι αρμόδιο για την έκδοση των πιστοποιητικών τελωνειακού χαρακτήρα εμπορευμάτων.

4. Τελωνείο ελέγχου: το Τελωνείο που εποπτεύει τις διαδικασίες που περιγράφονται στην κατά περίπτωση χορηγούμενη άδεια απλουστευμένων διαδικασιών.

Υπό τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας και κατόπιν χορήγησης σχετικής άδειας, επιτρέπονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία αποστέλλουν ή παραλαμβάνουν με συχνότητα εμπορεύματα και τα οποία καλούνται στο εξής:
α) εγκεκριμένος αποστολέας,
β) εγκεκριμένος παραλήπτης,
γ) εγκεκριμένος παραλήπτης TIR και
δ) εγκεκριμένος εκδότης, κατά περίπτωση, οι ακόλουθες απλουστεύσεις:

1. Να υπάγουν εμπορεύματα στο καθεστώς κοινής/ ενωσιακής/εθνικής διαμετακόμισης και να τα αποστέλλουν απευθείας από εγκεκριμένες, από τις Τελωνειακές Αρχές, εγκαταστάσεις, χωρίς να προσκομίζουν αυτά ή τα παραστατικά που τα συνοδεύουν στο Τελωνείο αναχώρησης.

2. Να παραλαμβάνουν σε εγκεκριμένες, από τις Τελωνειακές Αρχές, εγκαταστάσεις, εμπορεύματα που διακινούνται υπαγόμενα σε καθεστώς κοινής/ενωσιακής/ εθνικής διαμετακόμισης καθώς και σε καθεστώς TIR και να προβαίνουν στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις διατυπώσεις λήξης του καθεστώτος.

3. Να εκδίδουν τα έντυπα πιστοποίησης ενωσιακού χαρακτήρα εμπορευμάτων χωρίς να απαιτείται η θεώρηση του αρμόδιου Τελωνείου.

4. Να χρησιμοποιούν διαδικασίες συνέχισης δραστηριοτήτων κατά τις περιπτώσεις μη διαθεσιμότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων.

5. Να μην υπογράφουν τις διασαφήσεις διαμετακόμισης που καταρτίζουν κατά την τήρηση διαδικασιών συνέχισης δραστηριοτήτων εφόσον έχουν λάβει ειδική προς τούτο άδεια.

6. Να μην υπογράφουν τα πιστοποιητικά απόδειξης ενωσιακού χαρακτήρα που εκδίδουν, εφόσον έχουν λάβει προς τούτο ειδική άδεια.

7. Να χρησιμοποιούν ειδικές τελωνειακές σφραγίδες για τη σφράγιση των εμπορευμάτων που αποστέλλουν ως εγκεκριμένοι αποστολείς κατόπιν ειδικής προς τούτο άδειας.

8. Να απαλλάσσονται από την υποχρέωση τελωνειακής σφράγισης, σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον αυτό προβλέπεται από τη χορηγούμενη σε αυτούς άδεια.

Οι άδειες που χορηγούνται από τις Τελωνειακές Αρχές είναι οι ακόλουθες:

1. Άδεια εγκεκριμένου αποστολέα

2. Άδεια εγκεκριμένου παραλήπτη

3. Άδεια εγκεκριμένου παραλήπτη TIR

4. Άδεια εγκεκριμένου εκδότη

Με τη νέα απόφαση παύουν να ισχύουν οι διατάξεις των αποφάσεων Υπουργού Οικονομικών με αρ. πρωτ. Τ.3146/216/Α0019/02.07.2003 και Τ.4792/89/ Β0019/20.10.2006.


Δείτε την Α.1098/2019 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου


Ετικέτες για αναζήτηση Τελωνεία TIR διαμετακόμιση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο