Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Προϋπολογισμός της ΕΕ: Χρηματοδότηση του προγράμματος φορολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ («Fiscalis»)ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

22ο Tax Flash


Στο από 21 Μαρτίου 2019 δελτίο τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος φορολογικής συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ ("Fiscalis") στο πλαίσιο της επόμενης ενωσιακής δημοσιονομικής περιόδου 2021-2017.

Η συμφωνία αυτή προετοιμάζει το έδαφος, προκειμένου να συνεχιστεί η ουσιαστική συμβολή του προγράμματος "Fiscalis" στην υποστήριξη και την εξασφάλιση της στενής φορολογικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με την συμφωνία αυτή διευκολύνεται, επίσης, η δημιουργία πιο δίκαιων και πιο αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων και η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα "Fiscalis" θα στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τους εξής τρόπους:

• δημιουργία καλύτερων και περισσότερο συνδεδεμένων συστημάτων ΤΠ, τα οποία κάθε κράτος μέλος θα έπρεπε να αναπτύξει μόνο του σε διαφορετική περίπτωση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάπτυξη και η συντήρηση διαλειτουργικών και αποδοτικών ως προς το κόστος λύσεων ΤΠ για τη στήριξη των φορολογικών αρχών όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ,

• ανταλλαγή ορθών πρακτικών και κατάρτιση για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, όπου θα συμβάλουν στην αποφυγή του περιττού διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, στις διασυνοριακές συναλλαγές και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των 423.000 επαγγελματιών του τομέα της φορολογίας που έχουν καταρτιστεί από το 2014,

• συνεχής και ενισχυμένη υποστήριξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως των κοινών δράσεων στη διαχείριση κινδύνου και τους ελέγχους. Να σημειωθεί ότι από το 2014 έχουν οργανωθεί 1.000 τέτοιες δράσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ,

• προώθηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και του θεμιτού ανταγωνισμού, ενίσχυση της καινοτομίας και διευκόλυνση της εφαρμογής νέων οικονομικών μοντέλων.Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Επιτροπής, η προσωρινή συμφωνία εντάσσεται σε μια συγκυρία, στην οποία το δημόσιο αίσθημα κατά της φοροαποφυγής είναι υψηλό, καθώς 74 % των πολιτών της ΕΕ ζητούν να αναλάβει δράση η ΕΕ κατά της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αντισταθμίσουν απώλεια 50 και πλέον δισ. ευρώ ετησίως, λόγω της σχετικής με τον ΦΠΑ απάτης. Ένα ενισχυμένο πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Το πρόγραμμα "Fiscalis" θα παρέχει, επίσης, υποστήριξη για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων της επόμενης δεκαετίας, που εκτείνονται κατά πολύ πέραν των συνόρων της Ένωσης, όπως η ψηφιοποίηση των φορολογικών δραστηριοτήτων, τα νέα οικονομικά μοντέλα ή η διεθνοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει στο πρόγραμμα Fiscalis να συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη ώστε να συνεργάζονται για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές διοικήσεις. Σε συνδυασμό με τη νέα τεχνολογία, η συνεργασία αυτή μπορεί να έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στη συνολική προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να προστατεύεται παράλληλα η ενιαία αγορά μας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος Fiscalis μπορεί να είναι μικρός, η προστιθέμενη αξία του όμως είναι μεγάλη».

Τέλος, η προσωρινή αυτή συμφωνία πρέπει στην συνέχεια να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, ενώ οι δημοσιονομικές πτυχές υπόκεινται στη συνολική συμφωνία για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, τον οποίο πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο 2018.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο