Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Φορολογικές δηλώσεις, Brexit κι ένα ακόμη νομοσχέδιοΚαρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα  και καλή εβδομάδα. 

Ξεκινάμε τη σημερινή ανασκόπηση με τις δηλώσεις μιας και το Taxisnet άνοιξε πριν λίγες ημέρες για να υποδεχθεί τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν έχουν «ανέβει» όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τράπεζες και φορείς του δημοσίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, γιαυτό να είστε προσεκτικοί τώρα στην αρχή της περιόδου.

Θυμίζω ότι για πρώτη φορά φέτος σε κοινή φορολογική δήλωση θα διενεργείται και θα εκδίδεται ξεχωριστή εκκαθάριση του φόρου για κάθε σύζυγο, ενώ τα ποσά που θα προκύπτουν ξεχωριστά δεν θα συμψηφίζονται. Κάθε μέλος της κοινής δήλωσης θα είναι υπεύθυνο μόνο για τις δικές του οφειλές. 

Σχετικά με το αφορολόγητο, τις δαπάνες που πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, και τις εξαιρέσεις φαντάζομαι τα θυμάστε ήδη από πέρυσι.

Όσοι δεν τα θυμάστε δείτε την απόφαση Α.1109/2019 η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία επαναλαμβάνονται τα ήδη γνωστά
Για να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4172/2013, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 [(νυν. ν. 4537/2018) (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές)], και διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:


Εισόδημα (σε ευρώ)

Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή
Και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)

1 - 10.000

10%

10.000,01 - 30.000

15%

30.000,01 και άνω

20% και μέχρι 30.000 ευρώΤο νέο με την απόφαση αυτή είναι το ότι προστέθηκαν 2 ακόμη κατηγορίες πολιτών οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό δαπανών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

α) Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή/ και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
β) Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013.

Δείτε εδώ την σχετική επισήμανση του κόμβου σχετικά με το Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση «πλαστικού» χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Περιττό να υπενθυμίσω ότι εάν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της παραπάνω κλίμακας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%). Μην το ξεχνάτε γιατί στις δηλώσεις του 2017 το σχετικό κονδύλι από την προσαύξηση αυτή άγγιξε τα 35,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα πρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες έχει να κάνει με τις βεβαιώσεις του Στρατού ξηράς οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο Taxinet. Λόγω κάποιου προβλήματος οι βεβαιώσεις είναι λανθασμένες και καλό θα ήταν οι στρατιωτικοί να μην βιαστούν σχετικά με την υποβολή της δήλωσης, όπως έκαναν ήδη 92.000 φορολογούμενοι τις πρώτες 9 ημέρες.

 

 

 

 

Μία σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις επιστροφές φόρου των νομικών προσώπων είχαμε την εβδομάδα που πέρασε.
Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται η υποχρέωση υποβολής ιδιαίτερης αίτησης για την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, που προκύπτει βάσει δήλωσης, για τις δηλώσεις που υποβάλλονται από την έκδοση της απόφασης και εφεξής.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτό τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους. [Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ]

Τώρα γιατί χρειαζόμαστε αίτηση επιστροφής για τα πιστωτικά, είναι άλλο θέμα. Προφανώς τεχνικό που έχει να κάνει με τις διαδικασίες της ΑΑΔΕ γι αυτό δεν συνεχίζω...

 

 

 

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα επίσης η απόφαση  Α.1094/2019  με την οποία δίνεται η παράταση για την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.  Η παράταση είναι μέχρι 30 Απριλίου 2019 και ήταν ήδη γνωστή απ'όσο θυμάμαι. [Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ]

Άλλη μια απόφαση που αφορούσε και αυτή σε παράταση (ωστόσο ήταν ήδη γνωστή και αυτή με Δελτίο τύπου) ήταν και η  Α.1115/2019
Παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Προσοχή, με την απόφαση αυτή παρατάθηκαν μέχρι την 22α Απριλίου μόνο οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:
α) παρακρατούμενου φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 και των περιπτώσεων α’ και γ’ της παραγράφου 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013, που αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν ή πληρωμές που καταβλήθηκαν στον μήνα Ιανουάριο του 2019 και έχουν καταληκτική ημερομηνία την 1η Απριλίου 2019 και υποβάλλονται αντίστοιχα, με αναλυτικές εγγραφές, σύμφωνα με τις α) Α. 1099/2019 και β) Α. 1101/2019 αποφάσεις Διοικητή ΑΑΔΕ
.

 

 


Δημοσιεύθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση  Α.1107/2019 σχετικά με τον καθορισμό των κρατών που θεωρούνται ότι  έχουν (και έχουν βέβαια) προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα  για το φορολογικό έτος 2018.
Προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις θεωρείται ότι έχουν τα κράτη  εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το πενήντα τοις εκατό (50%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα.
Τα κράτη είναι τα ίδια με αυτά που αφορούν το φορολογικό έτος 2017, εκτός της προσθήκης του Αγίου Μαρίνου. [Δείτε την απόφαση αναλυτικά εδώ]Σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές έρχονται σε Φ.Π.Α. Κ.Φ.Δ. Κ.Φ.Ε. με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο εναρμονίζεται το εσωτερικό μας δίκαιο με διατάξεις ( Οδηγία 2016/1065 ) του Συμβουλίου στο  τομέα του Φ.Π.Α. για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την χρήση κουπονιών (voucher). Το κουπόνι μπορεί να έχει ηλεκτρονική ή υλική μορφή και διαφέρει ουσιωδώς από την έννοια των μέσων πληρωμής. η Οδηγία αναφέρει : Από τη στιγμή έκδοσης ενός κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού, ο ΦΠΑ θα πρέπει να χρεώνεται σε  κάθε μεταβίβαση, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης του κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού. Η πραγματική παράδοση των αγαθών ή η πραγματική παροχή των υπηρεσιών έναντι κουπονιού συγκεκριμένου σκοπού δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ανεξάρτητη συναλλαγή. 
Όσον αφορά τα κουπόνια πολλαπλών σκοπών, πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να χρεώνεται κατά τη στιγμή της παράδοσης των αγαθών ή της παροχής των υπηρεσιών που αφορά το εκάστοτε κουπόνι. Υπό αυτό το πρίσμα, προηγούμενες μεταβιβάσεις κουπονιών πολλαπλών σκοπών δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε ΦΠΑ. 


Όσοι θέλετε να μελετήσετε αναλυτικά όλες τις αλλαγές (και έχετε τον ανάλογο χρόνο) δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου : Σημαντικές αλλαγές σε ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος, Κ.Φ.Δ. κ.α. - Κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δώστε προσοχή και στις αλλαγές σχετικά με τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες (άρθρο 12), θα μας απασχολήσει αρκετά στο εξής....Νομοθετικές παρεμβάσεις θα γίνουν σύντομα και σε άλλα αντικείμενα, όπως σχετικά μας ενημερώνει το Επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το οποίο δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. [Δείτε εδώ αναλυτικά Οι παρεμβάσεις στην νομοθεσία (ΦΠΑ - Τέλη - Χαρτόσημο) που εξετάζονται με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ].

Στο επιχειρησιακό σχέδιο αναφέρονται και οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές Φορολογίας Κεφαλαίου οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός του 2019 ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα δούμε και την υλοποίηση του e-Περιουσιολογίου σε όλους τους υπόχρεους.  
Οι νέες εφαρμογές με πλάνο υλοποίησης τα επόμενα δύο χρόνια σκοπό έχουν την αυτοματοποίηση διαχείρισης των οφειλών και την βελτίωση των συνθηκών  εργασίας όσων ασχολούνται και είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Εκτός από το Επιχειρησιακό σχέδιο η ΑΑΔΕ δημοσίευσε και την έκθεση απολογισμού για το έτος 2018. Μεταξύ άλλων αναφέρει δράσεις που αφορούν τον εντοπισμό φαινομένων λαθρεμπορίας, την ανάπτυξη εφαρμογών στο taxis, όπως τα Ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και ελέγχους  με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εντοπισμός & έλεγχος φοροδιαφυγής με παραβατικότητα στο 49%

25.000

έλεγχοι από Δ.Ο.Υ. , Φ.Α.Ε., ΚΕΜΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ

3.000

έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας

56.000

επιτόπιοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ.

16.000

επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ

 

Κλείνω αυτή τη μικρή και περιεκτική εισαγωγή με το Brexit. Όσοι νομίζετε ότι δεν μας απασχολεί, απλά κάνετε λάθος.

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα η εγκύκλιος Ε.2054/2019 της ΑΑΔΕ με οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς Φ.Π.Α. των συναλλαγών με το Η.Β. σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Η εγκύκλιος 2054 αποσκοπεί στην αποσαφήνιση θεμάτων από πλευράς Φ.Π.Α. σε περίπτωση εξόδου του Η.Β. χωρίς συμφωνία αποχώρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση τελεί υπό την επιφύλαξη διαφορετικής ερμηνευτικής προσέγγισης των ειδικότερων θεμάτων από πλευράς της Επιτροπής Φ.Π.Α. (VAT Committee) καθώς επίσης της έκδοσης από την τελευταία των οριστικών κατευθυντηρίων οδηγιών για θέματα Φ.Π.Α..

Στην εγκύκλιο περιγράφεται αναλυτικά (και με παραδείγματα) ο τρόπος αντιμετώπισης από πλευράς ΦΠΑ:

  • των πωλήσεων αγαθών από το Η.Β. προς την Ε.Ε. μετά την -χωρίς συμφωνία- αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε.

  • των πωλήσεων από απόσταση μετά την ημερομηνία αποχώρησης.

  • των πωλήσεων αγαθών από την Ε.Ε προς το Η.Β. μετά την -χωρίς συμφωνία- αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε.

  • της παράδοσης αγαθών μετά από εγκατάσταση ή συναρμολόγηση, με ή χωρίς δοκιμή λειτουργίας, όταν η εγκατάσταση ή συναρμολόγηση λαμβάνει χώρα χρονικά μετά την ημερομηνία αποχώρησης του Η.Β..

  • της αποστολής αγαθών από το Η.Β. προς αποθήκευση ή μεταποίησή τους στη χώρα μας μετά την αποχώρηση του Η.Β. χωρίς συμφωνία.

Επίσης αναφέρονται οι περιπτώσεις για την υποχρέωση ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου, καθώς και η αντιμετώπιση των επιστροφών ΦΠΑ.

 

●●●

Επισημάνσεις 

Πως θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο φορολογικό έτος 2018.

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013 για να προβείτε σε εκχώρηση μισθωμάτων θα πρέπει αρχικά να έχουμε προβεί ( σε βάρος του μισθωτή ) σε διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που θα συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της.  

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Ε1 θα πρέπει να υποβάλουμε στην Δ.Ο.Υ. τα παραπάνω δικαιολογητικά μαζί με Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599 στην οποία θα αναγράφεται το οικονομικό έτος που αφορούσε το κάθε δικαιολογητικό που τυχόν υποβλήθηκε. Ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ' αυτό και με την προϋπόθεση ότι, αν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό ( Π.Χ. Διαταγή πληρωμής με το αποδεικτικό επίδοσης της ) είναι ορισμένης χρονικής ισχύος και καλύπτει το φορολογικό έτος που αφορά.  Τα τονίσουμε πως τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

●●●

Σε ερώτημα που τέθηκε για το αν οι μέτοχοι (φυσικά πρόσωπα), που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, είναι υπόχρεοι για καταβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα της περίπτωσης αυτής, δεν οφείλεται εισφορά αλληλεγγύης κατά την κεφαλαιοποίηση του αφορολόγητου αποθεματικού καθώς αποτελεί (και) εν στενή έννοια φόρο εισοδήματος κατά τον Κ.Φ.Ε.

 

●●●

 

 

 Λοιπές Φορολογικές αποφάσεις και αποφάσεις αποφάσεις ΣτΕ

 

Α.1119/2019 Τροποποίηση της ΠΟΛ.1210/07-11-2018 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η.,....
Περίληψη Με την απόφαση Α.1119/2019 του υπ.Οικονομικών και του υπουργείο ναυτιλίας με την οποία μετατίθεται η ισχύς της απόφασης ΠΟΛ.1210/2018 σχετικά με τον καθορισμό του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., για να δοθεί επαρκείς χρόνος για τη θέση σε ισχύ της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η.
Ο ΔΕΑΦ Α 1050096 ΕΞ 2019 Επιστροφή παρακρατηθέντος φόρου στις περιπτώσεις όπου εκ παραδρομής έγινε παρακράτηση φόρου 20% σε οικονομικές επιβραβεύσεις προς αθλητές / προπονητές που σημείωσαν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις
Περίληψη Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή παρακρατηθέντος φόρου στις περιπτώσεις όπου εκ παραδρομής έγινε παρακράτηση φόρου 20% σε οικονομικές επιβραβεύσεις προς αθλητές / προπονητές που σημείωσαν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις.
Τα χρηματικά βραβεία για να εξαιρεθούν από το φόρο εισοδήματος δεν πρέπει να αποτελούν κέρδος ή ωφέλεια για τους δικαιούχους από προσφερόμενη εργασία, αλλά απλώς να συμβολίζουν την αναγνώριση της προσπάθειας των βραβευόμενων προσώπων και να συμπληρώνουν την τιμητική διάκριση που τους απονέμεται.
Ε.2051/2019 Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 3 και 27Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, ΚΦΕ) κατά την απόσχιση κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με απορρόφηση από υφιστάμενο πιστωτικό ίδρυμα ή σύσταση νέου πιστωτικού ιδρύματος με τις διατάξεις του ν. 4601/2019 και του άρθρου 16 του ν.2515/1997, όπως ισχύουν
Περίληψη Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινήσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 27 παρ. 3 και 27Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, ΚΦΕ) κατά την απόσχιση κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας με απορρόφηση από υφιστάμενο πιστωτικό ίδρυμα ή σύσταση νέου πιστωτικού ιδρύματος με τις διατάξεις του ν. 4601/2019 και του άρθρου 16 του ν.2515/1997, όπως ισχύουν.
Α.1105/2019 Τροποποίηση της αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018 (Β'6211) Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2019
Περίληψη Με την απόφαση αυτή (Α. 1105/2019) τροποποιείται η απόφαση ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018 σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2019.

ΣτΕ 2109/2018 ΔΕΤΕ - Η επίμαχη «αποζημίωση» δεν καταβάλλεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται εξαιτίας της υπηρεσίας τους 

Περίληψη Η ως άνω «αποζημίωση», ούτε κατά νόμο, ούτε από τη φύση της καταβάλλεται στους τελωνειακούς υπαλλήλους για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται εξαιτίας της εν λόγω υπηρεσίας, και συνεπώς, θεμιτώς ο φορολογικός νομοθέτης, με τη διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 10 του Ν. 2459/1997, αποφάσισε την υποβολή του ποσοστού 50% της «αποζημίωσης», σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή φόρου 15% (ΣτΕ 670/2012 7μ., ΣτΕ 118/2016 κ.α.).
Αριθμ. 937/2019 Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2019.
Περίληψη Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την μεταφορά απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτ.) και Diesel κίνησης εφαρμόζεται πιλοτικά από 1 Ιανουαρίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2019 στα νησιά Αγαθονήσι, Αγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.
Με την απόφαση καθορίζονται
α) οι παράγοντες και ο τύπος υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. για τη μεταφορά υγρών καυσίμων από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά, β) το είδος των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου,
γ) η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
δ) η διαδικασία επιβολής και βεβαίωσης του προστίμου του άρθρου 3 παράγραφος 3 του ν. 4551/2018 (Α' 116) όπως τροποποιήθηκε με το άρ. 29 του ν. 4585/2018 (Α' 216), ε) ο χρόνος έναρξης της πλήρους εφαρμογής του μέτρου.

ΣτΕ 2660/2018 Ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων των διατάξεων των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3220/2004. Οι διατάξεις του άρθρου 47 του ν. 3614/2007 με τις οποίες προβλέπεται η ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, δεν συνιστούν άρση, και δη αναδρομική, φορολογικής απαλλαγής 

Περίληψη δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος περί απαγόρευσης της αναδρομικής επιβολής οικονομικού βάρους

 Είπαν : Όλα έχουν ομορφιά, αλλά δεν μπορούν όλοι να τη δουν

●●●

 


 


Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Η κ. Αχτισιόγλου μέσω facebook ανακοίνωσε πως θα καταργηθούν ηλικιακοί περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων χηρείας και αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας στο επίπεδο του 70%. Να υπενθυμίσω την παράταση που δόθηκε στην ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής αναγγελίας Τεχνικών Ασφάλειας κατά 1 μήνα ( Τρίτη 30/04/2019


Άρειος Πάγος 1391/2018 Διάκριση υπαλλήλου - εργάτη, μισθωτός που απασχολείται με την επισκευή ή συντήρηση μηχανών αυτοκινήτων, πιστοποιητικό εργασίας, δήλη ημέρα καταβολής μισθού και αποζημιώσεων

 

 ●●●

 Είπαν : Πήγαινε με σιγουριά προς την κατεύθυνση των ονείρων σου. Ζήσε τη ζωή που έχεις φανταστεί

●●●

 Είπαν : Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.

 

●●● 

Λοιπές ειδήσεις - Αποφάσεις

Περιπτώσεις λάθους αναγραφής του ΑΦΜ στην πλατφόρμα του κτηματολογίου διορθώνεται με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης που θα αναγράφει το σωστό ΑΦΜ, θα εξουσιοδοτεί τον φορέα να προβεί σε διόρθωση του ΑΦΜ με γνήσιο της υπογραφής και αποστολή στο email [email protected]  Να θυμίσω πως η προσκόμιση πιστοποιητικού μεταγραφής κατά την υποβολή των δηλώσεων είναι προαιρετική. Από σήμερα ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε περιοχές της Αχαΐας - Παρατείνεται η προθεσμία συλλογής δηλώσεων σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία, Κάλυμνο, Κάρπαθο-Κάσο, Κω και Ρόδο

Με την εγκύκλιο 4111.08/1046/2019 παρατίθενται οδηγίες που αφορούν ειδικά θέματα της εφαρμογής του μέτρου στους επιβάτες. Για διαδρομές άνω των 80 ναυτικών μιλίων, ως πραγματικό μεταφορικό κόστος λαμβάνεται η τιμή του οικονομικότερου εισιτηρίου με κλίνη. 

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το επίδομα στέγασης θα βρείτε από εδώ.

Σύμφωνα με την βουλευτική τροπολογία 2075/11 δεκτή έγινε η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου στους ελέγχους που διενεργεί η επιτροπή της Βουλής.

9907/2019 Έκδοση μόνιμων αδειών διαμονής επενδυτών σε πολίτες τρίτων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β του ν. 4251/2014 (80 Α’), όπως ισχύει

1048742 ΕΞ 2019 Παροχή οδηγιών αναφορικά με τη νομοθεσία περί Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και τη Διοικητική Συνεργασία ενόψει ενδεχόμενης άτακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (no-deal BREXIT)

Α.1110/2019 Τροποποίηση της ΑΥΟ ΔΣΤΕΠ Δ 1075428 ΕΞ 2018/16-5-2018 (ΦΕΚ 1813 Β’ 21-5-2018), περί εξειδίκευσης των μέτρων δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα βιομηχανοποιημένων καπνών

 

 ●●●

  Είπαν : Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί.

Αρθρογραφία

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο.

  • Η σύμβαση και τα μυστικά της ( από την Ελισάβετ Ο.Παπαζαχαρίου Δικηγόρος Αθηνών (παρ’Εφέταις)-Διαμεσολαβήτρια) Διαβάστε το χρηστικό άρθρο που μεταξύ άλλων επισημαίνει ιδιαίτερης σημασίας θέματα. Συνοπτικά αναφέρω για παράδειγμα : Ο συντάκτης της σύμβασης πρέπει να γνωρίζει τα όρια του νόμου έτσι ώστε η σύμβαση να μην καταστεί άκυρη ή να κριθεί ακυρώσιμη ή καταχρηστική. Ομοιομορφία στις συντομογραφίες εντός ολόκληρου του κειμένου της σύμβασης. H ημερομηνία υπογραφής δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει με την ημερομηνία έναρξης ισχύος τη σύμβασης. Θέματα που αφορούν Ευθύνη, Ασφάλιση, Εμπιστευτικότητα, Προσωπικά δεδομένα. Διαδικασία επίλυσης διαφορών που τυχόν προκύψουν από τη σύμβαση. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητούμε την γνώμη ενός νομικού ώστε να μας προστατεύσει από τυχόν λάθη ή παρερμηνείες.

●●●

 

Μικρά κατάστιχα

Η Ιστορία της «Ανώνυμης Εταιρείας» στην Ελλάδα  ένα εξαιρετικό άρθρο του κ. Κώστα Νιφορόπουλου που ξεκινάει το οδοιπορικό της εξέλιξης της Ανώνυμης εταιρείας μέχρι σήμερα. 

Το 1835 είχαμε το επίσημο διάταγμα για τις Ανώνυμες εταιρείες, ενώ το 1836 η πρώτη Ανώνυμη εταιρεία στην Ελλάδα είναι η : "Αχαϊκή ασφαλιστική της θαλασσοπλοΐας Εταιρεία". Το 1918 τις πρώτες διατάξεις για το περιεχόμενο του Ισολογισμού και το 1962 καθιερώθηκε η τυποποιημένη μορφή των οικονομικών καταστάσεων ( Ισολογισμός και Αποτελέσματα Χρήσης ).

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Σας παραθέτω τις τρέχουσες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά από το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.  

10/4/2019 Απόδοση υπέρ Δήμων ή Κοινοτήτων δικαιώματος υδροληψίας μηνός Μαρτίου Δημοτικοί φόροι
10/4/2019 Υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Τελωνειακή αρχή από πρόσωπο που πραγματοποιεί ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου ΦΠΑ
12/4/2019 Υποβολή συμπληρωματικής Α.Π.Δ. με μαγνητικό ή ψηφιακό μέσο, μηνός Φεβρουαρίου 2019 για τους αμειβόμενους με τίτλο κτήσης ΙΚΑ ΑΠΔ

Μην ξεχνάτε πως σύμφωνα με την απόφαση 1094/2019  η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών αλλά και συμμόρφωσης για τους υπόχρεους που πρέπει σύμφωνα με την ( Κ.Υ.Α. αριθμ. 45231/2017 ) να προμηθευτούν pos είναι μέχρι τέλος του μήνα 30/04.  

Επίσης μέχρι σήμερα 08/04 μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση στον ΟΑΕΔ για το κατασκηνωτικό επίδομα ή απευθείας στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μέχρι αύριο09/04.

Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ: Παράταση καταβολής έως 31 Ιουλίου 

18/04 και 19/04 θα δοθεί το δώρο του ΟΑΕΔ και 24/04 με 25/04 θα καταβληθεί το επίδομα του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.  

Καλή συνέχεια...

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο