Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι παρεμβάσεις στη νομοθεσία (ΦΠΑ - Τέλη - Χαρτόσημο) που εξετάζονται με βάση το επιχειρισιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων αναφέρονται και οι υπό εξέταση αλλαγές που αφορούν:

- στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ). Ενδεικτικά αναφέρεται η εισαγωγή διατάξεων σχετικά με την καταβολή εγγύησης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ):
1) Εξετάζεται η εφαρμογή του γενικευμένου μηχανισμού αντιστροφής επιβάρυνσης (ΓΜΑΕ) που μετακυλύει την ευθύνη της αναφοράς της συναλλαγής και απόδοσης φόρου από τον πωλητή στον αγοραστή, με στόχο να μειωθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την καταπολέμησή της (π.χ. αφανές εμπόριο ή αλυσιδωτή απάτη). Επηρεάζει την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και τη διευκόλυνση του επιχειρείν (στρατηγικοί στόχοι 1,2,3).

2) Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/1065 για την αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συναλλαγών που σχετίζονται με κουπόνια θα επηρεάσει, επίσης, τους στρατηγικούς στόχους 1, 2, 3.

3) Οι πρόσφατες αλλαγές του αρ. 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) σχετικά με τον ορισμό της ανοιχτής θάλασσας και του ν.4256/2014 για το μητρώο πλοίων και μικρών σκαφών, θα επηρεάσει, επίσης, τους στρατηγικούς στόχους 1, 2, 3.

4) Εκκρεμεί η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) επί της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ. Σε περίπτωση μη εύτακτης αποχώρησης, από τις 30.03.2019, το ΗΒ θα αποτελεί τρίτη χώρα για τα κ-μ της ΕΕ και, επομένως, από πλευράς ΦΠΑ θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές τόσο στις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ όσο και σε σχετικές αποφάσεις/εγκυκλίους, όπου αυτό χρειάζεται Αντίστοιχες προσαρμογές θα είναι επιβεβλημένες και όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα (VIES/MOSS, κ.λπ.)

- στη Φορολογία Τελών Χαρτοσήμου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας με σκοπό την απλούστευση και την αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής, των κανόνων και των υποχρεώσεων που θα διέπουν την φορολογία αυτή και που θα ενισχύσουν την φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, αλλά ιδίως θα διευκολύνει το επιχειρείν. Η έναρξη ισχύος του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημεροπλοίων (ΤΕΠΑΗ) εντός του 2019, η οποία θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής “e-ΤΕ.Π.Α.Η.” για την εκπλήρωση/διευκόλυνση της σχετικής υποχρέωσης θα συμβάλλει στην οικειοθελή συμμόρφωση των υπόχρεων προσώπων με διασφάλιση των αναμενόμενων εσόδων και την αποτροπή φαινομένων φοροδιαφυγής.

- στη Φορολογία Τελών Κυκλοφορίας. Εξετάζεται η σημαντική μείωση του χρόνου παραγραφής των Τελών Κυκλοφορίας στα 10 έτη στο πλαίσιο της προσαρμογής της σχετικής νομοθεσίας στα δεδομένα της σύγχρονης νομολογίας, και της ανάγκης άμεσου εντοπισμού από την Φορολογική Διοίκηση της φορολογητέας ύλης, χωρίς την πάροδο μεγάλου χρόνου από τον χρόνο που γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση.

- στην Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων Εξετάζεται η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων με αυξημένο αριθμό δόσεων (π.χ. 120 δόσεις) με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογούμενων για τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επίδραση στα έσοδα και στην επίτευξη του ετήσιου στόχου.

Λοιπά Θέματα: Αναμένεται μεσοπρόθεσμα η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με την απελευθέρωση επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας, καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με την προστασία των καταναλωτών με ηλεκτρονική εφαρμογή σύγκρισης λιανικών τιμών ενέργειας και με την τροποποίηση διατάξεων του ν. 3869/2010 σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας. Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργεί έλεγχο, που θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2019, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει αποτελεσματικά τους περί ανταγωνισμού κανόνες της ΕΕ και σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές. Τέλος, δικαστικές αποφάσεις που θα αποφανθούν περί της μη συνταγματικότητας περικοπής μισθών και συντάξεων πιθανόν να επηρεάσουν το δημοσιονομικό στόχο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο