Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αίρονται τα εμπόδια για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

Δεν εξαιρούνται οι ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις από το σύστημα παροχής κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Αίρονται τα εμπόδια για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

Δεν εξαιρούνται οι ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις από το σύστημα παροχής κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Η τροποποίηση του όρου κατάπτωσης των παρεχόμενων από το ΤΕΜΠΜΕ εγγυήσεων που φρέναρε τις τράπεζες στη χορήγηση δανείων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και ο ορισμός των εποπτών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, είναι οι ενέργειες που θα προωθηθούν μέσα στο προσεχές δεκαήμερο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σε συμφωνία έχουν έρθει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας για την τροποποίηση του όρου που προβλέπει η σύμβαση μεταξύ ΤΕΜΠΜΕ και τραπεζών και αφορά την άρση της εγγυοδοσίας σε περίπτωση που το ποσοστό των καταπτώσεων των δανείων υπερβεί το 12% ανά τράπεζα.

Η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προσανατολιστεί στη διακοπή της συνεργασίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας με τις τράπεζες όταν οι επισφάλειες των συγκεκριμένων δανείων ανέλθουν στο 12% του συνόλου που έχει χορηγηθεί.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν μέχρι στιγμής, το ταμείο δεν θα άρει την εγγυοδοσία του για τα επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, απλώς δεν θα εγγυοδοτεί νέα.

Οι τραπεζίτες έχουν λάβει (άτυπα) το μήνυμα από το οικονομικό επιτελείο. Γι' αυτό, έχουν ξεμπλοκάρει ήδη τις διαδικασίες και προωθούν με πιο ταχείς ρυθμούς τις εγκρίσεις μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας με τους προνομιακούς όρους.

Οι τραπεζίτες διεμήνυαν στην κυβέρνηση ότι μένουν ακάλυπτες με τον όρο αυτόν, δεδομένου ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια απαγορεύεται, ούτως ή άλλως, από την πλευρά τους να ζητούν οποιεσδήποτε διασφαλίσεις από τους πελάτες τους.

Τo οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τις τράπεζες, καθώς βάζει στις άμεσες προτεραιότητές του την τόνωση της αγοράς με την ενίσχυση της ρευστότητας.


Χρηματοδότηση
Η εξομάλυνση των σχέσεων και ο απεγκλωβισμός από το φαύλο κύκλο που βιώνουν τα δύο μέρη του συστήματος, θα καταστήσει εφικτή την ταχεία χρηματοδότηση συνολικού ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε 40.000 επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, κ. Νικόλαος Δομένικος, διαβεβαίωσε το προεδρείο της ΠΕΔΜΕΔΕ ότι δεν εξαιρούνται οι ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις από το σύστημα παροχής κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΔΜΕΔΕ.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προεδρείου της ΠΕΔΜΕΔΕ και της διοίκησης του ΤΕΜΠΜΕ, αναπτύχθηκε το πρόβλημα που είχε ανακύψει σχετικά με την ένταξη των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ και διευκρινίστηκε ότι ο λόγος για τον οποίο είχε δημιουργηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν καθαρά τυπικός, επειδή το ΤΕΜΠΜΕ ζητούσε από τους δικαιούχους να προσκομίσουν κερδοφορία για τα τρία τελευταία έτη, γεγονός που δεν μπορούσε να αποδειχτεί για τις ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις, όπου ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων τους γινόταν μέχρι το 2007 με τεκμαρτό τρόπο και όχι με λογιστικό.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο