Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μόνο με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών η ολοκλήρωση των ελέγχων «πόθεν έσχες»

Δεκτή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου στους ελέγχους που διενεργεί η επιτροπή της ΒουλήςΔεκτή ως έχει έγινε η 2075/11 βουλευτική τροπολογία σχετικά με την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου.

Σημείωση Taxheaven: Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διευκρινίσεις και οδηγίες αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής της νέας διάταξης.


Από τα Πρακτικά της Ολομέλειας, ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Δ΄ Σύνοδος, Συνεδρίαση: ΡΕ' 04/04/2019

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Επικρατείας): Και θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο. Σε σχέση με την βουλευτική τροπολογία για την υποχρεωτικότητα άρσης του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου στους ελέγχους τους οποίους διενεργεί η Επιτροπή «πόθεν έσχες», η τροπολογία γίνεται δεκτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεπώς το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και στο σύνολο

Βουλ. Τροπ. 2075/11 ως έχει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ
Ν.Δ.: OXI
ΔΗ.ΣΥ: ΝΑΙ
Χ.Α: OXI
Κ.Κ.Ε: ΝΑΙ
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΡΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τίτλο Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις.

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την πρώτη προτεινόμενη διάταξη, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003, για άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου, σκοπείται τόσο η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου, όσο και η προτυποποίηση των διαδικασιών αυτού μεταξύ των οργάνων ελέγχου, με στόχο την υιοθέτηση κοινής μεθοδολογίας ελέγχου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021 (Δράση 9.1.1.). Η διάταξη ισχύει για όλα τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, λαμβανομένης υπόψη της παρ. 8 του άρθρου 3Β.
Με τη δεύτερη προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η προθεσμία και ο τρόπος υιοθέτησης ενιαίας μεθοδολογίας – κανονισμού διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του ν. 3213/2003

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:
«Η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Στο τέλος του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται παρ. 9, ως εξής:
«Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ενιαίος κανονισμός διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του παρόντος νόμου».

Αθήνα, 4 Απριλίου 2019

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Λάππας Σπυρίδων
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο