Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μόνο με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών η ολοκλήρωση των ελέγχων «πόθεν έσχες»

5 Απρίλιου 2019 Σχόλια
Μόνο με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών η ολοκλήρωση των ελέγχων «πόθεν έσχες»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Δεκτή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου στους ελέγχους που διενεργεί η επιτροπή της Βουλής



Δεκτή ως έχει έγινε η 2075/11 βουλευτική τροπολογία σχετικά με την άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου.

Σημείωση Taxheaven: Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διευκρινίσεις και οδηγίες αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής της νέας διάταξης.


Από τα Πρακτικά της Ολομέλειας, ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Δ΄ Σύνοδος, Συνεδρίαση: ΡΕ' 04/04/2019

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Επικρατείας): Και θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο. Σε σχέση με την βουλευτική τροπολογία για την υποχρεωτικότητα άρσης του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου στους ελέγχους τους οποίους διενεργεί η Επιτροπή «πόθεν έσχες», η τροπολογία γίνεται δεκτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεπώς το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και στο σύνολο

Βουλ. Τροπ. 2075/11 ως έχει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ
Ν.Δ.: OXI
ΔΗ.ΣΥ: ΝΑΙ
Χ.Α: OXI
Κ.Κ.Ε: ΝΑΙ
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΡΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τίτλο Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις.

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την πρώτη προτεινόμενη διάταξη, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που ήδη προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3213/2003, για άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου κατά τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα όργανα ελέγχου, σκοπείται τόσο η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελέγχου, όσο και η προτυποποίηση των διαδικασιών αυτού μεταξύ των οργάνων ελέγχου, με στόχο την υιοθέτηση κοινής μεθοδολογίας ελέγχου, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021 (Δράση 9.1.1.). Η διάταξη ισχύει για όλα τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, λαμβανομένης υπόψη της παρ. 8 του άρθρου 3Β.
Με τη δεύτερη προτεινόμενη διάταξη ορίζεται η προθεσμία και ο τρόπος υιοθέτησης ενιαίας μεθοδολογίας – κανονισμού διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του ν. 3213/2003

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Πριν το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:
«Η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Στο τέλος του άρθρου 3Β του ν. 3213/2003 προστίθεται παρ. 9, ως εξής:
«Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται ενιαίος κανονισμός διαδικασιών ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για όλα τα όργανα ελέγχου του παρόντος νόμου».

Αθήνα, 4 Απριλίου 2019

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Λάππας Σπυρίδων



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης