Αποτελέσματα live αναζήτησης

Για τρία χρόνια στο τούνελ των ελλειμμάτων

30 Ιανουάριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Συνεδριάζει σήμερα το «οικονομικό διευθυντήριο» προκειμένου να υποβληθεί στην ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010
Αγωνία για φόρους - έσοδα

Συνεδριάζει σήμερα το «οικονομικό διευθυντήριο» προκειμένου να υποβληθεί στην ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010

Στο τούνελ των ελλειμμάτων θα πορευθεί και τα επόμενα δύο χρόνια η ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τριετία 2008-2010 που καταθέτει σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαντλώντας κάθε χρονική προθεσμία. Το πρωί θα συνεδριάσει το «οικονομικό διευθυντήριο» υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά, Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου το πρόγραμμα να λάβει την «πολιτική έγκριση» της κυβέρνησης και εν συνεχεία θα το παρουσιάσει ο κ. Παπαθανασίου.

Το στίγμα που θέλει να δώσει ο ίδιος είναι ότι με το Πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του Δημοσίου και ανακατανομής ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να καταβληθούν τα επιδόματα στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Ο ίδιος, όμως, εκτιμά ότι «το στοίχημα» θα κριθεί στην είσπραξη των φόρων και στη συγκέντρωση των εσόδων του Δημοσίου που βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ως και χθες το υπουργείο Οικονομίας ζητούσε στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο. Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει εκ των πραγμάτων αρκετά επισφαλή στοιχεία και προβλέψεις, αφού κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία το 2009 και το 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημερομηνία ψήφισης στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού 2009, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2008, όλες οι προβλέψεις έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Με εξαίρεση μία. Εκείνη που αφορά την ανεργία. Ο προϋπολογισμός ανέφερε ότι η ανεργία θα κλείσει στο 7,5% το 2008 και το ίδιο ποσοστό έδινε και για το 2009. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η ανεργία «κλείνει» στο 7,6% το 2008, ενώ για το 2009 δεν κάνει καμία πρόβλεψη (και πολύ σωστά). Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες προβλέψεις της ανέφερε ότι η ανεργία θα είναι 8,3% για το 2008 και 9,0% για το 2009.

Πέραν όμως της επιβεβαίωσης των προβλέψεων του προϋπολογισμού για την ανεργία, όλες οι άλλες προβλέψεις αποδεικνύονται λανθασμένες. Για παράδειγμα, προβλεπόταν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,2% το 2008 και 2,7% το 2009, ενώ οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρονται σε άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9% το 2008 και 0,2% το 2009. Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010 επιδιώκεται να δοθεί μια πιο ρεαλιστική εικόνα από εκείνη που έδωσε ο προϋπολογισμός. Για παράδειγμα, ένα από τα σενάρια του προγράμματος αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2009 θα περιορισθεί στο 1,0%- «ποσοστό εφιάλτης», με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην απασχόληση.

Αλλά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού που αφορούν τη δημόσια και την ιδιωτική κατανάλωση θεωρούνται ξεπερασμένα σε ό,τι αφορά το 2008 και το 2009. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010 τα στοιχεία αυτά «αναθεωρούνται» επί τα χείρω. Οσο για το έλλειμμα (στοιχείο στο οποίο έχει αποδοθεί πολύ μεγάλη σημασία τα τελευταία χρόνια), οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για 2,5% το 2008 και 2% το 2009 φαντάζουν εξωπραγματικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει πως το έλλειμμα θα κλείσει το 2008 στο 3,4% και το 2009 στο 3,5%. Το υπουργείο Οικονομίας δεν συμμερίζεται αυτές τις δυσμενείς προβλέψεις και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα το έλλειμμα του 2008 θα είναι γνωστό τον προσεχή Μάρτιο βάσει των στοιχείων που θα έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί η ΕΣΥΕ, ενώ για το 2009 προβλέπει να διαμορφωθεί το έλλειμμα κάτω του 3%, χωρίς να το τεκμηριώνει επαρκώς. Ωστόσο θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κατατάξει την Ελλάδα στις χώρες υπό επιτήρηση, δεδομένου ότι η απόκλιση από το όριο του 3% είναι προσωρινή και οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης στις οποίες η απόκλιση διευρύνεται.

Πηγή Το βήμα




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης