Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διάθεση κεφαλαίων 1 δισ. σε 100.000 μικρομεσαίες

Nέα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ στις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, θα χορηγήσει άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς.

Διάθεση κεφαλαίων 1 δισ. σε 100.000 μικρομεσαίες

Nέα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ στις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, θα χορηγήσει άμεσα η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ που προετοίμασαν και θα προωθήσουν από κοινού οι δύο πλευρές, ενώ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου και έως τις 31 Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα επεκταθεί στη συνέχεια και στις ΜμΕ της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί και με άλλες τράπεζες, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Σε ό,τι αφορά στη σύμπραξη με την Πειραιώς, εκτίμησε ότι θα δανειοδοτηθούν 50.000 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ, με μέσο όρο δανείων 200.000 ευρώ.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλας, για το ΤΕΜΠΜΕ, επισήμανε ότι το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ άφησε και κάποιες αιχμές για τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας του.

«Καλλιεργήθηκε υψηλός δείκτης προσδοκιών τόσο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας όσο και από το Yπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το ΤΕΜΠΜΕ», τόνισε ο κ. Σάλλας και πρόσθεσε ότι τα 28 δισ. ευρώ, στην χρήση των οποίων από τις τράπεζες αναφέρθηκαν πρόσφατα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Yπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχουν φτάσει με τη μορφή ρευστού στις τράπεζες καθώς η παροχή τους στηρίζεται σε εγγυήσεις και σε ειδικά ομόλογα.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει το ποσό των 800 εκατ. ευρώ από το σκέλος των 8 δισ. μέσω ομολόγων και έχει από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου χορηγήσει 880 εκατ. ευρώ δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι για τον μεγάλο όγκο των δανείων το επιτόκιο έχει υποχωρήσει κατά 200 μονάδες βάσης, ενώ σε ό,τι αφορά την ανησυχία για έκρηξη των επισφαλειών, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται με βάση τα στοιχεία του 2008.

Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 50.000 έως 5 εκατ. ευρώ και οι οποίες παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία».

Τα χαρακτηριστικά των δανείων

 • Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

• Διάρκεια χρηματοδότησης μέχρι 5 έτη.

• Περίοδος χάριτος: μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).

• Yψος δανείου: Μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών.

• Μέγιστο ύψος δανείου: Μέχρι 500.000 ευρώ.

• Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.

• Aνω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).

• Επιτόκιο ΠΕΧ με εξασφάλιση 7,2%, ΒΕΧ άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν.128/75).

• Ασφαλιστική κάλυψη για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000 Ζωής και ΜΟΑ.

• Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην Tράπεζα Πειραιώς θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

• Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

• Παροχές τραπέζης χωρίς χρέωση: πάγιες εντολές (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.), πιστωτικές κάρτες, winbank, cashcard κ.λπ.

- Προνομιακή τιμολόγηση μισθοδοσίας.


Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο