Ειδήσεις Επισημάνσεις

Οι δαπάνες μισθοδοσίας των ΑΕΙ που καταβάλλονται απ' ευθείας από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους στην ενιαία αρχή πληρωμής, καταχωρίζονται στα λογιστικά αρχεία που τηρούνται κατά το διπλογραφικό σύστημα, ως δαπάνες και ισόποσα έσοδα από επιχορήγηση αντίστοιχα. - ΣΟΛ ΑΕΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΛ Crowe

Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2019 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, ΚΑΤΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΩΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα προετοιμάζεται να τηρήσει διπλογραφικό σύστημα και να συντάξει χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Η μισθοδοσία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων και του διδακτικού προσωπικού συντάσσεται από το τμήμα μισθοδοσίας του Πανεπιστημίου. Αποστέλλεται από αυτό στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία το εξοφλεί με χρήματα που λαμβάνει από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Κράτους.

Επισημαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο εισπράττει δίδακτρα από τους φοιτητές.

Στα λογιστικά αρχεία (Δημόσιο Λογιστικό) που τηρεί το Πανεπιστήμιο δεν έχει καταχωρηθεί πληρωμή δαπάνης μισθοδοσίας, ούτε είσπραξη επιχορήγησης για εξόφληση μισθοδοσίας.

Ερωτάται αν στο διπλογραφικό σύστημα, θα λογισθεί η δαπάνη μισθοδοσίας για να έχουμε ορθή κοστολόγηση της παρεχόμενης από το Ίδρυμα υπηρεσίας;

ΓΝΩΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Το Ελληνικό Δημόσιο επιχορηγεί τις λειτουργικές δαπάνες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είτε καταβάλλοντας στο εκπαιδευτικό ίδρυμα χρήματα για να διασφαλίσει τη λειτουργία του είτε εξοφλώντας απ’ ευθείας υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τη δραστηριότητά του.

Η επιλογή της άμεσης μεταφοράς επιχορηγήσεων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.), για την πληρωμή του κόστους μισθοδοσίας (Αποδοχές – Ασφαλιστικές Εισφορές – Παρακρατούμενοι φόροι), δεν μεταβάλει το γεγονός ότι πρόκειται για επιχορήγηση του νομικού προσώπου, από την οποία απουσιάζει η χρηματική καταβολή στο δικαιούχο της επιχορήγησης, η οποία αντικαθίσταται από την πληρωμή των πιστωτών του επιχορηγούμενου (στην περίπτωση μας καταβολή του κόστους της μισθοδοσίας).

Κατά συνέπεια στα λογιστικά αρχεία του Α.Ε.Ι. θα καταχωριστεί κανονικά η μισθοδοσία, με χρεοπίστωση των σχετικών λογαριασμών δαπανών και υποχρεώσεων, και οι υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν θα χρεωθούν («εξοφληθούν») με πίστωση ισόποσου εσόδου από επιχορηγήσεις, κατά την χρονική στιγμή που τα αρχεία μισθοδοσίας θα σταλούν για πληρωμή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.).

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογους λογιστικούς χειρισμούς, ακολουθούν οι Δήμοι για τεχνικά έργα που ενεργούνται για λογαριασμό τους από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης, από τα οποία στο Δήμο στέλνονται μόνο εξοφλημένα παραστατικά, τα οποία οφείλει να καταχωρήσει σε χρέωση των περιουσιακών στοιχείων και πίστωση λογαριασμού επιχορηγήσεων.

Ανάλογη λογιστική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις οντότητες για τις επιχορηγούμενες δαπάνες που καταβάλλονται απ’ ευθείας στους δικαιούχους από τον φορέα επιχορήγησης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο