Αποτελέσματα live αναζήτησης

Tax Flash: Διασυνοριακή κινητικότητα των εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Tax Flash: Διασυνοριακή κινητικότητα των εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



ΕΔΡΑ JEAN MONNET ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΔΡΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

21ο Tax Flash


Προσωρινή συμφωνία αναφορικά με την διασυνοριακή κινητικότητα των εταιρειών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες που καθιστούν ευκολότερη τη συγχώνευση, τη διάσπαση ή τη μετακίνηση εταιρειών εντός της ενιαίας αγοράς, παρέχοντας παράλληλα ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες.

Σύμφωνα με το από 13 Μαρτίου 2019 δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κανόνες αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να καταστούν ανταγωνιστικότερες και να επεκταθούν εύκολα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανόνες περιλαμβάνουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για τους εργαζομένους, τους μειοψηφούντες μετόχους και τους πιστωτές και διασφαλίζουν ότι οι διασυνοριακές δραστηριότητες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται παράτυπα για δόλιους ή καταχρηστικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να επωφεληθούν από μια ολοκληρωμένη δέσμη ευρωπαϊκών κανόνων για τη μετακίνηση από ένα κράτος μέλος σε άλλο ή για τη διάσπαση σε περισσότερες οντότητες σε διασυνοριακή βάση.

Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις εθνικές αρχές να σταματούν διασυνοριακές δραστηριότητες εάν υπάρχουν καταχρηστικοί ή δόλιοι σκοποί, που οδηγούν ή έχουν ως στόχο να οδηγήσουν σε φοροαποφυγή ή καταστρατήγηση του εθνικού ή του ενωσιακού δικαίου, ή στην περίπτωση εγκληματικών σκοπών.

Από τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματά τους σε σχέση με την ενημέρωση, τη διαβούλευση και τη συμμετοχή, οι μειοψηφούντες μέτοχοι, καθώς και οι πιστωτές. Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί σημαντικά η προστασία αυτών των ενδιαφερομένων σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένους κανόνες και έλλειψη ασφάλειας δικαίου.



Βεβαίως, η προσωρινή συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Να υπενθυμισθεί ότι η τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με ορισμένες πτυχές του εταιρικού δικαίου όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις εντάσσεται στη δέσμη μέτρων για το εταιρικό δίκαιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2018.

Τέλος, επ' ευκαιρία της προσωρινής αυτής συμφωνίας, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς και η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Βιέρα Γιούροβα δήλωσαν:
«Η ενιαία αγορά της ΕΕ προσφέρει στις εταιρείες πολλές ευκαιρίες μετακίνησης και ανάπτυξης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες, στην πράξη, δεν είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο.
Οι νέοι κανόνες για τη διασυνοριακή κινητικότητα θα προβλέπουν σαφείς διαδικασίες για τις εταιρείες, πράγμα που θα μειώσει το κόστος και θα εξοικονομήσει χρόνο. Οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τόπο άσκησης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και τον τρόπο ανάπτυξης ή αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεών τους. Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα θεσπίσουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και, για πρώτη φορά, για την πρόληψη ενεργειών με δόλιους ή καταχρηστικούς σκοπούς
».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης