Ειδήσεις Απόψεις

Νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα: Πρακτικά θέματα καθημερινής χρήσηςΕπιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας


ΘΕΜΑ: «ΝΩΠΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ»

Ο νόμος 4587/2018 «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις.», ήρθε και επικαιροποίησε τον ν.4492/2017, έναν νόμο που ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ, αφού δεν άνοιξε ποτέ εντός του 2018 η πλατφόρμα για την ανάρτηση των παραστατικών πώλησης των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

Να επισημάνουμε ότι ο νόμος ισχύει από την 01.01.18, όχι για την ανάρτηση αλλά για την εξόφληση. Έπρεπε δηλαδή οι προμηθευτές των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων που περιγράφονται στο παράρτημα, να εξοφλούν τους παραγωγούς (αγρότες ή μη) των προϊόντων αυτών, εντός 60 ημερών.

Στις 14.03.19 δημοσιεύθηκε η υπ' αρίθμ. 140/50665/14-03-2019 διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ΚΥΑ υπ' αριθ. 80/26402/08-02-2019, δίνοντας αρκετές διευκρινίσεις.

Ας τις δούμε συμπερασματικά:

- Υποχρέωση ανάρτησης των τιμολογίων, έχουν όλοι όσοι παράγουν και πουλάνε τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα όπως αυτά περιγράφονται στο παράρτημα του νόμου.
- Αναρτώνται όλα τα τιμολόγια, ανεξάρτητα εάν είναι επί πιστώσει, μετρητοίς, ή προεξοφλημένα.
- Ο παραγωγός ο οποίος δεν είναι γραμμένος στο Μητρώο αγροτών, πρέπει πρώτα να εγγραφεί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανάρτηση των τιμολογίων του.
- Ο παραγωγός μπορεί να αναρτήσει τα τιμολόγια του στην πλατφόρμα, ακόμη και στην περίπτωση που ο αγοραστής δεν είναι γραμμένος στο Μητρώο Εμπόρων.
- Εφόσον ο πρώτος αγοραστής δεν είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εμπόρων, του έρχεται από τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ email, με θέμα «[email protected], Ψηφιακή Υπηρεσία Νωπών και Ευαλλοίωτων» και τον ενημερώνει ότι «Παρακαλούμε να δηλώσετε αν είστε έμπορος νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, κατά την έννοια του ν. 4492/2017/Α΄156, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο εικονίδιο».
- Ο πρώτος αγοραστής (έμπορος, συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών κλπ), θα πρέπει να μπει στο αντίστοιχο μητρώο και, ή να εγγραφεί εφόσον έχει υποχρέωση, ή να φροντίσει να απορρίψει το παραστατικό που μπορεί να ανάρτησε κάποιος, επειδή  μπορεί να πληκτρολόγησε λάθος ΑΦΜ.
- Παραστατικά πώλησης είναι οι εκκαθαρίσεις, τα τιμολόγια αγοράς, τα τιμολόγια πώλησης.
- Δεν υποχρεούνται σε ανάρτηση όσοι διενεργούν λιανικές πωλήσεις.
- Μέχρι τις 15.06.19, οι παραγωγοί των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα, όλα τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί από τις 15.02.19 και μετά. Όλα, ανεξάρτητα εάν έχουν εξοφληθεί ή όχι.
- Ο προβλεπόμενος χρόνος εμπρόθεσμης καταχώρησης είναι 25 ημέρες από την ημέρα έκδοσης του παραστατικού.
- Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει από τον έμπορο, εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.
- Μπαίνοντας στην ψηφιακή πλατφόρμα, καταχωρώντας την ημερομηνία τη έκδοσης του τιμολογίου, αυτομάτως συμπληρώνεται η ημερομηνία η οποία προσδιορίζεται από το σύστημα ότι αποτελεί την προβλεπόμενη ημερομηνία εξόφλησης.
- Ο παραγωγός κλικάρει μόνο το/τα τιμολόγια που είναι ανεξόφλητα.
- Εφόσον δεν προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, τότε όλα τα τιμολόγια θεωρούνται εξοφλημένα.

Δεν προχωράω περαιτέρω, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς στην πράξη δεν μπορεί η εφαρμογή αυτή να βοηθήσει τους αγρότες, είναι σωστή η σκέψη να δημιουργήσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί ταυτόχρονα όμως ανισότητες στην αλυσίδα που συνεχίζεται. Π.χ. ο κρεοπώλης υποχρεούται να εξοφλήσει τον κτηνοτρόφο εντός 60 ημερών, αλλά ο αγοραστής του κρέατος από τον κρεοπώλη συνεχίζει να τον εξοφλεί με επιταγή 5 & 6 μηνών.

Τέλος, το γεγονός ότι η επιταγή (αποτελεί παγκόσμια πατέντα η ετεροχρονισμένη είσπραξη της) μπορεί να εξοφληθεί την ίδια μέρα που εκδόθηκε ανεξάρτητα της ημερομηνίας λήξης, δε σημαίνει απολύτως τίποτε  καθώς, ουδείς πρόκειται να πάει να την εισπράξει νωρίτερα. Και αυτό είναι γεγονός γιατί το λέει η αγορά.

Θα επανέλθουμε…..
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο