Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της φορολόγησης των ακινήτων

Σε ανατροπή του υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) οδηγεί η αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομιών να προσδιορίσουν το ύψος του τέλους ανά φορολογούμενο και να εισπράξουν τον φόρο που αντικατέστησε τα έσοδα από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και τον φόρο μεταβιβάσεων στα νεόδμητα ακίνητα.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της φορολόγησης των ακινήτων

Σε 300.000 ευρώ το αφορολόγητο, ανεξάρτητα από το αν η κατοικία είναι κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική

Σε ανατροπή του υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) οδηγεί η αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομιών να προσδιορίσουν το ύψος του τέλους ανά φορολογούμενο και να εισπράξουν τον φόρο που αντικατέστησε τα έσοδα από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και τον φόρο μεταβιβάσεων στα νεόδμητα ακίνητα.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου δέχεται εισηγήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής και υπολογισμού του τέλους οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν, οδηγούν σε επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας (οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν μίνι ΦΜΑΠ) όχι μόνο για τις μεγάλες ιδιοκτησίες αλλά για το σύνολο των ιδιοκτησιών πάνω από ένα αφορολόγητο ύψος. Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

1. Την εφαρμογή του ισχύοντος αφορολόγητου ποσού των 300.000 ευρώ σε μία κατοικία του φορολογουμένου ανεξάρτητα αν αυτή είναι η κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική.

2. Την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή να μην ισχύει ενιαίος συντελεστής 1 επί τοις χιλίοις όπως ισχύει σήμερα, αλλά να εφαρμόζονται περισσότεροι του ενός με στόχο τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και την ελάφρυνση των μικρών ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να εξαλείψει τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχετικού νόμου και να γίνει ομαλότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τα 3.000.000.

Οι προθέσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα από περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 δεν προβλέπεται πουθενά η αναγραφή της πρώτης κατοικίας προκειμένου να εξαιρεθεί του φόρου όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Πριν από περίπου δύο μήνες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζας είχε δηλώσει ότι θα περιληφθεί στο εν λόγω έντυπο ειδικός κωδικός που θα συμπληρωθεί από το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων και θα αναφέρεται σε αυτόν η κύρια κατοικία. Αυτό θα συνέβαινε προκειμένου να γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ποιο ακίνητο είναι κύρια κατοικία για να εξαιρεθεί όπως προβλέπει ο νόμος από τη νέα φορολογία και να επιβληθεί κανονικά στα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογουμένου.

Σημειώνεται ότι για το προηγούμενο έτος ο φορολογικός νόμος δεν εξαιρούσε την πρώτη κατοικία αλλά το ακίνητο του φορολογουμένου με τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία, ύψους έως 300.000

ευρώ ή εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων, και αυτό διότι δεν γνώριζε το υπουργείο Οικονομικών ποιο ακίνητο είναι η πρώτη κατοικία του φορολογουμένου. Δηλαδή ίσχυε το εξής: Κάποιος που έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο στο Παγκράτι, αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ, και το οποίο αποτελεί για τον ίδιο κύρια κατοικία, και ένα άλλο στη Μύκονο, αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, που είναι εξοχικό, εξαιρούνταν από τον φόρο το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο, δηλαδή αυτό της Μυκόνου.

Από το 2009 ο φορολογικός νόμος ορίζει ότι θα εξαιρείται αποκλειστικά η κύρια κατοικία. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στην Εφορία ποιο ακίνητο είναι κύρια κατοικία και ποιο δευτερεύουσα ή εξοχική. Κάτι όμως που δεν προβλέπεται με βάση και το έντυπο της Εφορίας που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα» να συμβεί.

Υπάρχουν ωστόσο και σκέψεις το νέο αφορολόγητο να μην εφαρμόζεται σε ένα ακίνητο αλλά να μειώνει την αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και στην αξία που απομένει να εφαρμόζονται οι κλιμακωτοί συντελεστές. Αν γίνει αυτό, τότε ουσιαστικά επανέρχεται μερικώς ο καταργηθείς ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), ο οποίος επιβάρυνε περίπου 40.000

μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος αντικαταστάθηκε από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων από το 2008. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η εφαρμογή σήμερα του συντελεστή ένα επί τοις χιλίοις, χωρίς κλιμάκωση, επιβαρύνει αδιακρίτως όλες τις περιουσίες ανεξαρτήτως αξίας, με εξαίρεση μόνο την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. ή αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο