Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΛ: «Όλοι στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις»

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 – 33 06 776 - ΑΘΗΝΑ
E-mail: [email protected] , Web Site: www.pol.org.gr
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

 
Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζομένους σε λογιστήρια, λογιστικά γραφεία και εταιρίες, καθώς και στις ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρίες, την Πέμπτη 7/3 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ , ΓΣΕΒΕΕ). Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας αφορά Κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, έχοντας σαν βάση το νέο σχέδιο της ΠΟΛ. Το σχέδιο περιλαμβάνει τα μισθολογικά κλιμάκια του 2009, την ένταξη νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση (ελεγκτές, σύμβουλοι, εργαζόμενοι σε ελεγκτικές εταιρείες), καθώς και άλλα αιτήματα (κατοχύρωση του διαλείμματος μέσα στο οχτάωρο, προστασία της μητρότητας, κλπ). Η πρόταση της Ομοσπονδίας γίνεται παίρνοντας υπόψη την διαμόρφωση νέων συνθηκών που έχουμε στο κλάδο, όπως την γιγάντωση των ελεγκτικών - λογιστικών - συμβουλευτικών εταιρειών, καθώς και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων. Στόχος αναγκαίος και ρεαλιστικός για όλους τους εργαζομένους κλάδου.

Σήμερα αυτό που απασχολεί και ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους είναι η κάλυψη των αναγκών τους. Να έχουν καλύτερους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ελεύθερο χρόνο. Να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος που έχει η απαιτούμενη συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων στο επάγγελμα (σεμινάρια). Σήμερα η πάλη για αυτά τα αιτήματα είναι ακόμα πιο επιτακτικής ανάγκης, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, εντάθηκε η αντεργατική επίθεση από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία με τραγικά αποτελέσματα στην δουλειά και στην ζωή των εργαζομένων. Οι περισσότεροι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται, την εντατικοποίηση της δουλειάς να μεγαλώνει, το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών να γενικεύεται, το ωράριο να γίνεται λάστιχο, να επεκτείνεται η μαύρη εργασία κλπ.

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας στη συνάντηση, για άλλη μια φόρα, ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να κουβεντιάσουν για κλαδική σύμβαση παρόλο που αναγνωρίζουν την δυναμική άνοδο του κλάδου των τεχνοοικονομικών υπηρεσιών. Απέφυγαν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, σε μισθολογικά ζητήματα λέγοντας πως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για την διαμόρφωση των μισθών των λογιστών. Ένα επιχείρημα που το λένε εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΛ, εκτός από την μισθολογική κατάσταση του κλάδου, αναφερθήκαμε σε ζητήματα όπως η ειδικότητα, το ωράριο, άδειες, μητρότητα, υγιεινή και ασφάλεια, κατοχύρωση της προϋπηρεσίας. Οι εργοδότες χαρακτηριστικά απαντούσαν πως για αυτά τα ζητήματα ισχύει «ό,τι λέει ο νομός» προσπαθώντας η συζήτηση να περιστραφεί μόνο γύρω από το μισθολογικό και τίποτα άλλο.

Επί της ουσίας, οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει παραλάβει, αλλά και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μας ζητάνε να προσαρμόσουμε τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες μας με κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δηλαδή δουλειά με το βασικό μισθό, ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα. Και όλα αυτά όταν υπάρχει ανάπτυξη στις επιχειρήσεις του κλάδου, αυξάνονται οι τζίροι και τα κέρδη.

Από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, θα παλέψουμε ώστε αυτά να αποτυπωθούν στην υπογραφή της ΣΣΕ. Η ομοσπονδία μας έχει έγκαιρα επεξεργαστεί και καταθέσει στους συναδέλφους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τις σημερινές συνθήκες που βιώνει ο κλάδος μας. Αντίστοιχα, απαιτήσαμε συγκεκριμένη απάντηση από τους εργοδότες πάνω στο σύνολο του σχεδίου της ΠΟΛ και όχι μισόλογα.

Οι εργοδοτικοί φορείς δεσμεύτηκαν για επόμενη συνάντηση κοντά στο Πάσχα ώστε να τοποθετηθούν επί του συνόλου του σχεδίου ΣΣΕ, με συγκεκριμένη αντιπρόταση.
 
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης ΣΣΕ στα χέρια τους, να σημάνει ξεσηκωμός παντού, να συζητηθούν οι εξελίξεις στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. των σωματείων, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, να ανοίξει η συζήτηση με κάθε πρόσφορο τρόπο. Πρέπει οι εργαζόμενοι μαζικά, οργανωμένα και αποφασισμένα να δώσουμε τη μάχη, να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα.

Είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να πιέσει τον κάθε μεμονωμένο εργοδότη, αλλά και τις εργοδοτικές ενώσεις να υπογράψουν ΣΣΕ. Ο πραγματικός αγώνας δίνεται στον χώρο δουλειάς, με την διεκδίκηση των εργαζόμενων, με την οργάνωση στα σωματεία.
 
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 
15/3/2019
 
Το Δ.Σ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης