Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΔΕΕ - Δεν αποτελούν σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση απαλλασσόμενη από τον ΦΠΑ τα μαθήματα οδήγησης για τις κατηγορίες B και C1Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 31/19

Λουξεμβούργο, 14 Μαρτίου 2019
Απόφαση στην υπόθεση C-449/17
A & G Fahrschul-Akademie GmbH κατά Finanzamt Wolfenbüttel


Τα μαθήματα οδήγησης για τις κατηγορίες B και C1 δεν αποτελούν σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση απαλλασσόμενη από τον ΦΠΑ

Η ιδιωτική σχολή οδηγών A & G Fahrschul-Akademie (στο εξής : Α & G) βάλλει, ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων, κατά της άρνησης των γερμανικών φορολογικών αρχών να απαλλάξουν από την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τα μαθήματα οδήγησης τα οποία παραδίδει. Ειδικότερα, πρόκειται για μαθήματα με σκοπό τη λήψη των αδειών οδήγησης για τα οχήματα κατηγορίας Β και C11, τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά προσώπων και των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τους 3,5 τόνους ή τους 7,5 τόνους.

Η A & G υποστηρίζει ότι τα μαθήματα τα οποία παραδίδει καλύπτουν τη μετάδοση τόσο των πρακτικών όσο και των θεωρητικών γνώσεων που είναι αναγκαίες για τη λήψη αδειών οδήγησης για οχήματα κατηγορίας Β και C1. Κατά την A & G, ο σκοπός των μαθημάτων αυτών δεν είναι αμιγώς ψυχαγωγικός, δεδομένου ότι η κατοχή των εν λόγω αδειών μπορεί να ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, σε επαγγελματικές ανάγκες. Επομένως, κατά την άποψή της, τα μαθήματα που παραδίδονται προς τον σκοπό αυτόν εμπίπτουν στην απαλλαγή την οποία προβλέπει η οδηγία ΦΠΑ2 όσον αφορά τη «σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Το Bundesfinanzhof (Ομοσπονδιακό Φορολογικό Δικαστήριο, Γερμανία) ερωτά αν η έννοια της «σχολικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» καλύπτει τα επίμαχα μαθήματα οδήγησης.Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο δίνει αρνητική απάντηση.

Κατά το Δικαστήριο, η έννοια της «σχολικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», κατά την οδηγία, παραπέμπει, εν γένει, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μετάδοσης γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα ευρύ και ποικιλόμορφο σύνολο τομέων, καθώς και στην εμβάθυνση και την ανάπτυξη των εν λόγω γνώσεων και των εν λόγω δεξιοτήτων από τους μαθητές και τους φοιτητές ανάλογα με την πρόοδό τους και την ειδίκευσή τους στο πλαίσιο των διαφόρων βαθμίδων από τις οποίες αποτελείται το εν λόγω σύστημα.

Η ως άνω έννοια δεν καλύπτει τα μαθήματα οδήγησης που παραδίδονται από σχολή οδηγών, όπως η A & G, με σκοπό τη λήψη των αδειών οδήγησης για οχήματα κατηγορίας Β και C1.

Είναι αληθές ότι τα μαθήματα οδήγησης αφορούν διάφορες γνώσεις πρακτικής και θεωρητικής φύσης. Εντούτοις, εξακολουθούν να αποτελούν ειδικευμένα μαθήματα που δεν ισοδυναμούν, αφ’ εαυτών, με τη μετάδοση γνώσεων και δεξιοτήτων σε ένα ευρύ και ποικιλόμορφο σύνολο τομέων, καθώς και με την εμβάθυνση και την ανάπτυξη των εν λόγω γνώσεων και των εν λόγω δεξιοτήτων, όπερ αποτελεί χαρακτηριστικό της σχολικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.


1Κατά την έννοια του άρθρου 4, παράγραφος 4, της οδηγίας 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για την άδεια οδήγησης (ΕΕ 2006, L 403, σ. 18, και διορθωτικό ΕΕ 2009, L 19, σ. 67).
2Βλ. άρθρο 132, παράγραφος 1, στοιχεία θ΄ και ι΄, της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (EE 2006, L 347, σ. 1).
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο