Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας: Το Συμβούλιο απορρίπτει το σχέδιο καταλόγου των χωρών υψηλού κινδύνου της ΕπιτροπήςΤο Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το σχέδιο καταλόγου της Επιτροπής στον οποίο περιλαμβάνονται 23 «τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου» στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο αιτιολόγησε σε δήλωση την απόφασή του ισχυριζόμενο ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση η οποία δεν καταρτίστηκε στο πλαίσιο διαφανούς και ανθεκτικής διαδικασίας που να ενθαρρύνει ενεργά τις χώρες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και παράλληλα να σέβεται το δικαίωμά τους να εκφράζουν την άποψή τους».

Η Επιτροπή θα πρέπει επομένως να προτείνει νέο σχέδιο καταλόγου τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου που να ανταποκρίνεται στους προβληματισμούς των κρατών μελών.Σύμφωνα με την 5η οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είναι υποχρεωτικό να εντοπίζονται οι τρίτες χώρες των οποίων οι μηχανισμοί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας παρουσιάζουν στρατηγικές ανεπάρκειες που απειλούν σοβαρά το χρηματοοικονομικό σύστημα της ΕΕ.

Ο κατάλογος αυτός αποσκοπεί στην προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος της ΕΕ από τους κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που προέρχονται από τρίτες χώρες. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες και οι λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να πραγματοποιούν συμπληρωματικούς ελέγχους των συναλλαγών στις οποίες συμμετέχουν τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου.

Περιγραφή της διαδικασίας


Η Επιτροπή δύναται να θεσπίσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη με κατάλογο τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου. Ο κατάλογος συντάσσεται βάσει εμπεριστατωμένων αξιολογήσεων, εκτιμήσεων ή εκθέσεων που καταρτίζουν διεθνείς οργανισμοί ή φορείς καθορισμού προτύπων, όπως η ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης του ΟΟΣΑ.

Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από το Συμβούλιο εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της πράξης.

Προκειμένου να διατυπώσει αντίρρηση, το Συμβούλιο οφείλει να συγκεντρώσει ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, η οποία αντιστοιχεί στο 72% των κρατών μελών και το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο