Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Πρόταση για ηλεκτρονική ενημέρωση των συνταξιούχων από τον Συνήγορο του ΠολίτηΠέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόταση για ηλεκτρονική ενημέρωση των συνταξιούχων

Προς άρση κάθε αμφισβήτησης ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει εξατομικευμένη και αναλυτική ενημέρωση των συνταξιούχων, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, για τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που τους επιστράφηκαν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές από πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν να τους παρασχεθεί σαφής και αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο που υπολογίστηκαν:

- οι αχρεωστήτως εισπραχθείσες εισφορές ασθένειας, οι οποίες τους επιστράφηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4501/2017, και

- τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που επιστράφηκαν σε συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων με το ν. 4575/2018 στις 21.12.2018.1,

Ο Συνήγορος του Πολίτη με τα υπ' αριθμ. πρωτ. 239822/13300/23.3.2018 και 254942/3650/23.1.2019 έγγραφά του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι η κατάθεση των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους δεν συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε ανάλυση του τρόπου υπολογισμού τους, με συνέπεια τη δημιουργία εύλογης σύγχυσης ή και αμφισβήτησης της ορθότητας υπολογισμού των ποσών που τελικά επιστράφηκαν.

Προς άρση κάθε αμφισβήτησης ή και εντοπισμό τυχόν λαθών που παρείσφρησαν και προκειμένου να ικανοποιηθεί το νόμιμο και εύλογο αίτημα των ενδιαφερομένων πολιτών, χωρίς παράλληλα να επιβαρυνθεί η καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να αναρτηθεί ο τρόπος υπολογισμού των επιστρεπτέων χρηματικών ποσών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα αυτή θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπως π.χ. αναρτώνται τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ή και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ή ακόμα προτιμότερο, στο TAXIS, όπου θα μπορεί να εισέρχεται κάθε ενδιαφερόμενος και να έχει την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις επιταγές της αρχής της χρηστής διοίκησης, εξατομικευμένη ενημέρωση για την περίπτωσή του.

Πληροφορίες: 213 1306600, [email protected]
___________________________________________

1 Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του ν. 4093/2012 και αυτής που πράγματι τους κατεβλήθη κατ' εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο π.δ. 169/2007.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο