Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Θ. Φωτίου: «Δημιουργούμε ένα προνοιακό μοντέλο για όλους με οριζόντιες δράσεις»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 05-03-2019

Στις εμβληματικές δράσεις που υλοποιούνται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού καθώς και στην αλλαγή του προνοιακού μοντέλου υπέρ των πολλών, εστίασε στην ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Επιτροπής για το δημογραφικό, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Δημιουργούμε ένα προνοιακό μοντέλο για όλους με οριζόντιες δράσεις, δηλαδή όχι μόνο για ευάλωτους αλλά και για τα μεσαία στρώματα σε δυο πεδία: για το παιδί και για τη στέγη. Εμβληματικές είναι οι δράσεις μας για όλα τα παιδιά στην θέση ενός μοντέλου που αφορούσε μόνο ευάλωτες κατηγορίες (ανάπηρα, φτωχά παιδιά, εγκαταλελειμμένα), αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,416 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή αύξηση 72%» τόνισε η κ. Φωτίου.

«Η Ελλάδα ακόμη και τις εποχές ευμάρειας ήταν τελευταία σε προνοιακές δαπάνες», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός και επισήμανε ότι «τώρα έχουμε αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των συγκεκριμένων δαπανών και το 2021 θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με δαπάνες που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ».

«Αντιπαρατίθενται δυο λογικές για τις προνοιακές δαπάνες. Η νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας και η άποψη ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ. Εμείς συντασσόμαστε με αυτή την άποψη, γι’ αυτό το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό 790 εκατ. ευρώ και μέσα σε 4 δύσκολα χρόνια αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 408% σε 3,225 δισ. ευρώ», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας για το παιδί.

Ειδικότερα:

Οικογενειακά επιδόματα: «Από 800.000 οικογένειες, 1.440.000 παιδιά και 650 εκατ. ευρώ το 2015, έλαβαν το επίδομα το 2018, 900.000 οικογένειες και 1.600.000 παιδιά με συνολικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ».

Σχολικά γεύματα: «153.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε σχεδόν 1.000 σχολεία και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ σήμερα, με στόχο να δίνουμε του χρόνου 300.000 σχολικά γεύματα καθημερινά και την επόμενη χρονιά 600.000, δηλαδή σε όλα τα δημοτικά σχολεία».

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: «Παραλάβαμε 79.000 vouchers συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ το 2015 και αυτή τη χρονιά δώσαμε 127.000 vouchers και 236 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση δηλαδή 60%. Διαθέσαμε 15 εκατ. ευρώ για νέα τμήματα παιδικών σταθμών και ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 Δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού. Στόχος, τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Αναδοχή, Υιοθεσία: «Υλοποιούμε μέσα στον Απρίλιο το νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία ο οποίος μειώνει το χρόνο αναμονής για τους υποψήφιους γονείς και αναδόχους σε 8-12 μήνες, από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα. Όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό».

Αναφορικά με το επίδομα στέγης, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο - ασπίδα προστασίας για την στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα “κόκκινα” δάνεια πού δημιούργησε η κρίση» και επισήμανε ότι «περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, στην πλειονότητα νέοι, θα ωφεληθούν από την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση “κόκκινου” δανείου, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως».

«Όραμα μας μια κοινωνία συμπεριληπτική για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον κάθε κοινωνίας. Η κοινωνική τους καταγωγή δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον τους. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Φωτίου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο