Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κανόνες περί ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων - Το Συμβούλιο δίνει το πράσινο φως

Σύντομα η ΕΕ θα διαθέτει ένα σύνολο νέων κανόνων με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των άμεσων επενδύσεων από τρίτες χώρες για λόγους ασφαλείας ή δημόσιας τάξηςΤο Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό με τον οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο στην ΕΕ, ενώ οι κυριότεροι εμπορικοί της εταίροι έχουν ήδη θεσπίσει ανάλογους κανόνες.

Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει ένας από τους πλέον ανοικτούς χώρους επενδύσεων στον κόσμο. Με τους νέους κανόνες για τον έλεγχο των επενδύσεων, θα εξασφαλιστεί ότι το άνοιγμα συμβαδίζει με τη σωστή προστασία των στρατηγικών μας πόρων.
— Ștefan-Radu Oprea, Υπουργός Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ρουμανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου

Δυνάμει των νέων κανόνων περί ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργείται ένας μηχανισμός συνεργασίας μέσω του οποίου τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να θίγουν συγκεκριμένα ζητήματα. Τα κράτη μέλη θα είναι ωστόσο αρμόδια να εξετάζουν και ενδεχομένως να εμποδίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφαλείας ή δημόσιας τάξης. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποφασίζουν τη θέσπιση ή τη διατήρηση εθνικών μηχανισμών ελέγχου.Η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις που αφορούν περισσότερα κράτη μέλη ή όταν μια επένδυση απειλεί ένα σχέδιο ή πρόγραμμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για το σύνολο της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» ή το Galileo.

Επόμενα στάδια

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθούν σε εφαρμογή 18 μήνες αργότερα.

Κανονισμός σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση PE-CONS 72/18

Έλεγχος των επενδύσεων: πολιτική συμφωνία για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου

Έλεγχος των επενδύσεων: Το Συμβούλιο καθορίζει τη διαπραγματευτική του θέση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο