Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πληρωμές στην ΕΕ: Έγκριση της μεταρρύθμισης για τη μείωση των τελών και της αύξησης της διαφάνειαςΗ ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να γίνουν φθηνότερες οι πληρωμές σε ευρώ. Οι πληρωμές ή οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ οπουδήποτε στην ΕΕ θα κοστίζουν σύντομα το ίδιο όπως και στην οικεία χώρα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την ευθυγράμμιση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ μεταξύ των χωρών εντός και εκτός της ευρωζώνης και την αύξηση της διαφάνειας των τελών που σχετίζονται με υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής σε ολόκληρη την ΕΕ.Από το 2002 ισχύουν τα ίδια τέλη για τις διασυνοριακές και τις εθνικές πληρωμές σε ευρώ εντός της ευρωζώνης, ενώ οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ από χώρες εκτός της ευρωζώνης υπόκεινται σε υψηλά τέλη.

Βάσει της μεταρρύθμισης θα ευθυγραμμισθούν τα τέλη για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ για υπηρεσίες όπως μεταφορές πίστωσης, πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών, με τα τέλη για τις αντίστοιχες εθνικές πληρωμές της ίδιας αξίας στο εθνικό νόμισμα του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη υπηρεσιών πληρωμών. Το μέτρο αυτό θα επεκτείνει τα οφέλη των φθηνών διασυνοριακών μεταφορών ποσών σε ευρώ σε επιπλέον 150 εκατ. καταναλωτές εκτός ευρωζώνης και, δυνητικά, σε επιπλέον 2,5 δισ. συναλλαγές ετησίως.

Επιπλέον, θα θεσπισθούν περαιτέρω απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με τις επιβαρύνσεις για υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής. Όταν οι καταναλωτές πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, μπορούν να επιλέγουν να πληρώσουν είτε στο τοπικό νόμισμα είτε στο νόμισμα της χώρας τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για τα ισχύοντα τέλη προτού κάνουν την επιλογή τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση υποχρέωσης να δημοσιοποιούνται τα τέλη που επιβάλλονται ως ποσοστό περιθωρίου όλων των τελών συναλλαγματικών μετατροπών σε σύγκριση με την τελευταία διαθέσιμη συναλλαγματική ισοτιμία της ΕΚΤ. Αυτό το νέο επίπεδο διαφάνειας έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων παρόχων υπηρεσιών συναλλαγματικών μετατροπών.

Οι περισσότερες διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 15 Δεκεμβρίου 2019.

Κείμενο του κανονισμού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο