Ειδήσεις Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

Κ. Κόλλιας: Τέσσερις παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούςΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: [email protected]

Αθήνα, 20-02-2019  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέσσερα θέματα, που χρήζουν άμεσης αλλαγής, εντόπισε και κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο Σχέδιο Νόμου, «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων», που έχει δοθεί για διαβούλευση.

Όπως ανέφερε σχετικά, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας:
Θα πρέπει να μας προβληματίσει ο χρόνος εφαρμογής του νέου πλαισίου των μετασχηματισμών των εταιρειών. Θεωρούμε ότι η έναρξη ισχύος του, από 15 Απριλίου του 2019, είναι μικρό χρονικό διάστημα για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.
Ειδικά για τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση των υπαλλήλων τους και στην έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, με σαφείς διευκρινίσεις και οδηγίες.
Επίσης, η σύνδεση των νέων εταιρικών ρυθμίσεων με τις φορολογικές διατάξεις εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, εάν δεν γίνει άμεσα και η τροποποίηση των αντίστοιχων φορολογικών διατάξεων ώστε να διασφαλισθεί η εναρμόνιση των δύο πλαισίων.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, για κάθε μία εταιρεία που μετέχει στη συγχώνευση, ένας ή περισσότεροι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης και συντάσσουν γραπτή έκθεση που απευθύνεται στο ΓΕΜΗ και δημοσιεύεται στο διαδικτυακό του τόπο
”.

Πέραν αυτού, συνολικά, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος τοποθετείται θετικά στο νέο πλαίσιο του εταιρικού δικαίου, δεδομένου ότι αυτό αποβλέπει στην ενιαία αντιμετώπιση και ρύθμιση των μετασχηματισμών των εταιρειών.

Η εξυγίανση και η μεγέθυνση των μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, πρέπει να επιτευχθεί με παρεμβάσεις, που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους και υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης”, δήλωσε ο κ. Κόλλιας.

Επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις και αλλαγές στη διάταξη, που προβλέπει ότι οι εμπειρογνώμονες κατ’ επιλογή των εταιρειών, που μετέχουν στη συγχώνευση, προβλέπεται να είναι είτε φοροτεχνικοί Α’ τάξης, είτε διπλωματούχοι οικονομολόγοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Για την ορθότητα της σχετικής διάταξης, πρέπει να διορθωθούν και να αντικατασταθούν τα παρακάτω:

• Αντί για: «φοροτεχνικοί Α’ τάξης» να εισαχθεί το: «λογιστές - φοροτεχνικοί κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α’ τάξης οι οποίοι έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη ΥΔ της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του Π.Δ. 340/1998 όπως ισχύει, καθώς το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο με τον Ν.2515/1997” και

• Αντί για: «διπλωματούχοι οικονομολόγοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας σύμφωνα με το Ν.2515/1997» να εισαχθεί το: «οικονομολόγοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας του άρθρου 3 του Ν.1100/1980 όπως ισχύει».

Ο Φορέας μας, μάλιστα, για να βοηθήσει με την τεχνογνωσία που διαθέτει, έχει την πρόθεση να διοργανώσει ειδικά σεμινάρια για τα μέλη του και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για την καλύτερη σύνταξη της έκθεσης επί του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης”, πρόσθεσε ο κ. Κόλλιας.


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141883
2132141870
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο