Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα στην εργασία: Προσωρινή συμφωνία μεταξύ της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Η ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με οδηγία που αποσκοπεί στο να καταστούν οι συνθήκες εργασίας στην ΕΕ περισσότερο διαφανείς και προβλέψιμες. Η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ προς έγκριση.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς εργασίας που προκαλούνται από τις δημογραφικές εξελίξεις, την ψηφιοποίηση και τις νέες μορφές απασχόλησης. Όταν εγκριθεί, θα καταργήσει την οδηγία για τη γραπτή δήλωση που χρονολογείται από το 1991 και θα εισαγάγει νέα στοιχειώδη δικαιώματα και νέους κανόνες σχετικά με την ουσία, τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα των πληροφοριών που παρέχονται στους εργαζομένους όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι νέες μορφές εργασίας παρέχουν ευκαιρίες, αλλά προκαλούν επίσης αβεβαιότητα ως προς τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων. Η οδηγία θα εισαγάγει ένα σύνολο στοιχειωδών δικαιωμάτων με στόχο την αύξηση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

κ. Marius-Constantin Budăi, υπουργός εργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης της Ρουμανίας

Η μελλοντική οδηγία θα απαιτεί από τους εργοδότες να ενημερώνουν τους εργαζομένους για τις βασικές πτυχές της σχέσης εργασίας, όπως:

  • την ταυτότητα των μερών της σχέσης εργασίας, καθώς και τη θέση και τη φύση της εργασίας·
  • το αρχικό βασικό ποσό της αμοιβής και τη διάρκεια της άδειας μετ’ αποδοχών·
  • τη διάρκεια της συνήθους εργάσιμης ημέρας ή εβδομάδας κατά την οποία το εργασιακό ωράριο είναι προβλέψιμο.

Όταν το εργασιακό ωράριο είναι εξ ολοκλήρου ή ως επί το πλείστον απρόβλεπτο, οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους εργαζομένους σχετικά με τις ώρες και τις ημέρες αναφοράς εντός των οποίων μπορεί να ζητηθεί να εργαστούν, την ελάχιστη περίοδο προειδοποίησης των εργαζομένων που θα λαμβάνουν πριν από την έναρξη της εργασίας και το ύψος των εγγυημένων αμειβόμενων ωρών εργασίας.

Η προσωρινή συμφωνία ορίζει ορισμένα περαιτέρω στοιχειώδη δικαιώματα για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων:

  • ανάληψης εργασίας εκ παραλλήλου σε άλλον εργοδότη·
  • περιορισμού της δοκιμαστικής περιόδου σε 6 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, με μεγαλύτερες περιόδους μόνο σε περίπτωση που αυτό είναι προς το συμφέρον του εργαζομένου ή δικαιολογείται από τη φύση της εργασίας·
  • να ζητούν, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την παροχή υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, απασχόληση με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους εργασίας·
  • να λαμβάνουν δωρεάν κατάρτιση, όταν η κατάρτιση απαιτείται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται περισσότερες από 3 ώρες την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες (δηλαδή περισσότερες από 12 ώρες το μήνα) πρέπει να καλύπτονται από την οδηγία. Για αντικειμενικούς λόγους, ορισμένες ομάδες εργαζομένων μπορούν να εξαιρεθούν από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας, π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, ένοπλες δυνάμεις, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή υπηρεσίες επιβολής του νόμου.


Ιστορικό και ακόλουθα στάδια

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του, η οποία αποτέλεσε τη βάση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσωρινή συμφωνία θα εξεταστεί από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου από την οποία και θα πρέπει να εγκριθεί. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν τύποις τον κανονισμό σε μεταγενέστερο στάδιο.

→ Γενική προσέγγιση του Συμβουλίου
→ Πρόταση της Επιτροπής
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο