Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επέκταση ΣΣΕ για τους εργαζόμενους σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις

8 Φεβρουάριου 2019 Σχόλια
Επέκταση ΣΣΕ για τους εργαζόμενους σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά


                                          
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 08-02-2019

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις λιγνιτωρυχείων, ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης.

Η συγκεκριμένη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει συνολικά 9.000 εργαζόμενους.

Προβλέπει βασικό μηνιαίο μισθό από 972,92€ έως 1.060,99€, αναλόγως της ειδικότητας. Ο βασικός μισθός προσαυξάνεται με τα εξής επιδόματα:
- ανθυγιεινής εργασίας 12% ή 17% αναλόγως της ειδικότητας,
- τριετιών (5% για τις δύο πρώτες τριετίες, 7% για την τρίτη και την τέταρτη τριετία, 8% για την πέμπτη και την έκτη τριετία),
- γάμου 10%,
- εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 600€ σε περίπτωση γέννησης τρίτου και άνω τέκνου.     

Μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, έχουν επεκταθεί 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους.

Το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίζει να εξετάζει όλες τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όσες υπογραφούν στο μέλλον, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους.

Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019, που συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς για σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους, υλοποιεί στην πράξη την δέσμευση της κυβέρνησης για την βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης