Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.

Κώδικας Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων: Νέα Πρόεδρος της ομάδας του Συμβουλίου


Η ομάδα του Συμβουλίου που εποπτεύει την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία των επιχειρήσεων διόρισε νέα πρόεδρο.

Η κα Lyudmila Petkova (Βουλγαρία) ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Φεβρουαρίου 2019 για περίοδο δύο ετών. Διορίσθηκε κατά τη συνεδρίαση της ομάδας της 30ής Ιανουαρίου 2018 και αντικατέστησε την κα Fabrizia Lapecorella (Ιταλία), η οποία ήταν πρόεδρος της ομάδας από το 2017.

Ο κώδικας δεοντολογίας στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης των φορολογικών μέτρων που ενδέχεται να ευνοούν τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό. Η εφαρμογή του βασίζεται στην δέσμευση των κρατών μελών, σε προαιρετική βάση και κατόπιν αξιολόγησης από ομοτίμους, για «πάγωμα» (αποχή από τη θέσπιση νέων επιβλαβών φορολογικών μέτρων) και «κατάργηση» (κατάργηση των υφιστάμενων επιζήμιων φορολογικών μέτρων).

Ο κώδικας θεσπίστηκε δυνάμει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 1997.

Νέοι τομείς εργασίας

Οι εργασίες επεκτάθησαν προσφάτως σε νέους τομείς, όπως:

  • μέτρα απαγόρευσης των καταχρήσεων·
  • διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της μεταβιβαστικής τιμολόγησης·
  • διοικητικές πρακτικές·
  • διασυνδέσεις με τρίτες χώρες.

Σε αυτούς τους τομείς, έχουν εγκριθεί διάφορες πρωτοβουλίες του τύπου «ήπιου δικαίου» (δηλ. κανόνες που δεν είναι ούτε αυστηρά δεσμευτικοί ούτε στερούμενοι νομικής ισχύος), μεταξύ των οποίων ο ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας τον Δεκέμβριο του 2017.


Εφαρμογή του κώδικα

Η ομάδα του κώδικα δεοντολογίας, επίσημο προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου που συστάθηκε το 1998, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του. Επικουρείται στο έργο της από διάφορες υποομάδες, προεδρευόμενες εκ περιτροπής από την εκάστοτε Προεδρία.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα της ομάδας στο άμεσο μέλλον θα είναι να ολοκληρώσει την αναθεώρηση τουενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και την τεχνική συνδρομή των υπηρεσιών της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ομάδας είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των επαφών και των διαλόγων με δικαιοδοσίες τρίτων χωρών σχετικά με διαδικαστικές και/ή πολιτικές πτυχές της διαδικασίας κατάρτισης του ενωσιακού καταλόγου.

Μέχρι σήμερα, το εγχείρημα καλύπτει 95 περιοχές δικαιοδοσίας.

Βιογραφικό σημείωμα

Η κα Petkova είναι Διευθύντρια της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Το 2018, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου, προήδρευσε της ομάδας υψηλού επιπέδου σε φορολογικά θέματα και υπηρέτησε ως πρώτη αντιπρόεδρος της ομάδας του κώδικα δεοντολογίας.Βιογραφικό σημείωμα της Lyudmila Petkova

Ομάδα «Κώδικας δεοντολογίας» (Φορολογία των επιχειρήσεων)

Ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο