Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΠΟΦΕΕ: Ενημέρωση για τις ΜΥΦ και θέματα ανά ΚΑΔ ανάλυσης στο Ε3

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση για τις ΜΥΦ και θέματα ανά ΚΑΔ ανάλυσης στο Ε3


Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι με την ΠΟΛ.1217/2018 επήλθαν αλλαγές στην βασική απόφαση ΠΟΛ.1022/2014, ως προς την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων.   

Προβλέπεται ένα αρχείο, για όλο το 2018 από:
• Υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία)
• Αγρότες κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα)  
• Μη υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α., Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ.  
• Από τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικών στοιχείων (εκκαθαρίσεων) που η έκδοσή τους προβλέπεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογιακού έτους

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής 31/3/2019 (μεταφορά λόγω αργίας 1/4/2019)  

Διόρθωση αποκλίσεων (Καταστάσεις προμηθευτών) - καταληκτική ημερομηνία υποβολής  15/5/2019

Εναλλακτική δυνατότητα:  

Κατόπιν επικοινωνίας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. με αρμόδια στελέχη της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την διαδικασία υποβολής των ΜΥΦ του έτους 2018, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η αποστολή των στοιχείων των ΜΥΦ στο taxisnet μπορεί να γίνει με αρχεία οποιουδήποτε διαστήματος (μηνιαία, τριμηνιαία, ετήσια).  

Θα πρέπει ωστόσο να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις περιπτώσεις υποβολής ενός νέου αρχείου το οποίο θα περιέχει και δεδομένα που έχουν ήδη υποβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε στους συναδέλφους να ξεκινήσουν άμεσα τις αποστολές των ΜΥΦ με στόχο να γίνει άμεσα η επεξεργασία τους και εγκαίρως οι σχετικοί έλεγχοι στις αποκλίσεις.

Όσον αφορά στην ανά ΚΑΔ ανάλυση:  

Όσον αφορά στην ανά ΚΑΔ ανάλυση που ανακοινώθηκε «ξαφνικά», με την προχθεσινή απόφαση του Ε3 (Α.1034/2019) ερήμην της κλήσης μας για απόψεις και συνεργασία, έχουμε να πούμε τα εξής:

Είναι φύσει αδύνατο να γίνει για το μέχρι τώρα διάστημα η ανά ΚΑΔ ανάλυση, διότι δεν προβλέπεται και δεν παρέχεται από πουθενά δυνατότητα για τέτοιο διαχωρισμό (τόσο από τις ταμειακές όσο και από τα μηχανογραφικά συστήματα). Για μία τέτοια αλλαγή θα πρέπει να υπάρξουν και οι αντίστοιχες σχετικές οδηγίες από την Διοίκηση.  

Αν θα πρέπει να αναφερθούμε σε δυσκολίες, θα σημειώναμε ότι η αναβάθμιση στις ταμειακές μηχανές και στα μηχανογραφικά συστήματα έκδοσης των τιμολογίων, πέρα από την υφιστάμενη δυνατότητα που προβλέπουν οι διατάξεις για ανά ποσοστό ΦΠΑ, θα επιφέρει επιπλέον κόστη σε πλήθος επιχειρήσεων λόγω τροποποίησης τους.  

Συνεπώς επιβάλλεται αυτό που προτείνει η  Π.Ο.Φ.Ε.Ε., ότι δηλαδή, μία τέτοια ανάλυση θα πρέπει να είναι προαιρετική (δηλαδή να αφορά επιχειρήσεις όπου ήδη υπάρχει ή γίνεται η ανάλυση αυτή) και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δοθεί σχετική απόφαση που να καθορίζει πως θα πρέπει να προκύπτει και από ποιο χρονικό σημείο και μετά θα ζητείται η ανάλυση αυτή.

Εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και σχόλια για το Ε3:

Ήδη η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (όπως και πέρυσι) θα καταγράψει τις αναγκαίες παρατηρήσεις για το Ε3 που συγκεντρώνει από τις Ενώσεις της και τους συναδέλφους και όσα ζητήματα είχε θέσει προκειμένου να συμπεριληφθούν και δεν έγινε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο