Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αύριο το πρώτο τεστ Παπαθανασίου στην αγορά ομολόγων

Το πρώτο μεγάλο τεστ του καλείται να περάσει αύριο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, λίγες μόλις ημέρες μετά την απειλή της Standard & PoorΆs για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πάντως, εκτίμηση της νέα Διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία είναι πως αυτή η πρώτη δοκιμασία θα ξεπερασθεί με σχετική ευκολία, καθώς τα έντοκα γραμμάτια θα απορροφηθούν με ευκολία από την αγορά ως αποτέλεσμα και της στήριξης που θα παράσχουν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Αύριο το πρώτο τεστ Παπαθανασίου στην αγορά ομολόγων


Το πρώτο μεγάλο τεστ του καλείται να περάσει αύριο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, λίγες μόλις ημέρες μετά την απειλή της Standard & PoorΆs για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Πάντως, εκτίμηση της νέα Διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία είναι πως αυτή η πρώτη δοκιμασία θα ξεπερασθεί με σχετική ευκολία, καθώς τα έντοκα γραμμάτια θα απορροφηθούν με ευκολία από την αγορά ως αποτέλεσμα και της στήριξης που θα παράσχουν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει μέσω της αγοράς ομολόγων να καλυφθούν δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στην αυριανή δημοπρασία, «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσει το κόστος, αφού το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια για να προσελκύσει αγοραστές. Στην τελευταία δημοπρασία ετήσιων γραμματίων το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,09%. Στη δευτερογενή αγορά το επιτόκιο είναι υψηλότερο κατά περίπου 2,80% έναντι του αντίστοιχου επιτοκίου των γερμανικών τίτλων.

Επτά ημέρες μετά θα ακολουθήσει η έκδοση ενός κοινοπρακτικού δανείου, το οποίο θα αποφορτίζει προσωρινά την κατάσταση δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Το ομολογιακό - κοινοπρακτικό δάνειο 4 - 5 δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί ο ΟΔΔΗΧ δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές, γεγονός που μειώνει τον «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο για περιορισμένη κάλυψη του ποσού της έκδοσης.

Στο Υπ. Οικονομικών τρέμουν ήδη με το ύψος των δανειακών αναγκών που αναζητεί για φέτος το ελληνικό δημόσιο, το οποίο φθάνει τα 43 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά, την ώρα που το συνολικό ύψος των σχεδιαζόμενων δημοπρασιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπολογίζεται στα 3 τρισ. δολάρια και καθίσταται σαφές ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κυβερνήσεων για την προσέλκυση των αγοραστών θα είναι σκληρός.


Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο